Primož Roglič Giro končal na zmagovalnem odru

Dirka po Italiji se je končala s kronometrom v Veroni, kjer je pred množico slovenskih navijačev Primož Roglič skočil na končno 3. mesto! Rožnata majica Richardu Carapazu.
Fotografija: Primož Roglič je prvi slovenski kolesar v zgodovini, ki se je povzpel na oder za zmagovalce tritedenske dirke. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Primož Roglič je prvi slovenski kolesar v zgodovini, ki se je povzpel na oder za zmagovalce tritedenske dirke. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po treh tednih spopadov za rožnato majico se je 102. Giro d'Italia zaključil z vožnjo na kronometer v Veroni, na kateri je Primož Roglič lovil tretje mesto in oder za zmagovalce, prvi slovenski v zgodovini tritedenskih dirk. In naposled mu je uspelo, za Mikelom Lando je na 4. mestu zaostajal 23 sekund, danes pa je bil od Baska hitrejši 31 sekund. Še večja kolesarska evforija kot v Sloveniji pa vlada v Ekvadorju, saj je rožnato majico pred Vincenzom Nibalijem osvojil Richard Carapaz.
 
Tako se je Roglič, ki je zadnjo etapo končal na 10. mestu, kot prvi slovenski kolesar v zgodovini povzpel na oder za zmagovalce tritedenske dirke. Pri postavljanju novega mejnika ni imel domače konkurence, saj je »lovil« svoje lansko 4. mesto na Touru. Resda je pred tremi tedni v Bologni štartal z željo, da bi postal prvi Slovenec z zmago na tritedenskem kolesarskem maratonu, a je lahko več kot ponosen na svoje dosežke, s katerimi je na noge dvignil kolesarsko in nekolesarsko Slovenijo.

Takole je Roglič v zadnjem dejanju dirke po Italiji, kronometru, drvel proti tretji stopnički v skupni razvrstitvi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Takole je Roglič v zadnjem dejanju dirke po Italiji, kronometru, drvel proti tretji stopnički v skupni razvrstitvi. FOTO: Leon Vidic/Delo


Brez dvoma je bil letošnji Giro naš najuspešnejši doslej. Prej Slovenci na eni dirki nikoli niso dobili več kot ene etape, še nihče med njimi prej ni nosil rožnate majice. To pot je Roglič zmagal na dveh etapah, v rožnato pa sta se odela kar dva Slovenca. »Maglio rosa« je pet dni nosil Roglič, dva dni pa tudi Jan Polanc, ki mu naposled ni uspelo izboljšati končnega dosežka iz leta 2017 (11. mesto), a tudi 14. mesto je vredeno vsega spoštovanja.

Staro in mlado se je danes odpravilo v Verono navijat za Rogliča, Polanca in Boleta. FOTO: Leon Vidic/Delo
Staro in mlado se je danes odpravilo v Verono navijat za Rogliča, Polanca in Boleta. FOTO: Leon Vidic/Delo

 
Pričakovali zasuk na 3. mestu


Rogličev športni direktor Addy Engels je bil pred odločilno etapo precej optimističen: »Seveda ne bo lahko, a če se bo Primož počutil dobro, potem verjame, da se še lahko vrne na tretje mesto. Na tej dirki smo naredili nekaj napak, a tudi če bi imeli močno ekipo nisem prepričan, da bi lahko zmagali na Giru, ko je bilo najtežje, nismo uspeli slediti ritmu Carapaza, Nibalija in ostalih.«

Jumbo Visma se na tej dirki zagotovo ni izkazal, a po drugi strani besede Engelsa držijo, ko se je dirka odločala, je bil Roglič vedno v položaju, ko bi lahko sledil najhitrejšim, žal pa je njegova forma v tretjem tednu ravno toliko padla, da pospeševanjem Ekvadorca in Sicilijanca ni uspel slediti.»Z živci smo bili na koncu. Primož je šel na polno od štarta, veliko je tvegal v ovinkih, kar je bilo potrebno, glede na to, da je na 3. mestu le za osem sekund. Zelo sem vesel, da smo na pravi strani majhne razlike. To je poseben dan za nas, ponosen sem, kako smo se borili tri tedene. Imeli smo vzpone in padce, a se je dobro izšlo. Resda smo bili na začetku v igri za rožnato majico, a se je na koncu izkazalo, da so na dirki trije močnejši kolesarji kot Primož. Na koncu smo vsaj enega od teh premagali za uvrstitev na oder za zmagovalce,« pa je Engels pokomentiral razplet današnje vožnje na kronometer in Gira.

 

Potek etape


Potreboval je 1,36 sekunde na kilometer


V soboto je Roglič sicer zadnja dva vzpona prevozil v svojem ritmu in dobro omejil izgube predvsem proti Landi, ki ga je za en dan res prehitel v skupnem seštevku, a Bask ne blesti v vožnji na čas, zato bi moral Zasavec 23 sekund nadoknaditi, če je v njegovih nogah po težkih treh tednih še dovolj moči.

Če bi sodili po dosedanjih dveh vožnjah na kronometer na Giru, bi moral Roglič zlahka prehiteti Lando. Slovenec je bil v obeh preizkušnjah na čas najboljši, Landa je v 1. etapi v Bologni v 8,2 km izgubil 1:07 (izgubljal je 8 sekund na kilometer), v 9. etapi v San Marinu pa 3:03 v 34,8 km (5,26 sekunde na kilometer), to pot je moral biti za končno 3. mesto Roglič v 17 kilometrih hitrejši 23 sekund, torej 1,36 sekunde na kilometer.

Slovenski navijači so ponosno raztegnili zastave v podporo svojemu junaku. FOTO: Leon Vidic/Delo
Slovenski navijači so ponosno raztegnili zastave v podporo svojemu junaku. FOTO: Leon Vidic/Delo


Je dosegljivo tudi Nibalijevo 2. mesto? Roglič bi moral nadoknaditi 1:22 torej 4,8 sekunde na kilometer, kar se zdi malodane nemogoče, Nibali je v San Marinu zaostal 1:05, izgubljal je 1,87 sekunde na kilometer, v Bologni je proti Rogliču izgubil 23 sekund (2,8 sekunde na kilometer). Carapaz je v rožnati majici kajpak še precej bolj oddaljen, Roglič, ki zaostaja 3:16, bi moral v Veroni proti Ekvadorcu pridobivati 11,5 sekunde na kilometer.
 

Roglič in Landa na progi

 
Še pred nekaj dnevi je bil Roglič favorit tudi za zmago na kronometru v Veroni, pred etapo pa so kot glavnega favorita omenjali evropskega prvaka Victorja Campenaertsa, ki se je Rogliču najbolj približal v vožnji na čas v San Marinu, a so se ušteli. Ko je prikolesaril prek ciljne črte v rimski areni v Veroni, je sicer imel najhitrejši čas (22:11), a ga je presenetljivo ugnal Američan Chad Haga s časom 22:07.

Takole sta si na stopničkah v roke segla zmagovalec Richard Carapaz in Roglič. FOTO: Leon Vidic/Delo
Takole sta si na stopničkah v roke segla zmagovalec Richard Carapaz in Roglič. FOTO: Leon Vidic/Delo

 
Grega Bole je dosegel čas 24:49, Jan Polanc je dosegel soliden čas 22:44, etapo končal na 14. mestu, v skupnem seštevku pa je končal na 14. mestu z enakim časom kot 15. Davide Formolo. Primož Roglič je opravil ogrevanje na trenažerju, nato pa na štart čakal obložen z ledom. Pognal se je v zadnjih 17 km letošnjega Gira. Na progi je tudi Rogličev današnji glavni tekmec Mikel Landa.

Štartala sta tudi Nibali in Carapaz, prvi podatki s proge pa so vzpodbudni za Rogliča, v 5,1 km je nadoknadil 10 sekund proti Landi. Če bo nadaljeval v tem tempu, bo končal na skupnem 3. mestu. V klanec Rogliču ni šlo tako dobro, na merjenju vmesnega časa pri 9,5 km zaostaja 15 sekund za Campanaertsom in 9 sekund za Hago, ki vodi v cilju.

Landa za Rogličem vseeno zaostaja 20 sekund! Zasavec potrebuje le še tri sekunde dodatne prednosti v spustu in na zaključni ravnini. Nibali je dve sekundi hitrejši od Rogliča.

Roglič ne bo dobil etape, v cilju je s časom 22:33, zdaj lahko le čaka na Landov dosežek. Bask je za Rogličem zaostal 31 sekund, Slovenec je na odru za zmagovalce Gira! Roglič je v etapi zasedel 10. mesto, Nibali je bil tik pred njim (22:30), Carapaz (23:19) je na 36. mestu izgubil nekaj časa, a njegova skupna zmaga, ki se je vpisala v zgodovino kot eden navečjih dosežkov ekvadorskega športa, ni bila nikoli ogrožena.


 

Komentarji: