Rožnata pentlja se podaja v neznane vode: v Izrael

Giro d'Italia bo letos nekaj posebnega ne glede na razplet dopinškega primera Froome, prvič se bo začel izven Evrope.
Fotografija: Tom Dumoulin je lani presenetil z zmago na Giru. FOTO: Luk Benies/Afp
Odpri galerijo
Tom Dumoulin je lani presenetil z zmago na Giru. FOTO: Luk Benies/Afp

Letošnja dirka po Italiji bo ostala z velikimi črkami zapisana v kolesarsko zgodovino, vprašanje je le, če bo njena zapuščina dobra ali slaba. Štart stoprve izvedbe rožnate pentlje bo prvič potekal zunaj Evrope, senco nad največjo italijansko dirko pa še pred štartom meče tudi primer Chrisa Frooma.

Lanska jubilejna 100. izvedba Gira je bila v mnogočem posebna, prireditelji na čelu z direktorjem dirke Maurom Vegnijem pa so že tedaj napovedali, da prave spremembe šele prihajajo. Ko so lani v Milanu predstavili traso letošnje dirke, je marsikdo ostal brez besed. Vegni in prireditelji dirke RCS Sports so podlegli vplivu izraelskega denarja in prve tri etape rožnate pentlje dodelili Izraelu ter tako poskrbeli za zgodovinski trenutek. Nobena od treh tritedenskih dirk se še nikoli ni začela zunaj Evrope in čeprav se je kot možni gostitelj »Grande Partenze« omenjala Japonska, so se Italijani na koncu odločili za Izrael.
 

Rezervni načrt - Puglia


Odločitev je seveda dvignila veliko prahu. Humanitarne organizacije so zaradi zapletenega geostrateškega položaja in palestinskega boja pozvale k bojkotu Gira, veliko vprašanj so imele tudi kolesarske ekipe. Vegni je imel že od prvega dne pripravljen rezervni štart v pokrajini Puglia, če bi se razmere v Izraelu še bolj zaostrile, a (vsaj za zdaj) do tega ni prišlo. 

Izraelci so morali za zgodovinski trenutek seči globoko v žep. Izrael bo gostil prve tri etape, po uvodnem kronometru še šprinterski preizkušnji s ciljema v Tel Avivu in Eliatu, za tridnevni spektakel so RCS Sportu odšteli kar 10 milijonov evrov. Štart Gira bo največji in najbolj varovan športni dogodek na izraelskih tleh, skupno jih bo organizacija treh etap stala vrtoglavih 34 milijonov evrov. Izraelsko ministrstvo za turizem bo prispevalo dobrih osem milijonov, preostali denar pa prihaja z računa kanadskega nepremičninskega mogotca Sylvana Adamsa, ki zadnji dve leti živi v Izraelu, zdaj pa želi svoji novi domovini pomagati tudi pri promociji po svetu.

Infografika Giro. FOTO: Delo/
Infografika Giro. FOTO: Delo/


»Francija je neverjetno uspešna pri promociji svoje države preko Toura in čeprav Izrael ni tako popularna kolesarska destinacija, si želim, da bi to postala. Kolesarstvo je nekaj posebnega, šport pa je univerzalni svetovni jezik. Želim si, da bi starši, ko bodo gledali Giro v Izraelu, svojim otrokom kupili kolo in tako pripomogli k temu, da Izrael postane kolesarska velesila,« je motiv za svojim vložkom opisal Adams.
 

Froome prej velik ulov, zdaj velika težava


Lahko Froome štirim rumenim doda še rožnato majico? FOTO: Kenzo Tribouillard/Afp
Lahko Froome štirim rumenim doda še rožnato majico? FOTO: Kenzo Tribouillard/Afp


Kolesarske bitke na italijanskih tleh so že nekaj let vsaj tako zanimive kot bitke na Touru, a navijači z vsega sveta na Giru pogrešajo največja kolesarska imena. Lani je prirediteljem končno uspel veliki ulov, na rožnato pentljo so zvabili najboljšega kolesarja generacije Chrisa Frooma, za kar naj bi mu Izraelci plačali dva milijona evrov. Vegni sicer zanika, da je Froome za nastop na Giru prejel omenjeno štartnino, izraelski mediji pa poročajo, da je Adams res ravezal mošnjiček in »podkupil« Frooma za prihod na Giro in v obljubljeno deželo.

Še lani se je omenjeni vložek, če je do njega res prišlo, zdel povsem upravičen, nato pa je prišlo do afere Salbutamol in Froome se je znašel v dopinškem limbu. Še vedno ni jasno, kdaj bo dopinški primer Britanca dobil epilog, zagotovo pa to ne bo pred italijansko dirko leta in tako Izraelci kot Vegni so se znašli v velikem precepu. Če bo Britanec domov odnesel rožnato majico in nato izgubil boj z mednarodno protidopinško organizacijo (WADA), bo 101. izvedba Gira dobila veliko črno piko, kakršne si ne Vegni ne Izraelci niso mogli predstavljati niti v najhujših nočnih morah.
 

Osem gorskih ciljev etap in veliki Zoncolan


Traso letošnjega Gira bi lahko opisali kot čisto klasiko. V 2546 kilometrih dirkanja karavano čaka osem etap z gorskimi cilji in dovolj vožnje na čas, da je Froome še pred štartom prvi favorit za zmago. Prvi pravi gorski preizkus karavano čaka v šesti etapi na Siciliji s ciljem na Etni. Lani je vulkan najbolje ukrotil Jan Polanc, tokrat pa kolesarje čaka vzpon z druge strani. Na Etni morda še ne bo pravega ognjemeta med favoriti za končno zmago, več odgovorov bo v deveti etapi zagotovo ponudil sloviti Zoncolan.

Deset kilometrov skoraj 12-odstotnega vzpona bo zanimivih tudi za slovenske gledalce, od Ljubljane do vznožja Zoncolana jih ločita le slabi dve uri in pol vožnje. Odgovor o nosilcu rožnate majice bo padel v predzadnji 20. etapi s ciljem v Cervini, nato pa karavno čaka le še parada šampionov v Rimu. Več o favoritih za skupno zmago preberite v Delu v naslednjih dneh, nekaj pa je gotovo – 101. izvedbo Gira v zgodovinskih knjigah čaka posebno mesto.

Preberite še:

Komentarji: