Razvpiti Johan Bruyneel dokončno odrezan od kolesarstva

Nekdanji športni direktor ekip, v katerih je tekmoval Lance Armstrong, je dobil dosmrtno prepoved delovanja v kolesarstvu.
Fotografija: Johana Bruyneela je doletela enaka kazen kot Lancea Armstronga. FOTO: Arturo Rodriguez/AP
Odpri galerijo
Johana Bruyneela je doletela enaka kazen kot Lancea Armstronga. FOTO: Arturo Rodriguez/AP

Lozana – Razvpiti Belgijec Johan Bruyneel, nekdanji tekmovalec in nato športni direktor kolesarskih ekip, v katerih se je (zaradi dopinga) padli ameriški »bog« Lance Armstrong med letoma 1999 in 2005 dokopal do sedmih (naknadno odvzetih) lovorik na slovitem Touru, je po odločitvi Mednarodnega športnega arbitražnega razsodišča (CAS) v Lozani dobil dosmrtno prepoved vsakršnega delovanja v kolesarstvu.


Bruyneel sprejema kazen


Razsodišče je odločitev objavilo včeraj, 54-letni Bruyneel pa jo je komentiral v javnem pismu: »Zavedam se številnih preteklih napak in sprejemam kazen. Veliko stvari bi si danes želel storiti drugače, nekatera dejanja tudi globoko obžalujem. Tedanje obdobje, tako v vlogi kolesarja kot moštvenega direktorja, je bilo precej drugačno od današnjega. Kljub odločitvi CAS pa trdno stojim za stališčem, da USADA nima in ni nikoli imela legalne avtoritete nad menoj. Še vedno imam cilj, h kateremu stremim, da bi kolesarstvo raslo in se še popravljalo.«

Johan Bruyneel je kazen sprejel in dodal, da obžaluje marsikaj iz preteklosti. FOTO: Jake Schoellkopf/AP
Johan Bruyneel je kazen sprejel in dodal, da obžaluje marsikaj iz preteklosti. FOTO: Jake Schoellkopf/AP


Enaka kazen kot za Armstronga


Odločitev CAS je epilog odmevne afere, ki se je vlekla od leta 2012. Ameriška protidopinška agencija (USADA) je Belgijca zaradi povezav v preiskavi Armstronga obtožila sodelovanja pri dopinški zlorabi, za kar si je Bruyneel dve leti pozneje prislužil desetletni suspenz. Svetovna agencija (WADA) je nato zanj zahtevala enako kazen, kot jo je leta 2012 prejel Armstrong – torej dosmrtno prepoved delovanja.


Pravici zadoščeno


CAS je prišel do zaključka, da je bil Bruyneel res v osrčju obsežne in dolgotrajne dopinške zarote, ki je zaobjela številne kolesarje, zato je nekdanji športni direktor zaradi aktivne vpletenosti v sistemski doping naposled le dobil dosmrtno prepoved. Obenem je CAS povečal sankcije še dvema nekdanjima kolesarskima delavcema – španski zdravnik Pedro Celaya Lemaza je dobil dosmrtno, trener Pepe Marti pa 15-letno prepoved. Odločitev CAS sta takoj pozdravili WADA in USADA v prepričanju, da je pravici zdaj zadoščeno.

Preberite še:

Komentarji: