Roglič pred Tourom z več treninga kronometra

Tadej Pogačar s pomembnim pomočnikom za ubranitev zmage na francoski pentlji.
Fotografija: Primož Roglič si je za zmago na dirki po Baskiji že nadel baskovsko baretko, si bo manjšo za končno zmago na letošnjem Touru? FOTO: Gomez Sport/itzulia 2021
Odpri galerijo
Primož Roglič si je za zmago na dirki po Baskiji že nadel baskovsko baretko, si bo manjšo za končno zmago na letošnjem Touru? FOTO: Gomez Sport/itzulia 2021

Slovenski kolesarski as Primož Roglič do začetka dirke po Franciji ne bo več tekmoval. Eden od šefov njegove ekipe Jumbo Visma, nekdanji nizozemski kolesar Mathieu Heijboer, je francoskemu športnemu dnevniku L'Equipe potrdil, da se bo po počitku na treningu precej več posvečal vožnji na čas. Zasavec in njegovi šefi se namreč hočejo izogniti dogodku z lanske dirke, na kateri je skupno zmago izgubil na zaključnem kronometru, ko ga je Tadej Pogačar premagal za minuto in 56 sekund.

»Primož je lani padel na Criteriumu du Dauphiné, posledica tega je bila, da šest tednov ni bil na kolesu za kronometer, to je bil ogromen primanjkljaj. Temu se letos želimo temu izogniti. Veliko se bo posvečal tej kolesarski prvini, ki bi lahko odločila Tour, pa tudi na olimpijskih igrah v Tokiu želi v vožnji na čas napasti kolajne. Na treningih bo ves čas nekdo z njim, da ga bo opozarjal na držo na kolesu,« je dejal Heijboer, ki je tudi razkril, da bo Roglič najprej tri tedne preživel v španski Sierri Nevadi, zaključne priprave za Tour in olimpijske igre v Tokiu pa bo opravil v Tignesu, kjer so ceste primerne tudi za trening kronometra. Na Touru bosta letos na sporedu dva kronometra, prvi v peti etapi bo dolg 27, drugi v 20. etapi pa 31 kilometrov. Traso obeh si je Roglič že tudi ogledal.

Tadeju Pogačarju, na fotografiji, bo na Touru pomagal odlični Američan Brandon McNulty. FOTO: Vincent Kalut/AFP
Tadeju Pogačarju, na fotografiji, bo na Touru pomagal odlični Američan Brandon McNulty. FOTO: Vincent Kalut/AFP

 

McNulty namesto na Giro v Pogačarjevo ekipo pomočnikov


Kolesarska ekipa UEA Emirates se je odločila za spremembo prvotnih načrtov za največji večdnevni dirki sezone. Američan Brandon McNulty, ki naj bi bil njihov glavni adut na Giru, tam ne bo nastopil, zamenjal ga bo Davide Formolo, McNulty pa bo nastopil na Touru, kjer bo pomagal Tadeju Pogačarju.

McNulty, ki je lani na Giru zasedel 15. mesto, letos pa je bil njegov cilj deseterica, je vodstvo ekipe prisilil v spremembo z odličnimi nastopi na dirki po Baskiji, kjer je bil dolgo časa v igri za zmago. To je na koncu osvojil Primož Roglič. Ekipa je očitno ocenila, da bo bolj koristen pri pomoči Pogačarju kot na dirki po Italiji, saj bo ob Janu Polancu (na Giru ne bo nastopil), Rafaelu Majki, Formolu, Davidu de la Cruzu in Marcu Hirschiju dobrodošla pomoč pri Pogačarjevem poskusu obrambe skupne zmage.

 

Komentarji: