Pogačar in Roglič: Zmagovalna potencial in miselnost

Bojan Ropret pričakuje, da bosta slovenska aduta še naprej blestela na dirki po Španiji.
Fotografija: Tadej Pogačar se je znal prilagoditi na zahteve poklicnega športa. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar se je znal prilagoditi na zahteve poklicnega športa. FOTO: AFP

Fantastično! Pirenejska etapa Vuelte bi se za Slovence le stežka razpletla bolje. Ne le zaradi zmage Tadeja Pogačarja, temveč tudi tega, kako se je Primož Roglič pobral, potem ko je na zadnjem vzponu zašel v težave.

Pogačarjeva zmaga me sicer ni presenetila, glede na to, kako je doslej kolesaril, kako razmišlja in kako se je znal prilagoditi na zahteve poklicnega športa, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo zmagal. Izvedba je bila to pot vrhunska, pred tem je v nekaterih etapah vlekel nespametne poteze. Zdaj je očitno vse dobro premislil, proučil in ujel pravi ritem. Če bi v njem zdržal vse tri tedne, bi bil lahko na koncu tudi pri vrhu skupnega seštevka.

Bojan Ropret je dirkal na treh olimpijskih igrah, v Montrealu 1976, Moskvi 1980 in Los Angelesu 1984. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Bojan Ropret je dirkal na treh olimpijskih igrah, v Montrealu 1976, Moskvi 1980 in Los Angelesu 1984. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Roglič bi bil lahko povsem na vrhu, osvojil je pravo miselnost, kako je treba odpeljati tako dirko, zato lahko pričakujemo, da bo tudi v nadaljevanju vrhunski. V vožnji na kronometer bi moral proti Nairu Quintani pridobiti poldrugo minuto, jutri bi moral obleči rdečo majico, nato pa bo veliko odvisnega od tega, ali je njegova ekipa pripravljena delati tako, da jo bo ubranila. Etape si na Vuelti sledijo tako, da bo tu lažje braniti majico kot na Giru.


Valverde je pravi kapetan


Tekmeci? Quintana lahko zmaga, vendar samo s pomočjo Alejandra Valverdeja, ki je zelo inteligenten kolesar, zna držati ekipo skupaj in zaukazati, kaj je treba storiti v določenem trenutku. Je pravi kapetan. Tudi Miguel Angel Lopez se ne bo zlepa vdal, hitrejši je od Quintane na kronometer in je še v igri. Pričakujem, da bodo med prvimi tremi na koncu razlike minimalne, v sekundah, ne v minutah.


Primož Roglič je osvojil pravo miselnost, kako je treba odpeljati tritedensko dirko. FOTO: Jure Eržen/Delo
Primož Roglič je osvojil pravo miselnost, kako je treba odpeljati tritedensko dirko. FOTO: Jure Eržen/Delo


Pogačarja ne preobremenjujejo


Kdo ima večji potencial: Roglič ali Pogačar? Oba imata izjemnega, težko ju je primerjati, ker sodita v različne rodove. Sicer pa smo imeli v Sloveniji že veliko kolesarjev z velikim potencialom, vendar ga številni niso povsem razvili. V kolesarstvu je veliko odvisnega od tega, koliko priložnosti dobiš zase in koliko moraš delati za druge v ekipi.

Slovenske etapne zmage na tritedenskih dirkah. FOTO: Infografika Delo
Slovenske etapne zmage na tritedenskih dirkah. FOTO: Infografika Delo


Pogačar se je hitro prebil v ospredje, vendar ne prehitro, ni bojazni, da bi zaradi mladosti »pregorel«. Med spomladanskimi dirkami in Vuelto je imel veliko premora, v ekipi ga ne preobremenjujejo. Če bodo tako lepo delali z njim, se bo razvil. Dirka, ko je pripravljen, ne le telesno, temveč predvsem psihično. Na štartu ve, da bo zdržal, odpelje, nato pa gre brez prisile na naslednjo dirko. Ko bo nabral več izkušenj, bo še močnejši.

Komentarji: