Američan s slovenskimi koreninami zmagal v 15. etapi, Pogi brez težav

Tadej Pogačar je še za en dan podaljšal najemnino za rumeno majico. Brez vidnih težav je obdržal vodstvo v skupnem seštevku.
Fotografija: Sepp Kuss je dosegel svojo največjo zmago v karieri. FOTO: Benoit Tessier Reuters
Odpri galerijo
Sepp Kuss je dosegel svojo največjo zmago v karieri. FOTO: Benoit Tessier Reuters

Spremljali smo v živo


Današnjo 15. etapo je zaznamovala velika višinska razlika, ki so jo morali premagati kolesarji in velika ubežna skupina, ki je štela kar 32 kolesarjev. 
Kar 4574 višinskih metrov je bilo danes pred kolesarji. Trije gorski cilji prve in en druge kategorije ter 191 kilometrov ni bilo dovolj, da bi kdo ogrozil rumeno majico Tadeja Pogačarja.

V veliki ubežni skupini je bil tudi Matej Mohorič, ki se je dobro držal vse do predzadnjega klanca, ko je moral priznati premoč tekmecev predvsem pa Seppa Kussa, ki je napadel in si ustvaril manjšo skupinico, s katero je obračunal na prav zadnjem klancu današnje etape, in v solo vožnji prvi končal s to grozovito gorsko etapo.

Tadej Pogačar je vseskozi nadzoroval tekmece, ki so sicer poskušali z napadi, vendar niso mogli do živega junaku iz Dobenega. Guillaume Martin​ je največji nesrečnik v današnji etapi, saj je zaradi nepazljivosti na spustu izgubil svoje drugo mesto v skupnem seštevku.
 

Rezultati 15. etape:

1. Sepp Kuss
2. Alejandro Valverde
3. Wout Poels
4. Ion Izagirre
5. Ruben Guerreiro
 

Trenutna razvrstitev po 15. etapi:


1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 62:07:18
2. Rigoberto Uran (Kol) EF Education-Nippo 00:05:18
3. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma 00:05:32
4. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 00:05:33
5. Ben O'Connor (Aus) AG2R Citroën Team 00:05:58
6. Wilco Kelderman (Niz) Bora-Hansgrohe 00:06:16
7. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana-Premier Tech 00:07:01
8. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 00:07:11
9. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 00:07:58
10. Pello Bilbao Lopez De Armentia (Špa) Bahrain Victorious 00:10:59

17:41
Sepp Kuss
slavi svojo največjo zmago v karieri!

17:40
Pogačarjeva
skupina tudi že čez gorski cilj. Bolj zanimiv je boj med Kussom in Valverdejem.
15. etapa je v znamenju 32. ubežnikov. FOTO: Anne-Christine Poujoulat Afp
15. etapa je v znamenju 32. ubežnikov. FOTO: Anne-Christine Poujoulat Afp

17:35
O'Connor
je spet oživel. Kuss pa sam 6 minut pred rumeno majico. O'Connor je spet umrl!
 Rezultati na col de Beixalisu 
1. Sepp Kuss, 10 točk / 8''
2. Valverde, 8 / 5''
3. Poels, 6 / 2''
4. Quintana, 4 
5. Guerreiro, 2 
6. Izagirre, 1 

17:33
Uran
je napadel pod vrhom vzpona. Toda tudi njemu je Pogačar odgovoril. Carapaz napada ...

17:30
Kussova pradedek in prababica se od veselja obračata v grobu. Sepp Kuss je 350 metrov pred vrhom klanca, potem sledi samo še 14 km dolg spust in vknjižil bo svojo največjo zmago v karieri. Še en napad Vingegaarda! Spet jalov ...

17:28
Vingegaard
je napadel!  Ampak ... jalovo ...

17:27
Ben O'Connor
je iz obupa napadel Pogačarja. Kelderman je tudi oživel. Pogačar je na čelu skupine.

17:26
Pogačar
suvereno nadzoruje tekmece. Nihče ne napada. Valverde je 25 sekund za Kussom. Ga bo ujel na spustu?

17:25
Kuss
ima še 2 km do vrha zadnjega klanca. 

17:22
Sepp Kuss
je dobro na poti. Za njim je Valverde, vendar ga ne more ujeti. Pogačar je v dobrem položaju. 

17:20
Kuss je sam, Valverde ga lovi. Pogačar in vsa prva deseterica razen Martina je 4:51 zadaj.

17:17
Quintana
je odpadel! Gaudu je napadel! Prezgodaj najbrž ... Alaphilippe je še zraven ... Valverde je ob Gauduju. Kuss je tudi aktiven. Kuss je napadel! Nibalija je pobralo ... Kuss gre sam.

17:15
Quintana
je za sabo videl Van Aerta in znorel, skočil je in ... Van Aert je odpadel! Končno! Začel se je zadnji klanec v današnji etapi. Quintana spet napada. Nibali in Gaudu sta videti najbolje.

17:10
Ineos vleče skupino z rumeno majico. Kar štirje so pred Pogijem! Mohorič vrtoglavo na spustu lovi ubežno skupino, še pol minute samo zaostaja. Še 23 km do cilja vmes je še najtežji današnji klanec Beixalis, ki je dolg 6,4 km, vendar ima tri zelo strme odseke. Van Aert otresa mišice, pripravlja se za zadnji klanec. Najbrž bo napadel Woodsa in prevzel pikčasto majico. To bi bil najtežji človek v pikčasti majici v zgodovini Toura ... najbrž ...

17:05
Guillaume Martin
in Mattia Cattaneo sta po klancu dol odpadla iz skupine z rumeno majico!

17:00
17 kolesarjev je še v begu, 18 kolesarjev je v skupini z rumeno majico, ki zaostaja še 5:21.

16:58
V kakšni družbi je 80-kilogramski Belgijec v razvrstitvi za pikčasto majico! Saj bo v Parizu v pikčastem!
1. Wout Poels (Bahrain Victorious), 68
2. Michael Woods (Israel Start-Up Nation), 66
3. Wout van Aert (Jumbo-Visma), 64
4. Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), 60
5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo), 41

16:56
Tadej Pogačar
je ostal brez pomočnikov 40 km pred ciljem.

16:55
Rezultati na Port d'Envalira:
1. Nairo Quintana, 10 točk
2. Van Aert, 8 
3. Poels,
4. Woods, 
5. Valverde, 
6. Gaudu, 

16:52
Uganite kdo je drugi prečkal najvišjo točko Toura? Ne samo prečkal, odšprintal je hribolazce! Sploh ne morem napisati ...
V današnji etapi bodo kolesarji morali premagati 4574 višinskih metrov ... to je, kot bi šli šestkrat na vršič iz Kranjske Gore! FOTO: Stephane Mahe Reuters
V današnji etapi bodo kolesarji morali premagati 4574 višinskih metrov ... to je, kot bi šli šestkrat na vršič iz Kranjske Gore! FOTO: Stephane Mahe Reuters

16:50
Quintana
prvi čez streho letošnjega Toura, osvojil je nagrado ustanovitelja dirke po Franciji. Van Aert ni s tega planeta!

16:45
Hribolazci napadajo 2 km pred vrhom Porta d'Envalirja. Nibali in Quintana sta najbolj razpoložena. Ampak Van Aert še vedno drži. Mohorič je odpadel. Quintana gleda proti Van Aertu in kot kaže ... bo doživel živčni zlom. No, zdaj je končno Quintana sam, 1 km do vrha.

16:40
Še vedno 32 ubežnikov v begu, še 7 minut so pred glavnino z rumeno majico:
Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Wout van Aert (Jumbo-Visma), Jonathan Castroviejo, Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Dan Martin, Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Vincenzo Nibali, Julien Bernard, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe, Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step), Alejandro Valverde (Movistar), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), David Gaudu, Bruno Armirail, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Rubén Fernández (Cofidis), Aurélien Paret-Peintre (Ag2r-Citröen),  Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Ruben Guerreiro, Neilson Powless (EF Education-Nippo), Mark Donovan (DSM), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Matej Mohoric, Wout Poels, Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Michael Matthews (BikeExchange), Ion Izagirre (Astana), Sergio Henao (Qhubeka-NextHash), Pierre Latour (TotalEnergies), Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM). 

16:35
Matej Mohorič
je še vedno med ubežniki. Kar trije bahrajnovci so vmes. Je Matej lahko kos tolikšnim višincem, je vprašanje? Kolesarji so pravkar prečkali mejo kneževine Andora.

16:30
Moštvo Movistar je oživelo v glavnini, ki zaostaja 8:40. Do cilja je še 53 km.

16:25
Wout van Aert spet piše gorskokolesarsko pravljico. Težkokategornik, ki je postal prava gorska koza na kolesu. Kilogrami niso več ovira v kolesarskem športu, oz. kot kaže, so velika prednost.

16:20
Rezultati gorskega cilja na Puymorensu:
1. Wout van Aert, 5 točk
2. Poels, 3 
3. Woods, 2
4. Valverde, 1

16:15
Kdo bi si mislil, da bo jumbovec najbolj nevaren Pogačarjev tekmec in to ne bo Roglič?
Van Aert je spet vesoljec, res se je prelevil v gorskega kolesarja, prvi je prečkal drugi gorski cilj ... pred vsemi lahkimi specialisti za take klance.

16:10
Na tretjem gorskem cilju bomo prav gotovo gledali obračun med Woodsom in Quintano.

16:05
Še 2 km do vrha Puymorensa, klanca 2. kategorije, ki je le odskočna deska do strehe Toura 2021.

16:00
Kar 11 kolesarjev, ki so trenutno med ubežniki, je že slavilo v etapah na Touru. Tega bega res ne bodo ujeli, čeprav je še 63 km do cilja in glavni trije klanci še pridejo.

15:55
Občutek imam, da je danes dan za Davida Gauduja. Etapa, v kateri bo verjetno dokazal, da je edini Francoz, ki se bo v bližnji prihodnosti lahko kosal s Pogačarjem in Rogličem na tritedenskih dirkah.

15:50
32 ubežnikov je 10 minut pred glavnino v kateri je rumena majica: Sepp Kuss, Wout van Aert, Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Jonathan Castroviejo, Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Dan Martin, Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Aurélien Paret-Peintre (Ag2r-Citröen), Julien Bernard, Vincenzo Nibali, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Alejandro Valverde (Movistar), Ruben Guerreiro (EF Education-Nippo), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), David Gaudu, Bruno Armirail, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Rubén Fernández (Cofidis), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Mark Donovan (Team DSM), Wout Poels, Matej Mohorič, Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Michael Matthews (BikeExchange), Sergio Henao (Qhubeka-NextHash), Ion Izagirre (Astana), Pierre Latour (TotalEnergies), Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM).

15:45

15:40
V današnji etapi bodo kolesarji morali premagati 4574 višinskih metrov ... to je, kot bi šli šestkrat na vršič iz Kranjske Gore!

15:35
Dom Planika pod Triglavom, ki se nahaja na južni strani najvišjega vrha v Sloveniji stoji na višini 2401 metra nad morjem, kolesarji gredo danes še 7 metrov višje.

15:30
Letošnja streha Toura je Port d'Envalir s svojimi 2.408-metri nadmorske višine. Najvišjo točko na Toura imenujejo Souvenir Henri Desgrange, torej po človeku, ki je ustvaril, se je spomnil Toura.
Glavnina zaostaja 9 minut. FOTO: Anne-Christine Poujoulat Afp
Glavnina zaostaja 9 minut. FOTO: Anne-Christine Poujoulat Afp

15:25
Mohorič j
e že pred startom izjavil, da bo danes poskusil s pobegom. Danes mu je uspelo, trenutno je med 32. ubežniki, 9 minut pred glavnino. Mezgec pa je izjavil, da se boji vročine in da bo danes marsikdo podlegel višinskim metrom, zmešanim z vročino.

15:20
Kolesarji gredo danes čez streho letošnjega Toura nazaj k sončnicam. FOTO: Benoit Tessier Reuters
Kolesarji gredo danes čez streho letošnjega Toura nazaj k sončnicam. FOTO: Benoit Tessier Reuters


15:15
Med ubežniki je tudi Alejandro Valverde, ki je svojo prvo zmago na tritedenskih dirkah slavil ravno na klancu, ki ga bodo prevozili danes, na Port d’Envalira, na strehi letošnjega Toura. To se je zgodilo leta 2003, ampak na Vuelti, dirki po Španiji. Torej pred 18. leti!

15:10

15:05
»Zaradi Martinovega pobega nas ni posebej skrbelo. Nismo pa mu želeli pustiti prevelike prednosti, ker je močan kolesar. 4:04 je še vedno lepa prednost. Njegova pozicija v skupnem seštevku bi nam lahko še prav prišla v naslednjih dneh. Sicer pa je bil to za nas izjemen dan na kolesu, zelo dobro sem se počutil, užival sem v vsakem trenutku, tudi ekipa je delovala zelo dobro. Vseh osem kolesarjev je bilo močnih, tudi Rafal Majka je bil impresiven po včerajšnjem padcu,« je bil šampion s Klanca pri Komendi več kot zadovoljen z opravljenim na vznožju Pirenejev.
image_alt
Pogačar nared za veliki pirenejski obračun

15:00
Mark Cavendish
je v hudih težavah, kolegi ga polivajo z vodo, vlečejo proti vrhu klanca, vsi se bojijo časovne zapore, danes bo res težek dan zanj. Še 100 km do cilja.

14:55
Trenutni vrstni red za zeleno majico:
1. Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step), 279 točk
2. Michael Matthews (BikeExchange), 207
3. Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), 174
4. Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), 159
5. Julian Alaphilippe (Dceuninck-Quick Step), 131
FOTO: Anne-Christine Poujoulat Afp
FOTO: Anne-Christine Poujoulat Afp

FOTO: Anne-Christine Poujoulat Afp
FOTO: Anne-Christine Poujoulat Afp

14:50
Med ubežniki je preveč dobrih kolesarjev, da bi jih glavnina še ujela. Spet bomo gledali dve dirki v dirki. Kar trije jumbovci in tudi bahrajnovci ... Valverde, Gaudu, Alaphilippe, LaTour, ... sami dolžniki letošnjega Toura.

14:45
Akcijo bomo videli verjetno samo na zadnjem klancu. Glavnina zaostaja za 9 minut. Ubežniki so še vedno skupaj 5 km pred vrhom prvega današnjega klanca. 

14:40

14:35
Nacer Bouhanni
je odstopil. Kaže, da so posledice padca v 13. etapi le prehude.

14:30
Osem kilometrov do vrha Monte de Monte-Louisa.

14:25
Kolesarji se vzpenjajo na prvi današnji kategorizirani klanec.

14:20

14:15
Matthews
je zmagovalec na edinem današnjem letečem cilju.

14:10

14:05
Glavnina vse bolj zaostaja, že skoraj 9 minut so za ubežniki.

14:00
Spet je 32 ubežnikov skupaj: 
Sepp Kuss, Wout van Aert, Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Jonathan Castroviejo, Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Dan Martin, Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Aurélien Paret-Peintre (Ag2r-Citröen), Julien Bernard, Vincenzo Nibali, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Alejandro Valverde (Movistar), Ruben Guerreiro (EF Education-Nippo), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), David Gaudu, Bruno Armirail, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Rubén Fernández (Cofidis), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Mark Donovan (Team DSM), Wout Poels, Matej Mohorič, Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Michael Matthews (BikeExchange), Sergio Henao (Qhubeka-NextHash), Ion Izagirre (Astana), Pierre Latour (TotalEnergies), Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM).

13:55
Glavnina zaostaja že 8 minut!

13:50

13:45

13:40
Kruijswiijk
, Bernard, Nibali, Matthews, Powless in Ballerini so se odcepili od ubežnikov.

13:35
Francoski predsednik vlade Jean Castex je danes gost na Touru.
FOTO: Thomas Samson Afp
FOTO: Thomas Samson Afp

13:30

13:25
Stanje na dirki. Kar 32 ubežnikov ima 4:07 pred glavnino: 
Sepp Kuss, Wout van Aert, Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Jonathan Castroviejo, Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Dan Martin, Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Aurélien Paret-Peintre (Ag2r-Citröen), Julien Bernard, Vincenzo Nibali, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Alejandro Valverde (Movistar), Ruben Guerreiro (EF Education-Nippo), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), David Gaudu, Bruno Armirail, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Rubén Fernández (Cofidis), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Mark Donovan (Team DSM), Wout Poels, Matej Mohorič, Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Michael Matthews (BikeExchange), Sergio Henao (Qhubeka-NextHash), Ion Izagirre (Astana), Pierre Latour (TotalEnergies), Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM).
 
13:20
Kolesarji se lovijo na poti med Cerreto in Andoro La Vello. Zdaj je spredaj 10 ubežnikov, osmerici sta se pridružila še Pöstlberger in Donovan.

13:15
Tudi Matej Mohorič je med zasledovalci! 24 kolesarjev lovi 8 ubežnikov, glavnina je že 3:15 zadaj.

13:10
Lov na ubežnike je še vedno odprt. Kar 20 kolesarjev se podi za sedmimi: Van Aert, Kuss, van Baarle, Castroviejo, Woods, Nibali, Elissonde, Alaphilippe, Valverde, Pöstlberger, Gaudu, Armirail, Madouas, Fernandez, Quintana, Donovan, Poels, Matthews, Izagirre, Latour in Bonnamour.
Kolesarji gredo danes čez streho letošnjega Toura nazaj k sončnicam. FOTO: Benoit Tessier Reuters
Kolesarji gredo danes čez streho letošnjega Toura nazaj k sončnicam. FOTO: Benoit Tessier Reuters

13:05
Poels
, Woods in Quintana tudi hočejo med ubežnike. Po klancu navzgor imajo 39 km/h povprečno hitrost!?

13:00
Pierre Latour,
Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe in Lukas Pöstlberger, se očitno ne strinjajo s pobegom.

12:55
De Gendta
so ujeli: Kruijswijk, Dan Martin, Bernard, Guerreiro, Paret-Peintre, Teuns in Henao. Rumena majica ni daleč ...

12:50
Dan Martin
, Guerreiro, Kruijswijk in Paret-Peintre so med De Gendtom in pelotonom. Spet full gas start!

12:45
Wout van Aert
v akciji! Hoče še eno pravo gorsko etapo?

12:40
Thomas De Gendt 
solira. Vsi ga lovijo, vendar ne pridejo blizu.

12:35
Pikčasto majico so ujeli. Thomas De Gendt ima 20 sekund prednosti.

12:30
Pikčasta majica je napadla! Michael Woods v pikčasti majici je že napadel. Prvih 19 km je vseskozi navkreber.

12:25
Pireneji, dan D za Pogačarja v rumenem, 4574 višinskih metrov, 191 kilometrov, na streho Toura, Port d'Envalira 2408 metrov nad morjem ... Danes bo napeto. 
 
12:20
Z zaprto vožnjo se je začela že 15. etapa Toura.
***
Kolesarji bodo šli danes visoko, še višje, najvišje. Port d'Envalira je s svojimi 2.408-metri nadmorske višine najvišja točka, ki jo bodo kolesarji dosegli na letošnji dirki po Franciji. Prelaz, ki bo marsikomu otežil dihanje, ne samo zaradi tekmecev.
image_alt
Otrok v Rogličevem lunaparku

Petnajsta etapa od Cerreta do Andore La Vella je dolga 191 kilometrov, ima tri klance 1. in enega 2. kategorije, za uvod pa še en leteči cilj. Cilj etape ni na vrhu klanca, ampak po 15 kilometrov dolgem strmem spustu.

Danes bo ubežnikom prav gotovo beg uspel hitreje kot včeraj, ko so se mučili celih 80 kilometrov, kajti prvih 19 kilometrov se vseskozi blago vzpenja. Potem sledi 15-kilometrski spust in nato vseskozi, kar 60 kilometrov gor, gor in samo gor do Monte de Monte-Louisa.

Naslednji gorski cilj je druge kategorije, Col de Puymorens, in nato spet gor, višje, še višje do strehe letošnjega Toura Port d'Envalira. Klanec na streho dirke po Franciji ni strm je pa visoko, kar nekaterim kolesarjem povzroča preglavice, saj se na taki višini ne počutijo niti malo prijetno.

Pomanjkanje kisika na taki višini je na primer vedno delalo preglavice Alejandru Valverdeju. Tadej Pogačar s tem nima težav, bolj ga moti vročina, ki pa je na taki višini ni, je pa v dolinah in na vzponih samih, danes je vremenska napoved slaba, vroče bo, tudi čez 30 stopinj.
image_alt
Pogačar nared za veliki pirenejski obračun

Po najvišji točki dirke, sledi spust in potem še en, klanec, pravzaprav najtežji v današnji etapi, 6,4 kilometra dolg Col de Beixalis, ki sodi v prvo kategorije, ima zelo zahtevne odseke.
image_alt
Nizozemec Mollema prvi v cilju 14. etape, Pogačar ostaja v rumenem

Komentarji: