Sanjski povratek dolenjske puščice v Izoli

Kolesar Adrie Mobil Marko Kump je poskrbel za slovensko slavje na uvodu v domačo kolesarsko sezono v Izoli. 
Fotografija: Slovenec Marko Kump iz ekipe Adria Mobil je zmagovalec dirke v Izoli. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Slovenec Marko Kump iz ekipe Adria Mobil je zmagovalec dirke v Izoli. FOTO: Jure Eržen/Delo

Novo obdobje Marka Kumpa v dresu Adrie Mobil bi se težko začelo bolje. Dolenjski šprinter je dobil 6. VN Slovenske Istre, s katero se je začela domača kolesarska sezona. V močni konkurenci je Kump na najvišji stopnički nasledil ekipnega kolega Dušana Rajovića, ki je v Izoli slavil lani. Zmaga dolenjske puščice je šele druga slovenska na tej dirki, prvo je leta 2016 dosegel Jure Golčer.

V sezoni 2015 je Kump nazadnje nosil dres Adrie Mobil, takrat je zabeležil kar 20 zmag, s katerimi si je priboril vzdevek »dolenjska puščica« in pogodbo z ekipo Lampre v svetovni seriji. Kot je priznal ob predstavitvi ekipe, se v tujini nikoli ne znajde tako dobro kot v domačem okolju, zato se je pred letošnjo sezono vrnil k Novomeščanom.

Trasa v Izoli mu je bila pisana na kožo, v štirih velikih krogih je predvsem vzpon na Gažon utrudil noge tekmecev, na koncu pa je pričakovano odločil šprint. Dirko je nadzorovala ekipa Neri Sottoli, ki je minuli konec tedna s Simonejem Velascom slavila na prestižni italijanski klasiki v Laguieglii, zato so ostale ekipe le čakale na njihove poteze. Napad Avstrijca Felixa Rietzigerja in Italijana Kevina Colleonija ni bil nevaren, glavnina ju je ujela pred zadnjim krogom, nato pa je z napadom poizkusil še Velasco, a tudi on ni prišel daleč.

6. VN Slovenske Istre. FOTO: Jure Eržen/Delo
6. VN Slovenske Istre. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Šprint kot iz učbenika


»Dirko smo imeli povsem pod nadzorom, pred zaključkom pa sem fantom naročil, naj Kumpa držijo v ospredju, in prišli smo do zmage,« je po dirki povedal Boštjan Mervar, ki je tokrat vodil ekipo Adrie namesto glavnega trenerja Branka Filipa. »Neri Sottoli je imel res močno ekipo, zato smo bili osredotočeni predvsem na njih. Ko smo prišli na manjše kroge v Izoli, smo imeli dirko pod nadzorom, fantje so mi pripravili položaj za šprint kot iz učbenika in za to se jim lahko le zahvalim, ekipa je dirkala odlično,« je kolege pohvalil Kump, ki je tako zmagovito začel svoje četrto obdobje pri Adrii.

Mesti na odru za zmagovalce sta zasedla še Italijana Paolo Toto in Davide Gabburo, izkazala sta se tudi član KK Kranj Jaka Primožič s petim in kolesar Bleda Luka Pajek s šestim mestom. Domača sezona se bo nadaljevala 7. aprila z »dolenjsko Flandrijo« - VN Adrie Mobil.

Preberite še:

Komentarji: