Tour de France šele ob koncu avgusta

Po objavi predsednika Emmanuela Macrona o prepovedih vseh množičnih dogodkov do sredine julija bo slovita kolesarska dirka od 29. avgusta do 20. septembra.
Fotografija: Dirki po Franciji zaradi pandemije ne cvetijo rožice. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Dirki po Franciji zaradi pandemije ne cvetijo rožice. FOTO: AFP

Letošnja kolesarska dirka po Franciji se zaradi novih odločitev francoske vlade glede ukrepov proti širjenju koronavirusa ne bo začela 27. junija, kot je bilo predvideno, so vendarle pričakovano potrdili organizatorji. »Izvedba Toura v predvidenem terminu ne bo mogoča zaradi ukrepov v boju zoper pandemijo novega koronavirusa,« so pojasnili..Nato pa je vplivni časnik Le Dauphine Libere na svoji spletni strani objavil natančen termin prireditve – od 29. avgusta do 20. septembra. Tour naj bi skrbno sledil progi, prvotno načrtovani v treh tednih dirke. Francoska tiskovna agencija (AFP) je želela poročanje časnika potrditi pri prirediteljih, vendar ti niso bili dosegljivi.
 

Macron prepovedal množične dogodke najmanj do sredine julija


Sicer je francoski predsednik Emmanuel Macron objavil prepoved vseh množičnih dogodkov najmanj do sredine julija. Tour de France bi se letos moral začeti 27. junija v Nici, končati pa 19. julija v Parizu. »Vsaj do sredine julija ne bo moč izvajati velikih festivalov ali drugih dogodkov z velikim številom ljudi,« je dejal Macron, čeprav naj bi tudi v Franciji po 11. maju rahljali ukrepe.

Francoska kolesarska pentlja se ne bo začela 27. junija, temveč po eni od možnosti konec julija. FOTO: Reuters
Francoska kolesarska pentlja se ne bo začela 27. junija, temveč po eni od možnosti konec julija. FOTO: Reuters


Tour je bil zadnji od večjih poletnih športnih dogodkov, ki še ni bil odpovedal ali preložen. Njegovi organizatorji pa so večkrat poudarili, da ga ne bodo izpeljali brez gledalcev. Posledično je za šefa dirke Christiana Prudhomma edina možna rešitev preložitev. Pred Tourom so med drugim odpovedali spomladanske klasike in tudi dirko po Italiji, preložili so OP Francije v tenisu, odpovedali Wimbledon, prestavili olimpijske igre in nogometno evropsko in južnoameriško prvenstvo ter kup drugih velikih športnih prireditev.


»Imamo, Tour, Giro in Vuelto ter pet velikih klasik«


Dirka po Španiji naj bi se začela 14. avgusta, nov termin pa išče tudi Giro. »Imamo, Tour, Giro in Vuelto ter pet velikih klasik. Če bi se jih nekako dalo umestiti v koledar, bi bila sezona rešena,« je dejal šef ekipe Bora-hansgrohe Ralph Denk. Ekipe nujno potrebujejo televizijske in sponzorske prihodke z omenjenih dirk, a najpomembnejša je francoska pentlja. »Tour je najpomembnejši ne le za nas, temveč tudi sponzorje. Če ga bo moč izvesti, bo vse lažje,« je še dejal Denk.

Preberite še:

Komentarji: