Philipsen zmagovalec druge etape, Roglič ostaja v rdeči majici

Sprinterski obračun je dobil Jasper Philipsen, ki je za las prehitel povratnika Fabia Jakobsena in Michaela Matthewsa.
Fotografija: Roglič ostaja v rdeči majici vodilnega na dirki po Španiji. FOTO: Ander Gillenea Afp
Odpri galerijo
Roglič ostaja v rdeči majici vodilnega na dirki po Španiji. FOTO: Ander Gillenea Afp

Druga etapa je minila v znamenju treh ubežnikov in velike vročine. Na začetku so se bali tudi, da bo veter glavni igralec v današnji etapi, a se to ni zgodilo. Ubežniki Diego Rubio (Burgos-BH), Sergio Martin (Caja Rural-Seguros RGA) in Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) niso imeli nikoli več kot dobre tri minute prednosti. ​Sprinterske ekipe so skrbele, da bi ne ušli predaleč.

Zadnjih trideset kilometrov pred ciljem je v ospredju sam ostal le še Diego Rubino, peloton ga je nekaj kilometrov še pustil v begu, potem pa se je pognal v lov tudi za njim. Rubino je bil ujet 20 kilometrov pred ciljem, sledil je obračun za sprintersko zmago. Najbolje so se znašli pomočniki moštva Alpecin Fenixa, ki so svojega sprinterja Philipsena najvarneje in najhitreje pripeljali do zaključka. Drugi je bil Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step) in tretji Michael Matthews (Bike Excange).

​Rdeča majica je varno prispela v cilj, prav tako tudi ostali trije Slovenci. Primož Roglič bo tudi jutri v rdeči majici vodilnega v skupnem seštevku.

Jutri, v 3. etapi čaka kolesarje peklenski zaključek na Picon Blanco, zid, rampa, kot takem zaključku rečejo kolesarji.

***
Spremljali smo v živo


17:42
Jasper Philipsen je zmagovalec! 

17:40
Roglič
je ospredju, med sprinterji!

17:39
Slovencev ni bilo na tleh!

17:37
Padec 3,5 km pred ciljem!

17:36
Samo še 5 km do cilja. Boj za vsak meter asfalta!

17:35
Rezultati na edinem današnjem letečem cilju:
1. Jakobsen, 20 točk / 3 sekunde bonusa
2. Aranburu, 17 točk / 2
3. Van Lerberghe, 15 točk / 1
4. Fraile, 13 točk
5. Pidcock, 10 točk

17:33
10 km pred ciljem gre ves peloton na vso moč. Sprinterske ekipe obračunavajo med seboj. Bojimo se padca! Danes smo videli samo enega ...

17:30
Osvežitev za Rogliča!


17:22
Beg je končan, Diego Rubio (Burgos-BH) je bil ujet 20 km pred ciljem. Karte se mešajo, druga etapa ima svoj drugi start.

17:20
Prav gotovo junak današnje vroče etape: Diego Rubio (Burgos-BH)


17:15


17:10
No, Diegu bi res privoščili, da pride sam v cilj! V begu je že ves dan. Do cilja je še 25 km, nekaj sekund več kot minuto ima prednosti pred Rogličem in ostalimi.

17:07
Diego Rubio
(Burgos-BH) gre solo. Sergio Martin (Caja Rural-Seguros RGA) in Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) sta počakala glavnino ... ni šlo več.

17:05
Ubežnikom pohaja sapa. Samo še pol minute prednosti imajo 33 km pred ciljem.


17:00
Dokaz, kako danes garajo vodonoše:


16:55
Ubežniki, ki so zaznamovali današnjo etapo so: Diego Rubio (Burgos-BH), Sergio Martin (Caja Rural-Seguros RGA), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi).

16:50
Kilometrov zmanjkuje, prednost ubežnikov pa raste. Do cilja je še 40 km, prednost treh ubežnikov pa je 2 minuti. Torej kmalu bo treba spet v lov, če vemo, da za vsako minuto prednosti ubežnikov lovci porabijo 10 km ...

16:45


16:42
Glavnina se je umirila, ubežniki imajo spet 1:30 prednosti, do cilja je še 50 km. Kaže, da vse skrbi samo žeja in ne ubežniki. 

16:40
Luka Mezgec
dela intervale med spremnim vozilom in Michaelom Matthewsom ... že ničkolikokrat ga je pokazalo oboroženega z bidoni. Danes mu bo Michael moral dati močno napitnino v hotelu.

16:35


16:30
Vodonoše danes res garajo! Povprečna hitrost v etapi je komaj 41 km/h. Nihče ne napada, šprinterske ekipe lovijo tri ubežnike, ki imajo spet malce manj kot minuto prednosti.

16:25
Ubežniki: Diego Rubio (Burgos-BH), Sergio Martin (Caja Rural-Seguros RGA), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), bodo kmalu ujeti.
Trije ubežniki imajo samo še pol minute prednosti. FOTO: Ander Gillenea Afp
Trije ubežniki imajo samo še pol minute prednosti. FOTO: Ander Gillenea Afp


16:20
Glavnina na vso moč lovi ubežnike, dirka se je razplamtela, veter pa tudi. Vse močneje piha čelni veter ... Roglič je pred startom rekel, da piha ravno toliko, da so lahko vsi, ne samo on, še kako živčni.

16:15
Vročina ne popušča, trenutno je v okolici Burgosa skoraj 40 stopinj. Največ dela imajo pomočniki, ki stalno prenašajo bidone iz spremnih avtomobilov v peloton. Ne, danes pa ni dobro biti vodonoša ...

16:10
Peloton se je okrepčal na okrepni postaji. Spet nadaljujejo z lovom na tri ubežnike, ki imajo samo še minuto prednosti, 70 km pred ciljem. Tudi veter se je okrepil, ubežniki so videti zelo utrujeni, a še vedno složni. Roglič je na varnem med pomočniki.

16:05
Za favorita v današnjem sprintu se omenja tudi Fabio Jakobsen, povratnik na velike dirke po tistem strahovitem padcu na lanski dirki po Poljski.

16:00
Malo čez polovico druge etape smo. Do cilja je še 80 km, trije ubežniki imajo 1:54 prednosti pred pelotonom. Bežijo: Diego Rubio (Burgos-BH), Sergio Martin (Caja Rural-Seguros RGA), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi).

15:56
Medtem ko slovenski kolesarji zelo dobro nastopajo po svetu, je odstopil najuspešnejši selektor državne reprezentance v cestnem kolesarstvu Andrej Hauptman.
image_alt
Zaplet s Hauptmanom za predsednika ni slaba popotnica

15:55
Primož Roglič je na varnem v pelotonu. FOTO: Luis Angel Gomez / Photogomezspo Photogomezsport
Primož Roglič je na varnem v pelotonu. FOTO: Luis Angel Gomez / Photogomezspo Photogomezsport


15:50
Če vas bo pot kdaj zanesla v Burgos ...

15:45
Diego Rubio (Burgos-BH), Sergio Martin (Caja Rural-Seguros RGA), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) imajo še 2:23 prednosti pred glavnino v kateri so tudi vsi štirje Slovenci, 90 km do cilja.

15:40


15:35
Največji favorit za današnjo zmago naj bi bil Francoz Arnaud Demare. Na drugem mestu je Jasper Philipsen ...

15:27
Navada je, da napišemo, da rdeča majica počiva, ko imajo sprinterji svoj festival. Danes je že tako, ena redkih etap, v kateri naj bi videli obračun najboljših sprinterjev. Seveda, današnji dan ni nikakršni dan počitka za Rogliča, poln je skritih nevarnosti, kajti vemo, da so sprinterske etape polne nervoze, živčnosti, pospeševanj, zaviranja ...

15:20
Luka Mezgec
napoveduje težek dan. Ni prepričan, da bo prišlo do sprinta skupine, lahko da ubežnikom celo uspe priti do cilja. Povedal je, da trasa sploh ni nedolžna in da je polna skrivalnic in pasti.

15:15
Rdeča majica je na varnem v trebuhu pelotona in v zavetrju svojih pomočnikov.

15:12


15:10
Diego Rubio (Burgos-BH), Sergio Martin (Caja Rural-Seguros RGA), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) so trije ubežniki, ki imajo še 2 minuti prednosti, 111 km pred ciljem. Hitrost ni velika, vetra skoraj ni, povprečna hitrost dosedanje dirke je 41 km/h. Torej, ne bomo tako hitro v cilju ...

15:07
Trije ubežniki so 2 minuti pred pelotonom.
  
15:05
V Caleruegi je 36 stopinj. Vroče je, ampak kolesarji so tega vajeni. Danes ni klancev, prav gotovo bomo hitro v cilju etape, ki je dolga malce manj kot 167 km.

15:00
Druga etapa se je začela. Super srečni Roglič je v rdeči majici: »Noro, kaj? Očitno je bilo dovolj in super sem zadovoljen z današnjim rezultatom,« je v prvi izjavi, ko je z masko na obrazu že sedel na trenažerju, povedal Roglič. »Kljub temu, da je bilo le sedem kilometrov, je bilo super naporno. Ne želiš si nobenega kilometra več, ko prideš skozi cilj. Šlo je na polno od začetka do konca. Če sem pripravljen na obrambo rdeče majice do konca dirke? Bomo videli. Ponavljam, da je za mano prekrasen začetek, uživam, upam pa, da bom lahko z ekipo užival tudi v naslednjih dneh,« je še povedal Roglič.

***
Prva, uvodna etapa 76. dirke po Španiji je bila povsem v znamenju slovenskih kolesarjev. Primož Roglič in Jan Tratnik sta na zmagovalni oder spustila le drugouvrščenega domačina Alexa Aranbura. Tik izven deseterice, na enajstem mestu je ostal Jan Polanc, Luka Mezgec je pristal na 55. mestu. Roglič je s to zmago osvojil rdečo in zeleno majico. Popoln dan Jumbo Visme pa je zaključil še Sepp Kuss, ki bo danes nosil pikčasto majico kot najboljši hribolazec.

Roglič ostaja v rdeči majici vodilnega na dirki po Španiji. FOTO: Ander Gillenea Afp
Roglič ostaja v rdeči majici vodilnega na dirki po Španiji. FOTO: Ander Gillenea Afp


Druga etapa naj bi bila sprinterska, dolga 166, 7 kilometrov od Caleruega do Burghosa. Šele na 150-kilometru je edini leteči cilj, gorskega ni niti enega, zato bo Kuss tudi jutri v pikčasti majici. Šprint cele skupine ali ubežniki, ki jim bo uspelo priti pred pelotonom v cilj, je vprašanje. Na dirki je preveč dobrih sprinterjev, da bi ubežnikom uspelo, med njimi tudi povratnik po težkem padcu Fabio Jakobsen. Med glavnimi favoriti je tudi Michael Matthews, pomagal mu bo Luka Mezgec, oba sta velika dolžnika z letošnjega Toura. Francoz Arnaud Demare je tudi prišel v lov na zmage, prav tako Juan Sebastián Molano in Jasper Philipsen ...
Za Rogliča bi danes moral biti miren in varen dan v rdeči majici. Kdaj in kdo mu jo sploh lahko sleče?

Komentarji: