Tadej Pogačar sodi med favorite, čeprav si želi težjo progo

Tadej Pogačar je pred dirko mlajših članov na svetovnem prvenstvu v izjemni formi in si obeta vrhunsko uvrstitev.
Fotografija: Tadej Pogačar je v igri za odličja. FOTO: KZS
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je v igri za odličja. FOTO: KZS

Innsbruck – Slovenski rod kolesarjev do 23 let je med najboljšimi, morda celo najboljši na svetu. To so letos dokazovali iz dirke v dirko, Tadej Pogačar je zmagoval kot po tekočem traku in na svetovno prvenstvo prišel morda celo kot glavni favorit za naslov svetovnega prvaka. »Proga mi načeloma ustreza, a bi si hkrati želel, da bi bila še nekoliko težja,« pred današnjim vrhuncem meni Pogačar.

Kolesarji v mlajših kategorijah velikokrat ostanejo v senci rezultatov njihovih članskih kolegov, a v letošnji sezoni mimo Tadeja Pogačarja pač ni šlo. Slovenskemu biseru tuji novinarski kolegi že zdaj napovedujejo vrhunsko kariero, v žepu ima pogodbo z ekipo UAE Emirates, kjer bo drugo leto postal profesionalec, še pred tem pa želi epizodo med mlajšimi člani zaključiti v pravem slogu – z odličjem na svetovnem prvenstvu.

Ko je zmagal na dirki po Franciji za mlade kolesarje, je nanj postala pozorna širša svetovna in slovenska javnost, pred njim so dirko Tour de l'Avenir dobivala sama velika imena kolesarstva. »Veliko ljudi me uvršča med glavne favorite, a ne smemo pozabiti, da bo konkurenca na SP veliko večja, kot je bila na Avenirju. Nekaj bo tudi fantov iz svetovne serije, s katerimi se letos nisem primerjal,« pravi Pogačar, ki je potrditev, da je ostal v vrhunski formi, dobil v nedeljo v Italiji, kjer je zmagal na enodnevni dirki Trofeo Bianchin.
 

Težko bo nadzorovati potek


Pogačar je bil blizu kolajni na evropskem prvenstvu, kjer je imel vse pod nadzorom, a mu je odličje odnesel padec v zaključku. Tokrat bo tudi trasa nekoliko lažja kot na Češkem, mlajši člani se ne bodo preizkusili na peklenskem zaključnem vzponu, ki čaka člane, čeprav bi si ga Pogačar želel: »Proga je in ni po mojem okusu. Klanec mi ustreza, a ni prav strm, poleg tega nas kasneje čaka še veliko ravnine po mestu, kjer se lahko marsikaj odloči. Selekcija se bo zagotovo naredila že zelo zgodaj, najbrž že na prvem vzponu pred krogi, a bo zraven ostalo veliko močnih fantov. V zadnjih krog nas lahko pride tudi 30 in potem bo vse zelo težko nadzorovati.«

Tadej Pogačar s selektorjem Martinom Hvastijo na dirki Tour de l'Avenir.. FOTO: Elise Haumesser
Tadej Pogačar s selektorjem Martinom Hvastijo na dirki Tour de l'Avenir.. FOTO: Elise Haumesser


Krog favoritov je tokrat res širok, Švicarji računajo na Marca Hirschija in Gina Mäderja, ki je izvrsten na spustih in hiter v šprintih, v nemški reprezentanci sta prvi imeni Lennard Kamna in Max Kanter, zelo močna je avstralska reprezentanca z Jaiom Hindleyem in Michealom Storerjem, oba sta zelo dobro letos dirkala na dirki po Sloveniji, potem so tu še Brandon McNulty, Ivan Sosa, Aleksandr Vlasov ... Pogačarjevim besedam, da bo dirko res težko nadzorovati, lahko le prikimamo.


 

Omogočiti Tadeju, da bo lahko dirkal na zmago


S svojim varovancem se strinja tudi selektor Martin Hvastija: »Trasa je zelo nepredvidljiva, tudi starejši in večji mojstri od mene imajo problem, da te proge ne znajo interpretirati. Gre za dirko iz dveh delov, ki je sicer težka, a je predvsem veliko odvisno od kolesarjev. Mi si le želimo, da nam uspe Tadeja Pogačarja pripeljati v izhodišče, iz katerega bo lahko dirkal, a to ne bo lahko.«
Hvastija opozarja tudi na ravninski del, ki bi bil lahko še bolj pomemben kot vzponi na krogih: »Cesta v mestnem jedru je na nekaterih delih res ozka, to smo videli šele sedaj, ko so postavili ograje, sledijo še kocke in tračnice, pa malo vzpona, tam bo boj za položaje neprestano potekal in to bo kolesarje izčrpavalo.«

V prvem delu se dirka ne bo zmagovala, lahko pa jo Pogačar izgubi. A so v slovenski reprezentanci vsi odločeni, da se to ne bo zgodilo. »Tadej nam je skozi celotno sezono dokazoval, da je pravi vodja in da z njim lahko zmagujemo, naredili bomo vse, da bo tako tudi tokrat,« pravi Nik Čemažar, eden od peterice pomočnikov, ob njem bodo za slovenskega kapetana delali še Žiga Jerman, Žiga Horvat, Izidor Penko in Jaka Primožič.

Preberite še:

Komentarji: