Po padcu na kronometru je Penko razočaran napovedal slovo

Izidor Penko je na kronometru mlajših članov na svetovnem prvenstvu padel in končal v ozadju, novo razočaranje je bilo zanj preveč. Svetovni prvak je postal Mikkel Bjerg.
Fotografija: Izidor Penko ima po sezoni razočaranj (in tudi vrhuncev) vsega dovolj. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Izidor Penko ima po sezoni razočaranj (in tudi vrhuncev) vsega dovolj. FOTO: Uroš Hočevar

Za vsako osvojeno kolajno in velikim uspehom je kopica dirk, ki se končajo z razočaranji. Teh je bilo za Izidorja Penka v zadnjih letih preveč, ponesrečen kronometer je sodu izbil dno in evropski podprvak je sprejel odločitev, da po petkovi cestni dirki konča tekmovalno kariero. Glave so takoj po dirki velikokrat vroče, a v Penkovem primeru se vendarle zdi, da je odločitev dokončna.

V Sloveniji je bil Izidor Penko edini, ki se je zavestno odločil, da tekmovalno kariero skoraj v celoti posveti vožnji na čas. Ideja ni bila najbolj po godu selektorju Martinu Hvastiji. »Izidor se je odločil, da bo vse podredil kronometru, jaz osebno se s tem nisem najbolj strinjal, a mu je šlo v letošnji sezoni zelo dobro, upajmo, da bo tako tudi tukaj v Innsbrucku,« je povedal Hvastija pred ponedeljkovo dirko.

Penko je imel letos nekaj vrhunskih rezultatov, a tudi obilico smole. Na dirki po Sloveniji si je v članski konkurenci obetal veliko od zaključnega kronometra, a so ga doletele težave z dihali, nato je vendarle našel rešitev in prišel v pravo formo, ki mu je prinesla bronasto kolajno s sredozemskih iger in naslov evropskega podprvaka do 23 let v vožnji na čas. Zdelo se je, da Penko lepo stopnjuje pripravljenost pred SP, a je dirko Tour de l'Avenir spet predčasno končal zaradi bolezni.

Svetovni prvak je drugič zapored končal Danec Mikkel Bjerg. Foto Innsbruck 2018
Svetovni prvak je drugič zapored končal Danec Mikkel Bjerg. Foto Innsbruck 2018

 

Na spustu ga je zajela panika


Včeraj je odkrito ciljal na deseterico, namesto zdravja ga je tokrat izdal material: »Na začetku dirke nisem ujel pravega ritma, a sem se potem nekako ustalil, šlo mi je dokaj dobro in v drugi polovici sem želel iz sebe iztisniti vse, kar se da. A so se začele težave s kolesom, nekajkrat sem jih poizkusil popraviti sam, a ni šlo, potem pa na spustu nisem mogel zavirati in v hitrem ovinku sem priletel v avtomobil, ki je bil parkiran ob progi. Morda me je malo zajela tudi panika in naredil sem napako.«

Sanj o vsaj solidnem rezultatu je bilo takoj konec, po padcu je sicer nadaljeval proti cilju z rezervnim kolesom, a so bili zadnji kilometri bolj kot ne namenjeni le mislim o novem razočaranju. Vrhunskega rezultata glede na vmesne čase tako ali tako ne bi bilo, pravi Hvastija, ki ga je spremljal na progi: »Izidor ni ujel pravega ritma, bil je prepočasen v prvem delu in težko bi končal v prvi deseterici. Belgijec, ki je štartal za njim, ga je prehitel, tako da nisem videl, zakaj je prišlo do padca. Kakorkoli, ta dan se je razpletel slabo, upam, da je zdaj smole konec in da bo z njim vse v redu.« Končal je na 64. mestu, Jaka Primožič je bil 41.

Svetovni prvak je postal danski fenomen Mikkel Bjerg, ki je v svoji drugi sezoni med mlajšimi člani še drugič zapored oblekel mavrično majico najboljšega v vožnji na čas v tej kategoriji. Bjerg je tudi starejše in bolj izkušene tekmece brez težav ugnal, najboljši je bil od štarta do cilja, za popolno dansko slavje je poskrbel še Mathias Norsgaard na tretjem mestu. Mednju se je vrinil Belgijec Brent van Moer.

Najboljši trije v Innsbrucku. FOTO: Luca Bettini
Najboljši trije v Innsbrucku. FOTO: Luca Bettini

 

Kolo ni edina stvar v življenju


Penko je bil, še z vročo glavo v ciljnem prostoru, povsem jasen: »Po evropskem prvenstvu in sredozemskih igrah sem pričakoval veliko, a mi ta svetovna prvenstva očitno res niso usojena. To SP bi moralo biti vrhunec sezone, zdaj pa izgleda, da sem se s tem padcem poslovil od kolesarstva. Neumno se mi zdi, da bi nadaljeval v razmerah, ki mi ne omogočajo dobre prihodnosti. Zaradi vse te smole sem se težko motiviral, nisem dobil niti profesionalne pogodbe. Težko je, ker imam rad kolesarstvo, a če ne gre, nima smisla nadaljevati, to ni edina stvar v življenju.«

Odločitve o koncu kariere se ne sprejemajo z vročo glavo, a pri Penku so te misli zorele že nekaj časa. Hvastijo je ujel nekoliko nepripravljenega: »O tem mi Izidor ni še nič povedal, a ne glede na vse mislim, da obstaja tudi druga pot.« Če bo Penko vztrajal pri odločitvi, bo petkova cestna dirka njegova zadnja v karieri. Na njej bo nastopil, če bodo zdravniški pogledi pokazali, da je z njim vse v redu, v nasprotnem primeru bo slovenska izbrana vrsta kolajno naskakovala le s peterico.
 

Komentarji: