Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Končno je uspelo tudi Philipsenu. Pogačar ostaja v rumenem

V ekipi Alpecin Deceuninck so bili pred današnjo etapo že precej živčni, ker najboljši sprinter na svetu ta hip še ni zmagal.
Jasper Philipsen je bil pred današnjo etapo zelo živčen. FOTO: Marco Bertorello Afp
Jasper Philipsen je bil pred današnjo etapo zelo živčen. FOTO: Marco Bertorello Afp
9. 7. 2024 | 08:49
9. 7. 2024 | 18:03
13:45

Tako ravne, a tako počasne etape, že dolgo nismo videli na Touru. Vseeno smo videli taktično napet sprint vseh najboljših sprinterjev, ki so še na dirki.

Na današnji etapi smo videli samo en pobeg, ki pa se je izjalovil že po slabih desetih kilometrih. Cela etapa je potem potekala v strnjenem pelotonu, kot da včerajšnji dan premora ni zadostoval, ali pa so varčevali moči za jutrišnjo gorsko etapo, ki je na papirju izjemno težka.

V dolgem sprintu je že na zadnjem kilometru najbolje kazalo prav Philipsenu. Svetovni prvak Mathieu van der Poel mu je pripravil idealno izhodišče, ki ga je Jasper tudi odlično vnovčil. Zmagal je za celo dolžino kolesa pred Biniamom Girmayem. Mezgečevega kapetana Dylana Groenewegena, danes ni bilo blizu, prav tako ne Marka Cavendisha.

Philipsen je bil za celo dolžino kolesa pred Girmayem. FOTO: Marco Bertorello Afp
Philipsen je bil za celo dolžino kolesa pred Girmayem. FOTO: Marco Bertorello Afp

Results powered by FirstCycling.com

 

 

Spremljali smo v živo

17:45
Jasper Philipsen
je bil najhitrejši v dolgem sprintu!  To je sedma etapna zmaga na Touru za Philipsena. Drugi je bil Girmay.

17:40
Favoriti za današnjo etapno zmago so: Jasper Philipsen, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Arnaud De Lie, Sam Bennett, Alexander Kristoff, Pascal Ackermann, Biniam Girmay, Arnaud Démare, Cees Bol, Phil Bauhaus, Bryan Coquard ...

17:35
Še 8 km, vse je še mirno, nihče ne napada ... glavnina je strnjena.

17:30
Glavnina je še vedno strnjena. Še 12 km do cilja, v ospredje prihajajo sprinterske ekipe.

17:25

17:20
Tratnik
je še vedno na čelu glavnine. Še 20 km do cilja. Nihče ne napada, nihče ne poskuša pobegniti. Pred kolesarji je še nekategorizirani klanec, mogoče bo tam priložnost za napad.

17:15
...  Vožnja v vetrovnem vremenu ima še nekaj »mišolovk«. Ena je ta, da pozabimo na frekvenco pedaliranja. Na vetru ponavadi pozabimo na obrate in potem začudeno pogledujemo na pulsmeter, ki nam kaže previsoke cifre.

Največkrat smo prepričani, da je to posledica sovražnika, ki nam piha. V bistvu pa smo začeli »zabijati« pedala, kot bi bili na zadnji serpentini Vršiča. Kaj storiti? Brez panike. Pravočasno si rezervirajte položaj v zavetrju. Ne pozabite, da hitrost v takem primeru pade in je treba pogosteje prestavljati.

Bodite zelo, zelo pozorni na kolesarje pred in za seboj, saj v tako panični situaciji neizkušeni reagirajo zelo svojeglavo in predstavljajo nevarnost za celo skupino.

Obnašajte se, kot da piha sosedu in ne vam, in zato ob daljših vetrovnih intervalih ne pozabite, da morate tudi takrat piti in jesti. Zelo rado se zgodi, da ob umiritvi neugodnih razmer namesto lažjega nadaljevanja vožnje ugotovite, da je vaš »rezervoar« izpraznjen. Vodilni pari naj se menjavajo hitreje, ker bodo s tem prihranili ogromno energije, hitrost bo ostala konstantna in skupina bo ostala kompaktna.

Glejte, nekaj osnovnih navodil, kako lahko veter postane kolesarjev prijatelj, sem vam nanizal. Strah, jeza ali nejevolja ob pihanju vetra v čelo so odveč ..., sploh če kolesarite s prijatelji.

17:10
Jadrati s kolesom, pomeni skriti se. Kako kolesarimo na veter?

Ves čas vožnje moramo biti pozorni, kakšna je smer vetra. Večkrat se nam zgodi, da se v nekaj kilometrih smer pihanja večkrat spremeni.

Vedno znova moramo ugotoviti, s katere smeri nam hoče nagajati, in vedno znova ga moramo ukaniti. Ob upoštevanju opisanih pravil vožnje »na veter« boste ugotovili, da je veter lahko vaš veliki zaveznik.

Tisti, ki se malo resneje ukvarjate z rekreacijo in ki se udeležujete maratonov ali celo tekmovanj, boste prikimali tem stavkom. Največja nevarnost tiči v paniki, ko iščete maksimalno ugodno zavetrje za kolesarjem pred vami.

Pazite, da se ne približate preveč, in vedno bodite pozorni na to, ali kolesar pred vami ve, da vas »ima na zadnjem kolesu«. Pri vožnjah na veter morate biti nasploh še pozornejši kot sicer in resnično morate imeti oči na vseh koncih čelade.

Izkušenost kolesarja se zelo dobro prepozna ravno v vetrovnem vremenu. Energijo, ki jo boste prihranili v zavetrju, potem lahko unovčite v tistih kilometrih, ko vam bo veter zapihal v hrbet ali se bo nepridiprav speljal na kako drugo cesto ...

17:05

17:00
Glavnina je še vedno strnjena. Vsi se skušajo skriti pred vetrom, 35 km do cilja.

16:55
V pelotonu je vse mirno. Tratnik je še vedno v prvi vrsti. Še 40 km do cilja v Saint-Amand-Monrondu, rojstnemu kraju Juliana Alaphilippa.

16:50
Stefan Kung
ima spet težave s kolesom. Letos ima res veliko tehničnih težav. Še 45 km do cilja, nihče ne beži, do cilja ni nobenega klanca.

16:45

16:40
Sprinterji, ki so še ostali na dirki in so favoriti za današnjo etapno zmago so: Jasper Philipsen, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Arnaud De Lie, Sam Bennett, Alexander Kristoff, Pascal Ackermann, Biniam Girmay, Arnaud Démare, Cees Bol, Phil Bauhaus, Bryan Coquard ...

16:35
Kolesarskega izleta je res konec! Peloton je postal zelo živahen. 

16:30

Kaj sta v prvem tednu Toura pokazala Pogačar in Roglič. Pogačar je bil neučakan, a je v rumeni majici, Roglič je bil preudaren.

16:25
Trenutno je največji zvezdnik na Touru Biniam Girmay.

16:20
Povprečna hitrost na etapi je poskočila na 41 km/h, še 67 km do cilja, trenutno je 28 stopinj Celzija na dirki, veter piha 18 km/h, kolesarjem direktno v glavo, kot reče Pogi.

16:15

16:10
Do cilja je 75 km! Hitrost še narašča ...

16:05

16:00
Girmay
je moral zamenjati zadnji obročnik. Zdaj lovi glavnino. Danes je zanj še ena priložnost, da doseže hat-trick!

15:55
»Zadovoljen sem s potekom Toura. Nosim rumeno majico in dirkam po svojem načrtu. Če bo šlo tako naprej, bom imel dobre noge za to, kar je še pred nami. Lani sem moral ta čas loviti Jonasa, prišel sem na devet sekund od rumene majice, to me je peklilo.

Zdaj sem 33 sekund pred Remcom, to ni veliko in on je zelo močan, vendar je to vseeno boljše izhodišče za nadaljevanje. Prvič na tritedenski dirki tekmujem proti njemu in doslej je bilo to zabavno. Tudi on dirka agresivno in poskuša narediti razliko,« je Pogačar povedal o svojem prvem delu Toura in ta čas prvem zasledovalcu.

image_alt
Pogačar se ne boji Vingegaarda, Roglič naprej brez Vlasova

15:50
Hitrost na etapi raste, vendar nihče ne napada. Še 88 km do cilja. Kaže, da je kolesarskega izleta konec.

15:45
Spektakel za gledalce, trpljenje za kolesarje, takšne so najbolj epske preizkušnje, med katere se je gotovo zapisala 9. etapa Toura. Dobre štiri ure brezkompromisnega dirkanja po gričih in makadamskih cestah Šampanje je bilo napeto kot najboljša srhljivka. Tadej Pogačar (UAE) in Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) sta napadala, Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe) in Jonas Vingegaard pa sta se branila po najboljših močeh in se z izdatno pomočjo moštvenih kolegov tudi ubranila.

image_alt
Pogačar se je zabaval, a ni dobil šampanjca

15:40
Na nedeljski makadamski etapi je Vingegaard dirkal s Tratnikovim kolesom več kot 100 km.

15:35
Še 100 km do cilja! Še vedno gledamo izletniško vožnjo na Touru. Nihče ne beži, povprečna hitrost je 38 km/h na ravninski etapi, ki ima samo 1000 višincev.

15:30
Belgijca Declerqa je presenetil drugi makadamski sektor, kjer so se kolesarji soočili tudi s klancem. »Poskušaš nadaljevati z vožnjo, a ne moreš, zato sestopiš s kolesa, nekaj časa tečeš, ponovno zaženeš, vendar ima potem drug tekmovalec, ki vozi, še več težav, sestopi s kolesa in spet si prisiljen teči.

V tem delu nismo bili podobni profesionalnim kolesarjem,« je drugi makadamski sektor komentiral kolesar Lidl Trek. O zahtevnosti drugega sektorja je govoril tudi Laurens De Plus (Ineos Grenadiers): »Ljudje so rekli, da makadam ni bil tako slab, a so v drugem sektorju vsi stopili s kolesa ... Na zelo strmem sektorju je prišlo do manjšega padca, vsi so sestopili s kolesa, nato pa je sledilo celodnevno preganjanje.«

image_alt
Matthews: To je bila prava kolesarska dirka

15:25
»Na seznam smo morali uvrstiti štiri imena, ki pa niso dokončna. S fanti smo se dogovorili, da odločitev o tem, kdo bo nastopil na cestni dirki, pade, ko bo konec Toura in bomo videli, v kakšnem stanju so naši najboljši kolesarji. Ta čas so v igri še vsi naši člani ekip svetovne serije, tudi Roglič, Domen Novak in Matevž Govekar,« je selektor slovenske kolesarske reprezentance Murn povedal za Delo, potem ko je Olimpijski komite Slovenije objavil seznam s Tadejem Pogačarjem, Matejem Mohoričem, Luko Mezgecem in Janom Tratnikom.

image_alt
Primož Roglič je še vedno v igri za olimpijski nastop

15:20
Danes imajo nekaj dela samo sprinterji.

15:15
Povprečna hitrost na etapi še pada, trenutno je 38 km/h. Videti je, da je bil včerajšnji premor premalo za kolesarje. Bolj počasi, ko gredo med etapo, hitreje bodo šli na finišu ... upam.

15:10
Takole se pohecajo med etapo ...

15:05
Ubežniki so se predali. Peloton je strnjen, cesta je mokra zaradi nevihte, ki se je hitro končala. 

15:00
Tudi danes so si kolesarji etapo vzeli za kolesarski izlet. Od samega začetka so se vozili počasi, drug ob drugem, z ramo ob rami. Povprečna hitrost je 39 km/h. Etapa, ki se ne spodobi za Tour de France. Ampak, verjamemo, da se bo boj za etapno zmago razplamtel na zadnjih 50 km. Trije kolesarji so se končno odločili dvigniti hitrost na etapi, zdaj imajo minuto prednosti, 125 km pred ciljem.

Samo tisoč višinskih metrov bodo morali premagati na 10. etapi, dolgi 187 kilometrov od Orleansa - Saint-Amand-Monronda.

image_alt
Francozu Turgisu makadamska etapa, Rogliču odlikovanje

Etapa po prvem dnevu počitka bo zagotovo med najhitrejšimi na letošnjem Touru, saj ni niti enega gorskega cilja.

Mark Cavendish je v Saint-Amand-Monrond pred 11. leti že slavil zmago. Svojo rekordno je že dosegel na letošnjem Touru, vendar je videti, da si želi še.  Zagotovo bo danes največja težava na etapi močan bočni veter, ki je napovedan za popoldanske ure.

Današnja etapa ne bo vplivala na razvrstitev v skupnem seštevku, največ dela bodo imeli sprinterji in tisti, ki se potegujejoo za zeleno majico, v kateri bo tudi danes Eritrejec Biniam Girmay.

Sprinterji, ki so še ostali na dirki in so favoriti za današnjo etapno zmago so: Jasper Philipsen, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Arnaud De Lie, Sam Bennett, Alexander Kristoff, Pascal Ackermann, Biniam Girmay, Arnaud Démare, Cees Bol, Phil Bauhaus, Bryan Coquard ...

 

Results powered by FirstCycling.com

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine