Slovenska pentlja drugič po željah Primoža Rogliča

Ta čas najuspešnejši slovenski kolesar je skupno zmago potrdil z uspehom na današnjem posamičnem kronometru.
Fotografija: spored sp 16. jun
Odpri galerijo
spored sp 16. jun

Novo mesto – Eden glavnih kandidatov za skupno zmago na jubilejni 25. izvedbi kolesarske dirke Po Sloveniji Primož Roglič, član moštva LottoNL-Jumbo, je upravičil vlogo favorita in na današnji 21,5 kilometra dolgi zadnji (peti) etapi, posamičnim kronometrom od Trebnjega do Novega mesta, zadržal zeleno majico vodilnega in se že drugič veselil lovorike na domači pentlji, po letu 2015. S tem je število slovenskih zmagovalcev na preizkušnji poskočilo na dvanajst, tujci so bili najuspešnejši trinajstkrat.

Kisovčan si je pot do končnega uspeha tlakoval na včerajšnji kraljevski etapi med Ljubljano in Kamnikom, po kateri je z navdušujočo zmago z več kot polminutnim naskokom pred prvim zasledovalcem slekel dotlej vodilnega Cannondalovega kolumbijskega zvezdnika Rigoberta Urana, za kronometer si je zagotovil 33 sekund zaloge pred najresnejšim tekmecem Uranom, ki jo je brez težav zadržal. Še več, zmagal je tudi na zadnji etapi, najbližje mu je prišel rojak Jan Tratnik.

Danes so gledalci spremljali tudi razburljiv boj za belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Pred štartom je imel namreč vodilni Avstrijec Michael Storer zgolj tri sekunde prednosti pred Tadejem Pogačarjem, ki pa je bil v vožnji na čas hitrejši za štiri sekunde, s čimer je poskrbel za slovensko zmago tudi v tej kategoriji. Roglič, sicer svetovni podprvak v kronometru, je postal tretji (slovenski) kolesar s po dvema končnima zmagama na dirki Po Sloveniji – po Juretu Golčerju (2006 in 2008) in Mitji Mahoriču (2003 in 2004).

Komentarji: