Veteran Uran je zmagal, Polanc ostaja na 12. mestu

Roglič se je žal moral posloviti z Vuelte, edini Slovenec na dirki je še Jan Polanc.
Fotografija: Jan Polanc je edini Slovenec na Vuelti. FOTO: Arhiv UAE Team
Odpri galerijo
Jan Polanc je edini Slovenec na Vuelti. FOTO: Arhiv UAE Team

Potem, ko smo nemo spremljali izjave iz moštva Jumbo Visma o hudih Rogličevih poškodbah, smo se morali sprijazniti, da je od Slovencev na dirki samo še Jan Polanc.

Poškodbe, ki jih je Roglič staknil pri včerajšnjem padcu, so bile prehude. Kosti so cele, vendar so odrgnine prehude, da bi lahko nadaljeval z Vuelto. 

Današnja etapa je bila dirka na dirki, že skoraj od samega začetka 162 kilometrov dolge etape od Aracene do Monasteria de Tentudia. Njihova največja prednost ni dosegla osmih minut, a že 50 kilometrov pred ciljem je bilo jasno, da danes ubežnikov ne bodo ujeli.

Na zaključnem klancu so ubežniki obračunali med sabo. Najprej je najbolje kazalo Lawsonu Craddocku (BikeExchange-Jayco), vendar moči mu je zmanjkalo pol kilometra pred ciljem. Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost) je bil pred etapo na 11. mestu, zdaj je napredoval na 9. Danes je slavil v velikem slogu. Glede na to, kako dobra prijatelja sta z Rogličem, je veliko verjetno, da je današnjo zmago posvetil prav njem. Remco Evenepoel (Quick Step Alpha Vinyl) je še vedno v rdeči majici, Enric Mas (Movisatar) je na drugem in zaostaja 2:01, na tretjem je mladi Jaun Ayuso (UAE), ki zaostaja 4:51.

***

Spremljali smo v živo

17:11
Prvih 5 na 17. etapi:

1. Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost)
2. Quentin Pacher (Groupama-FDJ)
3. Jesus Herrada (Cofidis), +2 sekund
4. Marc Soler (UAE Team Emirates), +15
5. Kenny Elissonde (Trek Segafredo), +26
Evenepoel je v cilj prišel 5 sekund za Enricom Masom. Jan Polanc je prišel v cilj 24. 6:24 za zmagovalcem.

17:10
Mladi Ayuso tipa pulz rdeli majici. Glavnina je v cilj prišla 5:10 za zmagovalcem Uranom.

17:09
Joao Almeida
(UAE Team Emirates) beži, Miguel Angel Lopez (Astana Qazaqstan) ga lovi ...

17:08
Almeida
je napadel rdečo majico! Nihče ga ne lovi. Polanca ni videti, prej je bil Almeidin pomočnik, tudi Ayusov. Pomočniki ne dirkajo za osebni rezultat. Glavnina ima še 1,5 km do cilja.

17:07
Rigoberto Uran
(EF Education-EasyPost) je le najmočnejši. Uran je zmagal!

17:06
Herrada in Uran ... še 500 metrov.

17:05
Ne, Craddocka je ujel Uran ... Herrada je tudi zraven ... Soler tudi.

17:00
Craddock ima samo še 2 km do cilja. Polanc je na čelu pelotona.

16:55
Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco) odlično napreduje, samo še 5 km klanca je do cilja, Uranu tudi dobro kaže. 

16:50
Lawson Craddock
(BikeExchange-Jayco) še vedno solira. Glavnina za njim zaostaja 7:11. Vmes je še 12 ubežnikov.

16:45
Danes še posebej držimo pesti za edinega Slovenca na dirki, Jana Polanca. Do deseterice mu manjkajo 4 minute. Fred Wright (Bahrain Victorious) je napadel ...

16:40
Ubežniki obračunavajo med sabo. Slabši klančarji rabijo več prednosti, če hočejo do zmage na današnji 17. etapi. Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco) solira ...

16:35
Kaže, da bo ubežnikom tudi danes uspelo prelisičiti glavnino. Še 13 km do zaključnega klanca. Montasterio de Tentudía je samostan na vrhu hriba. Cesta se začne vzpenjati na 152. kilometru. Prve tri kilometre se cesta dvigne s sedemodstotnim povprečnim naklonom, potem se nekoliko poravna in celo nekoliko spusti. Zalet za na vrh je dolg 4,1 kilometra s povprečnim 7,4-odstotnim klancem. Od začetka klanca do cilja pri samostanu je 10,3 kilometra dolga pot s petodstotnim naklonom v povprečju. kdo je najboljši klančar med ubežniki? 

Fred Wright (Bahrain Victorious), Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech) in Elie Gesbert (Arkea Samsic), Clément Champoussin, Bob Jungels (AG2R Citroën), Gino Mäder (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Marc Soler (UAE Team Emirates) in Simon Guglielmi (Arkea-Samsic), Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious), Kamil Malecki (Lotto Soudal), José Manuel Diaz (Burgos-BH) in Clément Russo (Arkea Samsic).

16:30
Mladi Ayuso ...

16:25
Glavnina je samo za nekaj sekund zmanjšala prednost 13. ubežnikov, 6:55 zaostaja 30 km pred ciljem.Povprečna hitrost je 45 km/h!

16:20

16:15
Montasterio de Tentudía je samostan na vrhu hriba. Cesta se začne vzpenjati na 152. kilometru. Prve tri kilometre se cesta dvigne s sedemodstotnim povprečnim naklonom, potem se nekoliko poravna in celo nekoliko spusti. Zalet za na vrh je dolg 4,1 kilometra s povprečnim 7,4-odstotnim klancem. Od začetka klanca do cilja pri samostanu je 10,3 kilometra dolga pot s petodstotnim naklonom v povprečju.

Remco še vedno trdi, da je z njegovo formo vse v najlepšem redu. Včeraj, ko je Roglič napadel, ni našel hitrega odgovora, lahko celo rečemo, da ga je rešil defekt. Njegova prednost je še vedno velika, 1:26 pred Rogličem in 2:01 pred Masom. Jan Polanc je na 12. mestu.

16:10
Peloton se je podal na lov za 13. ubežniki, ki imaj še vedno 7:09 prednosti, 35 km pred ciljem.

16:05
Mladi val preplavlja profesionalni peloton. Valverde in Nibali se poslavljata, prihaja pa kar nekaj zelo mladih talentov. Če bo Ayuso ostal na stopničkah, potem ne bomo mogli več govoriti, da gre samo za mladega talenta, ampak že vrhunskega kolesarja.

16:00
Andrej Hauptman
ima spet kolesarja, ki je lahko na stopničkah v Madridu. Juan Ayuso je star 19 let (16. 9. bo star 20 let) in je zagotovo največji talent, kar jih je kolesarstvo dočakalo v svoji zgodovini. 

15:55
Uran bo danes med deseterico, če mu uspe odlična vožnja na zaključnih 10-kilometrih klanca.

15:50
50 km pred ciljem, peloton zaostaja 7:11, beži 13 kolesarjev: 

Fred Wright (Bahrain Victorious), Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech) in Elie Gesbert (Arkea Samsic), Clément Champoussin, Bob Jungels (AG2R Citroën), Gino Mäder (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Marc Soler (UAE Team Emirates) in Simon Guglielmi (Arkea-Samsic), Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious), Kamil Malecki (Lotto Soudal), José Manuel Diaz (Burgos-BH) in Clément Russo (Arkea Samsic). Povprečna hitrost je 46,5 km/h!

15:45
Od Slovencev je samo še Jan Polanc na dirki, trenutno je na 12. mestu, zaostaja 15:08. Upajmo, da se mu bo uspelo uvrstiti med deseterico. D odesetega mesta ga ločijo slabe 4 minute.

15:40
Prezgodaj je še govoriti o Rogličevem nadaljevanju letošnje sezone. Če je res mentalno na dnu, potem je zanj dirkanja za letos najbrž konec, kajti jesenski del je natrpan s samimi najboljšimi klasikami, vključno s svetovnim prvenstvom v Avstraliji, ki je že septembra. Naslednjih nekaj dni bomo morali počakati, da bomo videli, kako bo razmišljal, ko se glava ohladi, rane pa zacelijo.

15:35
Vladavina Primoža Rogliča na dirki po Španiji, na kateri je v letih 2019, 2020 in 2021 nanizal zaporedne zmage se je končala na najslabši možni način. Krone ni predal, ker bi ga v športnem boju premagal boljši tekmec, temveč, kot se mu je to že nekajkrat pripetilo v karieri, zaradi bolečega padca, ki je morda končal tudi njegovo sezono.

image_alt
Roglič brez zlomov, a v hudih bolečinah

15:30
Rigoberto Uran
(EF Education-EasyPost) je med ubežniki najvišje uvrščen na 12. mestu, zaostaja 14:56.

15:25
V ubežniški skupini je 13 kolesarjev: Fred Wright (Bahrain Victorious), Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech) in Elie Gesbert (Arkea Samsic) , Clément Champoussin, Bob Jungels (AG2R Citroën), Gino Mäder (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Marc Soler (UAE Team Emirates) in Simon Guglielmi (Arkea-Samsic).

Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious), Kamil Malecki (Lotto Soudal), José Manuel Diaz (Burgos-BH) in Clément Russo (Arkea Samsic) jih lovijo, peloton zaostaja 7 minut.

15:20
Kaden Groves (BikeExchange-Jayco)
je pravkar padel! Kaže, da je zlomil ključnico ...

15:15
Fred Wright
(Bahrain) je pravkar za Eurosport izjavil, da ne ve kaj točno se je zgodilo (novinar mu je pokazal fotografijo), zdi se mu, da je Roglič nepričakovano zadel vanj in potem padel ... ni mogel videti kaj se dogaja za njim ... 

15:10
Jumbovci brez liderja, kapetana Rogliča.

15:05
Verjamemo, da se bo Primož vrnil še močnejši, čeprav je skrb vzbujajoč stavek, ko športni direktor ekipe Jumbo Visma Addy Engels, pravi, da je Primož mentalno povsem na dnu. Tega do zdaj nismo slišali, vedno je zrl optimistično naprej in komaj čakal vrnitev.

15:00
Vuelta gre na naprej brez favorita številka ena, brez Primoža Rogliča. Včerajšnji padec je bil prehud. Športni direktor je izjavil, da so kosti cele, mišice pa močno poškdovane, prav tako je Primož mentalno povsem na dnu. Trenutno stanje na 17. etapi, 80 km pred ciljem ima 13 ubežnikov 3:44 prednosti. Povprečna hitrost je 48 km/h, 25 stopinj je, veter piha z leve strani v hrbet 11 km/h.

***

Primoža Rogliča ne bo na današnjem startu 17. etape. Poškodbe včerajšnjega padca v zaključnih metrih so, kot kaže, prehude. 

***

Včeraj nam je Primož spet vzel sapo. In to dvakrat. Najprej, ko je napadel tam, kjer ni nihče pričakoval napada tako velikega kalibra, in potem nesrečni »klasični« kolesarski padec tik pred ciljem. Na koncu kariere mu bomo navijači izstavili fakturo za strah, žalost, slabo počutje po etapi, slab spanec.

image_alt
Rogličev sanjski napad se je sprevrgel v moro

Vmes mu je pri dramaturgiji 16. etape pomagal še Remco, ki je menda staknil poškodbo gume, in potem še Mads, ko je zmagoslavno pometel z vsemi, ki jih je Primož razstrosil v zadnjih treh kilometrih etape.

Nesreča še vedno visi nad Rogličevo čelado. Takih padcev so kolesarji najbolj vajeni, zatakniti zadnji obročnik tekmeca je nekaj najbolj navadnega v tem športu, prav tako komolčkanje ali naslanjanje z ramo na ramo. Je pa to veliko razočaranje na tako pomembni tekmi. Primožev pogled na pločniku, ko je sedel močno okrvavljen, strgan, utrujen, je pričal prav o tem. 

17. etapa je špansko ravninska z zaključkom na klancu druge kategorije. Špansko ravninska pomeni, da gre ves čas gor in dol brez resnega klanca. Etapa od Aracene do Monasteria de Tentudia je dolga 162 kilometrov, zadnji, zaključni klanec pa je dolg kar 10,3 kilometra. Vmes ni nobenega kategoriziranega klanca, samo en leteči cilj v zadnji tretjini etape. 

Montasterio de Tentudía je samostan na vrhu hriba. Cesta se začne vzpenjati na 152. kilometru. Prve tri kilometre se cesta dvigne s sedemodstotnim povprečnim naklonom, potem se nekoliko poravna in celo nekoliko spusti. Zalet za na vrh je dolg 4,1 kilometra s povprečnim 7,4-odstotnim klancem. Od začetka klanca do cilja pri samostanu je 10,3 kilometra dolga pot s petodstotnim naklonom v povprečju.

Remco še vedno trdi, da je z njegovo formo vse v najlepšem redu. Včeraj, ko je Roglič napadel, ni našel hitrega odgovora, lahko celo rečemo, da ga je rešil defekt. Njegova prednost je še vedno velika, 1:26 pred Rogličem in 2:01 pred Masom. Jan Polanc je še vedno na 13. mestu.

17. etapa je špansko ravninska z zaključkom na deset kilometrov dolgem klancu. FOTO: Lavuelta.es
17. etapa je špansko ravninska z zaključkom na deset kilometrov dolgem klancu. FOTO: Lavuelta.es

Sremljanje v živo začnemo ob 15. uri

Komentarji: