Tadeju Pogačarju spet malce zmanjkalo

Belgijec Dylan Teuns dobil 86. izvedbo legendarne enodnevne kolesarske klasike v Belgiji, slovenski as 12.
Fotografija: Tadeju Pogačarju je spet zagodla predrta zračnica. FOTO: Dirk Waem/AFP
Odpri galerijo
Tadeju Pogačarju je spet zagodla predrta zračnica. FOTO: Dirk Waem/AFP

Belgijec Dylan Teuns je zmagovalec 86. kolesarske dirke Valonska puščica. Na razgibani trasi okoli belgijskega mesta Huy je 30-letnik iz Diesta ugnal petkratnega zmagovalca te dirke Španca Alejandra Valverdeja. Tadej Pogačar je preizkušnjo končal na 12. mestu, potem ko mu je na zadnjem strmem vzponu zmanjkalo moči. Pogačar (UAE Team Emirates) je bil na zadnjem vzponu na Mur de Huy (1,3 km/9,8 %) vseskozi v dobrem položaju, a tokrat ni imel moči, da bi v zaključku sledil visokemu ritmu danes najmočnejših kolesarjev. V cilj je pripeljal kot 12. z zaostankom sedmih sekund.

Na dirki je imel 23-letnik s Klanca pri Komendi tudi nekaj težav, približno 40 km pred ciljem je namreč predrl sprednjo zračnico. »Gre za zelo zahtevno dirko, dal sem vse od sebe. Šel sem prek svojih meja, ko sem se prerinil v ospredje 200 m do cilja. Bil sem vzhičen, ker sem bil v dobrem položaju, potem pa me je udarila mlečna kislina v mišicah. Komaj sem prikolesaril do ciljne črte,« je po dirki dejal Pogačar. Za nedeljo, ko bo na sporedu dirka Liege - Bastogne - Liege, kljub vsemu ne vidi težav.

»Pred dvema letoma je bilo podobno, bil sem deveti na tej dirki, kasneje pa sem bil v vodilni skupini na Liegeu. Zato me ne skrbi za nedeljo. Sem zelo motiviran za prihajajočo dirko. Današnje ne vidim kot slabost, to se pač zgodi na enodnevni dirki. Včasih ti gre odlično, včasih malce manj,« je še po dirki dejala številka 1 lestvice Mednarodne kolesarske zveze. Drugi slovenski predstavnik Jan Polanc je ekipnemu kolegu Pogačarju pomagal v boju za najvišja mesta, na zadnjem vzponu pa je nato zaostal 54 sekund in zasedel končno 48. mesto.

Dylan Teuns je kolesarsko izstrelil Valonsko puščico. FOTO: Jasper Jacobs/AFP
Dylan Teuns je kolesarsko izstrelil Valonsko puščico. FOTO: Jasper Jacobs/AFP

Pomlad toplo-hladna

Teuns je za 13. zmago v karieri in prvo po lanski dirki po Franciji (8. etapa) narekoval zelo močan ritem v zadnjih nekaj 100 m, za seboj pa je v samem zaključku zadržal 41-letnega Valverdeja. Španec je v cilj pripeljal tik pred Rusom Aleksandrom Vlasovom (Bora-Hansgrohe). Lanski zmagovalec, Francoz Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl), je bil četrti. »Nimam besed, to je res neverjetno. Vedno sem sanjal o tem trenutku. Še nikoli nisem bil tako močan na spomladanskih klasikah. Poleti sem sicer vedno dober, pomlad pa je zame bolj toplo-hladna,« je sprva dejal presrečni 30-letni Teuns.

»Bil sem v odličnem položaju na začetku vzpona na Mur de Huy. Po 500 metrih sem bil malce zaprt od ekip Bora-Hansgrohe in Movistar. Vedel sem, kje bo Valverde pospešil, to vedno stori na istem mestu. Zame je bilo to dobro, imel sem še nekaj energije in ga uspel zadržati za seboj,« je še potek zadnjega kultnega vzpona ocenil Teuns. Teden ardenskih klasik se bo končal v nedeljo, ko bo na vrsti dirka Liege - Bastogne - Liege. Na njej bo zmago branil prav Pogačar.

Komentarji: