Štartni boksi, kocke, Pireneji – to je 105. Tour

Letos bodo na dirki po Franciji odločali Pireneji in kronometer na zadnji dan dirke, strah vzbuja tudi mini Pariz - Roubaix v 9. etapi.
Fotografija: Vincenzo Nibali je že leta 2015 blestel na kockah. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vincenzo Nibali je že leta 2015 blestel na kockah. FOTO: Reuters

Noirmoutier-en-l'Île – Prvi pok štartne pištole na 105. Touru je le še dva dni stran, tokrat veliki štart dirke gosti pokrajina Vendee v zahodni Franciji. Letošnja trasa na papirju izgleda najtežja v zadnjem desetletju, skoraj vsaka etapa pripravlja pasti favoritom za rumeno majico, odločal pa bo zadnji teden v Pirenejih.

Prireditelji Toura z direktorjem dirke Christianom Prudhommom na čelu so lani poskušali narediti vse, da bi vseh 21 etap kar najbolj približali karakteristikam domačega upa Romaina Bardeta, a tudi to ni bilo dovolj za prvega francoskega zmagovalca rumene pentlje po Bernardu Hinaultu leta 1985. Bardet je končal na tretjem mestu in letos so pripravili traso, ki za zmago zahteva kompletnega kolesarja. Vendee je nazadnje gostil Grand Depart dirke po Franciji leta 2011, ko je Philippe Gilbert nadaljeval odlično pomlad in presenetil šprinterje za prvo rumeno majico na dirki. Letos bo možnosti za takšno presenečenje manj, a motiva rumene majice ne gre podcenjevati.
 

Ekipni kronometer voda na mlin Frooma


Po dveh šprinterskih etapah sledi 35 km dolg ekipni kronometer, kjer bosta Richie Porte in Chris Froome z njunima ekipama zagotovo v ospredju, Bardet, Vincenzo Nibali in ostali pa bi lahko izgubili tudi minuto, če se jim bo kronometer ponesrečil. Peta in šesta etapa po profilu izgledata kot mini dirki po Flandriji, kjer si bodo zvezdniki QuickStepa spet skočili v lase z Gregom van Avermaetom in Petrom Saganom, favoriti za končno zmago pa bodo morali biti zelo pozorni, da na ozkih poljskih cestah in kratkih vzponih ne bodo izgubljali časa.

Osmo etapo so si podčrtali predvsem francoski kolesarji, gre za dan Bastilje, največji francoski državni praznik. Zmagati štirinajstega julija je za domačine ob rumeni majici največ, kar na Touru lahko dosežejo, tokrat so etapo speljali po terenu, ki favorizira nekdanjega državnega prvaka Arnauda Demara.
 

Severni pekel na Touru še nikoli tako težak


Ko je ASO razkril traso devete etape, se je peresno lahkim hribolazcem naselil strah v kosti. Tour je že v preteklosti rad zavil na kocke, a so vse prejšnje etape v primerjavi z letošnjo kot otroški vrtec. Kar 15 odsekov po kockah severnega pekla Pariz - Roubaixa, tudi sloviti Mons-en-Pevele in cilj na štadionu v Roubaixu, obljubljajo pravi spektakel, ki bo na drugo nedeljo dirke poskrbel za pravo ogrevanje pred večernim finalom nogometnega svetovnega prvenstva. V deveti etapi bo nekaj pretendentov za tron zagotovo plačalo davek, spet drugi, tudi Nibali, ki je blestel na kockah pred tremi leti, si manejo roke.

Selfie kolesarjev Skya pred uvodno novinarsko konferenco. Foto: Reuters
Selfie kolesarjev Skya pred uvodno novinarsko konferenco. Foto: Reuters


Po dolgi poti na jug se začenja drugi del dirke, zaznamovale ga bodo gorske etape. Tokrat bo Tour v Alpe zavil za tri dni, posebej zanimiva bo druga alpska etapa, ki bo dolga le 108,5 kilometra, a bo vključevala kar 48 kilometrov klancev, ki jih najbolje med vsemi pozna prav Bardet. Naslednji dan sledi kraljevska etapa s težkim Croix-de-Ferjem in kolesarsko Maracano – vzponom na Alpe d'Huez.

Nato sledijo tranzicijske etape, ena bo obiskala tudi Centralni masiv, Tour pa se bo odločil v Pirenejih, ki so bili po ogledu zelo všeč tudi Primožu Rogliču. Nihče ne ve, kaj pričakovati od le 63 kilometrov dolge 17. etape, ki jo bodo kolesarji začeli iz štartnih boksov glede na položaj v skupnem seštevku, zagotovo pa bomo spremljali napade od štartne črte pa vse do cilja na z 2215 metri najvišjem vrhu letošnje dirke Col du Portet. Priložnosti v gorah se bodo zaključile z etapo od Lourdesa do Larunsa, ko bodo noge že zelo utrujene, na predzadnji dan dirke bo sledil še 31 km dolg posamični kronometer, ki bo podal dokončni odgovor o tem, kdo bo na paradi šampionov na Elizejskih poljanah nosil rumeno majico.

Komentarji: