Jumbovci so zmagali, Roglič je že drugi v skupnem seštevku

77. dirka po Španiji se je začela z moštvenim kronometrom dolgim 23,3 kilometra. Zmagali so jumbovci, vendar Roglič ostal brez rdeče majice.
Fotografija: Primož Roglič je že na 2. mestu na Vuelti. FOTO: Bram Berkien
Odpri galerijo
Primož Roglič je že na 2. mestu na Vuelti. FOTO: Bram Berkien

Moštveni kronometer se je končal s pričakovanim razpletom. Med sabo sta se pomerili moštvi Ineos Grenadiers in Jumbo Visma. Spet so bili najhitrejši jumbovci z Robertom Gesinkom na čelu.

Tisti, ki iz moštva osmih kolesarjev prvi prečka ciljno črto, je v skupnem seštevku pred vsemi. Če bi Roglič prvi prišel v cilj, bi bil v rdečem, vendar je bil pred njim Robert Gesink, moštveni kolega, ki si zagotovo zasluži rdečo majico.

Jumbo Visma je bila najhitrejša tudi na edinem vmesnem času, na koncu so zmagali s 13. sekundami prednosti pre Ineosom.

1. Jumbo-Visma, 24:40
2. Ineos Grenadiers, +13 sekund
3. Quick-Step Alpha Vinyl, +14
4. BikeExchange-Jayco, +30
5. UAE Team Emirates, +33

Pričakovan razplet, čeprav so mnogi menili, da je Bike Excange sestavil ekipo prav zaradi uvodnega ekipnega kronometra. Ni se jim izšlo, favoriti so bili danes premočni. Kar nas najbolj veseli, je dejstvo, da je Roglič tisti pravi. Danes je prikazal odlično vožnjo, bil je zelo deloven in v ključnih metrih, je bil lokomotiva, ki je potegnila iz moštvenih kolegov največ, kar se je danes dalo. Ni oblekel rdeče majice. Mogoče je tudi prav tako. Prezgodaj je, njegov čas pride, ko se bo cesta postavila pokonci. Na Nizozemskem se ne bo, pred kolesarji sta še dve povsem ravninski etapi. Ravni, a zelo vetrovni. 

***

20:26
Jumbovci so zmagali, vendar Roglič ni prvi prečkal ciljne črte. Gesink je v rdeči majici!

20:23
Dylan van Baarle
je prvi Inosov kolesar, ki je prečkal ciljno črto in zdaj čaka Rogliča ... najbrž ...

20:22
Movistar je v cilju, na 9. mestu. Samo še Jumbo Visma je na progi ...

20:20
Samo še dve ekipi sta na progi: Movistar in Jumbo-Visma.

20:19
Quick-Step Alpha Vinyil so drugi. Samo sekundo so zaostali za Ineosom. Evenepoel bo razočaran ... Prvi je prečkal cilj med svojimi ...

20:18
Da, da, jumbo jet spet leti proti rdeči majici!

20:16
Jumbovci daleč najhitrejši na vmesnem času!

20:14
Ineos je za 17 sekund prevzel vodstvo! 

20:12
Quick-Step Alpha Vinyl najhitreje na progi ...

20:09

20:07
Polančevi so trenutno na drugem mestu!

20:06
Quick Step je trenutno najhitreje na progi ...

20:05
Jumbovci so štartali zadnji! Ineos je postavil najhitrejši čas na vmesnem merjenju!

20:02
1. BikeExchange-Jayco, 25:11'
2. Groupama-FDJ, +7 sekund
3. Bora-Hansgrohe, +10

20:00
Movistar z zimzelenim Valverdejem so na progi. To je njegova že 32. tritedenska dirka v karieri! Roglič se še vedno ogreva na navadnem kolesu!

19:58
Vse oči so uprte v Belgijca Remca Evenepoela. Trenutno najbolj vročega imena svetovnega kolesarstva. To kar je prikazal na španski klasiki San Sebastian, je bilo pravo ponižanje nasprotnikov. Njegova premoč je bila enostavno presurova tudi za današnje, sodobno elitno kolesarstvo. Ampak, Vuelta je tritedenska dirka. Letos je Remco pogorel na Giru, potem ko je v spet neverjetnem slogu zmagal na spomeniku Liege-Bastogne-Liege. Njegovi trenerji trdijo, da je Remco od Gira naprej drugi človek in povsem drug kolesar. Bomo videli.

19:54
Ineos je že na progi, štartali so kolesarji Quick Stepa ... s podčeladami ... smešnimi aerodinamičnimi pripomočki. Bo Remco danes že v rdeči majici?

19:53
Moštveni kronometer ni prav priljubljen med kolesarji. Pravijo, da je to eno samo nevarno mučenje, sploh, če je na sporedu že prvo etapo od 21. Kolesarji, ki merijo na visoko mesto v skupnem seštevku, a nimajo prav hitrih pomočnikov, lahko že pokasirajo minutni zaostanek.

19:51
Jan Polanc
je z UAE moštvom že na progi ...

19:50
Pospeški niso zaželeni, ker zahtevajo večje napore, zato je pač zaželen enakomeren, gladek tempo. Kolesarji imajo različne izhodne moči, laktatne pragove in aerodinamiko. Moštvo mora biti enakomerno čim dlje, ker v cilj morajo nujno prispeti štirje kolesarji skupaj. Močnejši kolesarji so dlje časa na čelu formacije, šibkejši hitreje oddajajo izmene. Cilj vsake ekipe je, da ritem, tempo vožnje ne niha.

19:48
Bistvo moštvenega kronometra je, da lahko nekaj kolesarjev vozi v ospredju formacije nekoliko nad svojim aerobnim pragom, medtem ko drugi kolesarijo za temi kolesarji. Kolesarji se izmenjujejo na čelu s pomočjo krožnih izmenjav, kar omogoča hitrejši ritem in počivanje tistega kolesarja, ki se s čela umakne na zadnje mesto v ekipi. Za kolesarja, ki je na čelu ekipe, pravimo, da vleče.

19:43

19:40
Primož Roglič
se ogreva na navadnem kolesu! To nekaj pomeni?

19:35

19:30
Bike Excange Jayco so postavili najhitrejši čas, 25:11, povprečna hitrost 55.504 km/h. Ne bo zadostovalo za zmago ...

19:25
Bike Excange Jayco so že najhitreje na poti ...

19:21
Groupama - FDJ ima še vedno najhitreji čas, 25:18, povprečna hitrost je že 55.226!

19:16
V moštvenem kronometru, vožnji na čas, se šteje čas četrtega prispelega kolesarja v cilju. Na letošnjei Vuelti je v vsakem moštvu 8 kolesarjev. 

19:15

19:14
Jan Polanc
bo z UAE Team Emirates štartal ob 19.34. Zadnja ekipa se bo s štarta v Utrechtu podala ob 19.58, to bo Jumbo Visma.

19:13
Groupama - FDJ je nova vodilna ekipa, 25:18, povprečna hitrost je že 55.226!

19:12
1. Israel Premier Tech, 25:44
2. Intermarché-Wanty-Gobert, +21
3. Burgos-BH, +54

19:11
Israel - Premier Tech je prevzel vodstvo. Novi najhitrejši čas je 25:44, povprečna hitrost že 54.322!

19:10
Prvi favoriti za današnjo zmago so kolesarji Bike Excange, sledijo Ouick Stepovci in Jumbo Visma. Če zmagajo jumbovci in če Roglič prvi prečka ciljno črto, bo jutri nosil rdečo majico.

19:05
Burgos BH je prva ekipa v cilju. Dosegli so čas 26:38, povprečna hitrost 52.478. No, že so jih prehiteli Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux, dosegli so čas 26:05, povprečna hitrost 53.575.

19:00
Dirka se bo začela s 23-kilometrskim moštvenim kronometrom. Nekaj časa ga že nismo videli na tritedenskih dirkah. Nobena ekipa še ni v cilju ...

1. etapa, ekipni kronometer. FOTO: Graphic News/Delo
1. etapa, ekipni kronometer. FOTO: Graphic News/Delo

***

Primoževa izjava, da je popolnoma pripravljen za tritedenski boj za rdečo majico, pojasni, da so bolečine preteklost. Odločitev o nastopu je sicer padla v zadnjem trenutku, a dvoma ni več; če ne bi bil popolnoma zdrav ga ne bi bilo v Utrechtu na Nizozemskem, kjer bo že drugič štart Vuelte.

image_alt
Roglič ne pušča dvoma, cilj je četrta rdeča majica

Dirka se bo začela s 23-kilometrskim moštvenim kronometrom. Nekaj časa ga že nismo videli na tritedenskih dirkah, zato bo zanimivo spremljati usklajenost ekip. Med favoriti so zagotovo Rogličevi jumbovci, ki so imeli generalko kar na letališču. Odlično jim je šlo, kot so poročali na svoji spletni strani, Rogličeve izmene so bile elastične, so še dodali. To pomeni da, ko je prišel na čelo, so kolesarji za njim čutili učinek elastike. 

Torej, vse je, tako kot mora biti pred Rogličevim naskokom na četrto zaporedno zmago za mnoge najtežje tritedenske dirke na svetu. Na štartu v Utrechtu bo še en Slovenec, Jan Polanc, ki je imel v prvem delu sezone največ štartov izmed vseh slovenskih legionarjev. Po izjavah sodeč je v odlični formi, a bo tudi letos v vlogi pomočnika, saj Joao Almeida meri na stopničke v Madridu 11. septembra, ko bo zadnja etapa letošnje Vuelte.

Kdo je glavni Rogličev izzivalec?

Vse oči so uprte v Belgijca Remca Evenepoela. Trenutno najbolj vročega imena svetovnega kolesarstva. To kar je prikazal na španski klasiki San Sebastian, je bilo pravo ponižanje nasprotnikov. Njegova premoč je bila enostavno presurova tudi za današnje, sodobno elitno kolesarstvo. Ampak, Vuelta je tritedenska dirka. Letos je Remco pogorel na Giru, potem ko je v spet neverjetnem slogu zmagal na spomeniku Liege-Bastogne-Liege. Njegovi trenerji trdijo, da je Remco od Gira naprej drugi človek in povsem drug kolesar. Bomo videli.

Rogličevi izzivalci so še  Ekvadorec Richard Carapaz, Britanca Simon Yates in Tao Geogheganhart, Avstralec Jai Hindley, Španec Enric Mas, Kolumbijec Miguel Angel Lopez,  Portugalec Joao Almeida ... 

Prva etapa se bo začela ob 18.30, prvi bodo štartali Španci ekipe Burgos-BH. Jan Polanc bo z UAE Team Emirates štartal ob 19.34. Zadnja ekipa se bo s štarta v Utrechtu podala ob 19.58, to bo Jumbo Visma.

Komentarji: