Primož Roglič: Ko je Valverde zmagal na Vuelti, sem bil jaz še skakalec (VIDEO)

Slovenski kapetan Jumba Visme vse bližje vrhu dirke po Španiji, proti kateremu se je pri 20 letih povzpel tudi Tadej Pogačar.
Fotografija: Primož Roglič je brez prask prestal prvo gorsko etapo Vuelte. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je brez prask prestal prvo gorsko etapo Vuelte. FOTO: AFP

Primož Roglič 2., Tadej Pogačar 9. To sta uvrstitvi najboljših Slovencev v skupnem seštevku na dirki po Španiji po prvi gorski preizkušnji. Ciljni vzpon 5. etape sicer še ni prinesel »velikega ognjemeta«, vendar je izjemno vzpodbuden za naša aduta, ki sta krojila razplet pri vrhu, Roglič je končal na 6. mestu, Pogačar pa tik za njim.

Prva prava selekcija kandidatov za končno zmago je na španskih cestah minila po pričakovanjih. Nepričakovan je bil le zmagovalec etape Angel Madrazo, ki si je uspeh kariere prikolesaril v dolgem pobegu, v katerem sta mu družbo delala še ekipni sotekmovalec v »drugoligaški« zasedbi Burgos Jetse Bol (slavila sta dvojno zmago) in Jose Herrada.

Angel Madrazo je slavil največjo zmago v karieri. FOTO: AFP
Angel Madrazo je slavil največjo zmago v karieri. FOTO: AFP


Za njimi se je na 11,1 km dolgem vzponu proti observatoriju Javalambra odvijala še druga dirka, za rdečo majico vodilnega na dirki. Dobil jo je Miguel Angel Lopez, ki so mu kolumbijski rojaki nadeli vzdevek »Superman«. Resda se je kapetan ekipe Astana, ki je rdečo majico nosil že po zmagi v uvodni ekipni vožnji na čas, otresel tekmecev, vendar tega ni storil z nadčloveško močjo. Roglič in svetovni prvak Alejandro Valverde sprva nista odgovorila na njegov napad, nato pa sta mu sledila v enakomernem tempu in proti Kolumbijcu izgubila le 12 sekund.

Odkritje dneva za tiste, ki spremljajo le tritedenske kolesarske dirke, je bil Pogačar, ki je dolgo sledil Špancu in rojaku. V zadnjih kilometrih je nekoliko popustil, vendar vseeno za seboj pri le 20 letih pustil prekaljene ase, kot so Nairo Quintana, Rigoberto Uran in Esteban Chaves. Premočen je bil tudi za svojega kapetana pri ekipi UAE Fabia Aruja, ki je bil poldrugo minuto počasnejši od mladega Komendčana.

Tadej Pogačar je za seboj pustil Quintano, Urana, Chavesa ... FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tadej Pogačar je za seboj pustil Quintano, Urana, Chavesa ... FOTO: Tomi Lombar/Delo


»Zadovoljen sem s svojim kolesarjenjem. Na srečo sem dobro prestal prve dni dirke, celotna ekipa deluje zelo močno. Ko je v klanec prvi pospešil Valverde in za seboj pustil Quintano, sem mu lahko sledil in tudi videl, kako močen je. V preteklosti je že pokazal, da je lahko konkurenčen na tritedenskih dirkah. Ko je pred desetimi leti zmagal na Vuelti, pa sem bil jaz še smučarski skakalec,« se je Roglič, kot kaže, pri pokrivanju tekmecev bolj kot na Lopeza osredotočil na Valverdeja.

»Po Lopezovem napadu sva z Rogličem dobro sodelovala v lovu, da razlika ne bi bila prevelika. Noge me dobro nesejo, vendar kapetan naše ekipe ostaja Quintana. Resda je to pot zaostal nekaj sekund, vendar se ni zlomil. Če bi se, bi izgubil 5 minut. Vzpon mu je ustrezal, ni pa imel najboljšega dne,« pa je razplet za ekipo Movistar komentiral z 39 leti najstarejši udeleženec Vuelte, ki se kljub dobri formi otepa vloge papirnatega favorita.


 

Dva slovenska kapetana


Pogačar je najmlajši, z Valverdejem ju loči 19 let, na cesti ju je tokrat ločilo natanko pol minute. »Če se pri tej starosti enakovredno boriš z Lopezom, Rogličem, Valverdejem, Quintano in drugimi, je to nekaj izjemnega. Že to, koliko je za njim zaostal Aru, veliko pove. Kljub vsemu pa ne gre prehitevati dogodkov. To je bil prvi ciljni vzpon od kar osmih na letošnji Vuelti. Tadej še ni dirkal na tej ravni, zato gremo dan za dnem. Moramo paziti nanj in spremljati, kako dobro se regenerira po naporih. Nikakor pa nanj ne bomo pritiskali z rezultatom, ki bi ga moral doseči,« je izjemno predstavo svojega varovanca ocenil Andrej Hauptman, slovenski selektor, ki je v Španiji eden od športnih direktorjev ekipe UAE.

Tadej Pogačar in Andrej Hauptman se nadejata uspešnega nadaljevanja dirke. FOTO: Teja Hauptman
Tadej Pogačar in Andrej Hauptman se nadejata uspešnega nadaljevanja dirke. FOTO: Teja Hauptman


Pri zasedbi iz Združenih arabskih emiratov sodeč po skupnem vrstnem redu Aru ni več »prva violina«, temveč Pogačar, ki bo naslednje dni nosil »izposojeno« belo majico najboljšega mladega kolesarja (do 25 let) na dirki. Ta sicer pripada 25-letnemu Lopezu, ki bo kajpak odet v rdeče.


Dirka povsem odprta


Dirka po prvi gorski preizkušnji ostaja povsem odprta, Roglič ni kazal prevlade, vendar tudi slabosti ne. Tako kot je to počel v prvih gorskih etapah Gira, se ni odzval na vsak napad, s kolesarjenjem v tempu, ki mu je najbolj ustrezal, je dobro omejil zaostanek za Lopezom (za osvežitev spomina: na Giru ga je v predzadnji etapi na tla podrl neprevidni slovenski navijač), ki ima le 14 sekund naskoka.

Naslednja Rogličeva »tarča« je Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki je še drugič v petih dneh oblekel rdečo majico vodilnega na Vuelti. FOTO: AFP
Naslednja Rogličeva »tarča« je Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki je še drugič v petih dneh oblekel rdečo majico vodilnega na Vuelti. FOTO: AFP


Pred nadaljevanjem, ki nikakor ne bo enostavno (tudi naslednji dve etapi se bosta končali v klanec), pa je dobra novica, da so mu to pot moštveni tekmovalci pripravljeni pomagati v gorskih preizkušnjah. Stevena Kruijswijka zaradi poškodbe sicer ni več na dirki, vendar so Robert Gesink, George Bennett in Sepp Kuss dobro opravili svoje delo. Še posebej Kuss, mladi Američan, ki ga na Giru v klancih ni bilo na spregled, je bil ob Rogliču vse do Lopezovega napada in tudi kasneje ni omagal, temveč zdržal tempo Quintane in Chaveza, ki ostajata med Zasavčevimi nevarnejšimi tekmeci.

»Zmagovalca Vuelte še zdaleč nismo dobili, svita pa se nam že, kdo ta čas ni dovolj dobro pripravljen, da ne more zmagati,« je o prvem gorskem situ še povedal Hauptman.

Preberite še:

Komentarji: