Otoška prevlada se nadaljuje

Po prvem tednu Vuelte je v vodstvu Simon Yates, Primož Roglič nosi številko ena, Eugenia Bujak je blestela na Nizozemskem.
Fotografija: Na domačih tleh se je na dirke vrnil junak Toura Geraint Thomas. Foto AFP
Odpri galerijo
Na domačih tleh se je na dirke vrnil junak Toura Geraint Thomas. Foto AFP

Prvi od treh vzponov ekstra kategorije na letošnji dirki po Španiji je upravičil pričakovanja in poskrbel za pravi boj favoritov za končno zmago. Etapnega uspeha se je iz pobega še drugič razveselil Ben King, rdečo majico vodilnega pa je pričakovano oblekel Simon Yates.

Pred etapo je Dan Martin zaključni vzpon na Covatillo za britanske medije opisal kot španski Mont Ventoux, znamenito francosko goro v Provansi, kjer razplet vedno kroji veter. Tokrat so namesto vetra za razburljiv zaključek poskrbeli Kolumbijci, še pred njimi pa Ben King. Američan je slavil že v četrti etapi, tokrat je v majici Dimension Date slavil še drugič: »Še vedno se nisem povsem zavedel, kaj se dogaja, tako zelo trpel nisem še nikoli, zato mi tudi glava še ne deluje najbolje. Pred dirko sem si etapno zmago označil kot enega največjih ciljev v dosedanji karieri, z drugo sem dokazal, da prvič nisem zmagal po naključju.«

Najbližje Kingu je končal Bauke Mollema, ki je bil že na Touru nekajkrat blizu zmage, a v zaključku nikoli ne ujame prave kombinacije. V skupini s favoriti je Miguel Angel Lopez napadel prvi, nosilec rdeče majice Rudy Molard je takoj izgubil stik, s Kolumbijcem sta ostala le rojak Nairo Quintana in Wilco Keldermann. Blizu sta bila še Rigoberto Uran in Jon Izagirre, Simon Yates je zamudil napad Lopeza in na koncu je moral v ozadju cel vzpon sam prevoziti v ospredju. Izgubil je devet sekund, a je za nagrado za borbeno vožnjo vseeno oblekel rdečo majico. Britanska premoč na tritedenskih dirkah se tako nadaljuje, Yates je že na Giru nosil rožnato majico, slekel mu jo je šele rojak Chris Froome, nato je Geraint Thomas prepričljivo osvojil Tour, Yates pa je vsaj za zdaj na dobri poti, da dokonča britanski trojček.


 

Bujakova ob stopničke


Za kolesarke ekipe BTC City Ljubljana je bila dirka Boels Ladies Tour uspešna. Eugenia Bujak je vse do zadnje etape držala mesto na odru za zmagovalke v skupnem seštevku, po slabih 19 kilometrih zaključnega kronometra je zdrsnila na sedmo mesto. Bujakova je ljubljanski ekipi prinesla zajeten sveženj točk za lestvico mednarodne zveze in še enkrat več dokazala, da se na razgibanih dirkah, podobnih spomladanskim klasikam, odlično znajde.
 

Prvi dan preživel brez izgub


S šprintersko prvo etapo se je začela dirka svetovne serije po Britaniji, ki služi tudi kot generalka za Primoža Rogliča pred svetovnim prvenstvom v Innsbrucku. Roglič je prvo etapo, dobil jo je Andre Greipel, varno končal v glavnini, že danes bodo na seriji kratkih vzponov pred ciljem razlike gotovo mnogo večje. Rogliča je v glavnini še lažje opaziti kot sicer, saj lanskega zmagovalca dirke po Britaniji Larsa Booma ni na štartu, številka ena pa je tako pripadla letošnjemu kapetanu Lotto Nl-Jumba.
 

Komentarji: