Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Šprinter Mezgec drugič najhitrejši na Poljskem (VIDEO)

Luka Mezgec je dobil tudi peto etapo dirke po Poljski. Za vodilnim Pascalom Ackermannom zaostaja štiri sekunde. 
Luka Mezgec nadaljuje s sijajnimi predstavami v tej sezoni. FOTO: Tomi Lombar
Luka Mezgec nadaljuje s sijajnimi predstavami v tej sezoni. FOTO: Tomi Lombar
P. Z., STA
7. 8. 2019 | 17:20
7. 8. 2019 | 18:44
4:15
Slovenski kolesar Luka Mezgec je še drugič zmagal na kolesarski dirki po Poljski, ki jo je zaznamovala tragična smrt mladega belgijskega kolesarja Bjorga Lambrechta. Včerajšnja etapa tako ni štela v konkurenco, današnja pa je bila spet tekmovalna in dobil jo je 31-letni Gorenjec, ki je bil najmočnejši v ciljnem šprintu.

Tekmovalec ekipe Mitchelton Scott je bil najboljši že v drugi etapi, uspeh pa je ponovil v peti, ki je potekala od Wieliczke do Bielsko-Biale (153 km). Tokrat za zmago ni ugnal vseh šprinterskih asov, nekateri med njimi so namreč na razgibani progi odpadli že pred tem, ampak 56 tekmovalcev, ki so v cilj prišli v prvi skupini. V tej je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain Merida), ki je zasedel 21. mesto. Drugo mesto je osvojil Španec Eduard Prades, tretje pa Britanec Ben Swift.
 

Dva Slovenca med peterico


V skupnem seštevku je Mezgec napredoval na drugo mesto, za vodilnim Pascalom Ackermannom zaostaja štiri sekunde. Mohorič je z zaostankom 20 sekund peti.

Luka Mezgec je vpisal 19. zmago v karieri. FOTO: Tomi Lombar
Luka Mezgec je vpisal 19. zmago v karieri. FOTO: Tomi Lombar


V etapi, pred katero so se kolesarji ekipe Lotto-Soudal odločili, da kljub smrti Lambrechta nastopijo, je Jan Tratnik zasedel 93. mesto, zaostal je dve minuti in dve sekundi, 15 sekund počasnejši je bil Simon Špilak, Luka Pibernik in Domen Novak pa sta zaostala sedem minut in 27 sekund.
 

Mezgec: Trasa mi je ustrezala


»Ta zmaga je bila precej težja kot tista pred tremi dnevi. Vedel sem, da mi bo trasa bolj ustrezala, ker je bilo več vzponov. V dobri formi sem, spočit, saj nisem dirkal več kot mesec in pol, a hkrati nisem vedel, kako dober sem, ko gre zares. Zadržal sem moč v zadnjih 200 metrih, imel sem popoln položaj za Swiftom in dosegel sladko zmago,« je v cilju povedal Mezgec, ki je blestel tudi na dirki po Sloveniji.

To je bila že 19. zmaga za Mezgeca v njegovi profesionalni karieri. Jutri bo na sporedu zelo zahtevna gorska etapa Zakopane-Koscielisco (160), po kateri se bo vrstni red pri vrhu gotovo precej premešal.


Smrt prizadela vse, ampak življenje gre naprej


Po besedah Mezgeca je bilo današnje vzdušje nekoliko boljše, a na smrtno nesrečo Belgijca ni še nihče pozabil. »Sam sem se na nesrečo spomnil kar nekajkrat. Posebno pri spustih. Voziš 80 kilometrov na uro v ovinek, ne veš, kaj te čaka, ali pesek ali spolzko cestišče ali kakšna druga ovira. Ena napaka in je lahko usodno. Mislim, da se premalo zavedamo, kako krhki smo. Premalo se zavedamo, kako nevaren je naš šport. Kolikokrat peljemo na milimetre od raznih betonskih stebričkov, praktično smo popolnoma goli, na sebi imamo le 200 gramov težko čelado. Vsi mislimo, da je še malo takih nesreč s tako hudimi posledicami,« pravi Mezgec.

»A po drugi strani smo profesionalci, sami smo se odločili, da se bomo ukvarjali s tem športom. Ne smemo o tem preveč razmišljati, čim začneš razmišljati, začneš zavirati in kot profesionalec veš, da je to takoj izguba,« je še dodal Kranjčan.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine