UCI zaradi dopinških povezav preiskuje Milana Eržena

Na obzorju nova afera v slovenskem kolesarstvu?
Fotografija: Milan Eržen naj ne bi prejel še nobenega obvestila mednarodne zveze, pri Bahrain-Meridi pa zavračajo vse obtožbe in vpletenost v afero Aderlass. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Milan Eržen naj ne bi prejel še nobenega obvestila mednarodne zveze, pri Bahrain-Meridi pa zavračajo vse obtožbe in vpletenost v afero Aderlass. Foto Leon Vidic/Delo

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je pod drobnogled vzela Milana Eržena, enega glavnih mož ekipe Bahrain-Merida, ter druge kolesarske delavce, ki bi lahko bili povezani z dopinško afero Aderlass, poroča kolesarski portal cyclingnews.com.

UCI je cyclingnewsu potrdil, da od leta 2015 skrbno spremlja aktivnosti več Slovencev, med njimi kolesarjev, osebja in vodstva, ki bi naj bi vpleteni v več različnih preiskav, tudi tiste, ki so se začele pred afero Aderlass, ki je vzplamtela med letošnjim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Avstriji.

Cyclingnews je od ekipe Bahrain-Merida dobil komentar, da so vse obtožbe in vpletenost v afero Aderlass neresnične in brez osnove. Eržen naj še ne bi prejel nobenega obvestila UCI. Cyclingnews še navaja, da je Eržen v času, ko je Bahrain-Merida nastajal, večkrat spremenil svoj službeni naziv. Ima najnižjo licenco UCI, a je de facto vodja Bahrain-Meride. V resnici je Eržen izvršni direktor.


Večina Slovencev v stiku z Erženom


Cyclingnews meni, da je večina slovenskih kolesarjev tako ali drugače imela stik z Erženom. V Bahrain-Meridi je v letošnji sezoni šest Slovencev, poleg njih pa še športni direktor in nekdanji kolesar Gorazd Štangelj, pomočnik športnega direktorja Borut Božič, zdravnik Marjan Koršič in številni drugi člani osebja.

Prejšnji teden je UCI suspendiral Božiča in Kristijana Korena ter Hrvata Kristijana Đuraseka in Italijana Alessandra Petacchija, ki naj bi bili vpleteni v afero Aderlass.

La Gazzetta dello Sport je poročala, da je konec tedna Bahrain-Merido na dirki po Italiji obiskal predsednik UCI David Lappartient, Eržena pa ni bilo med osebjem. Lappartient naj bi potrdil, da so več Slovencev in Hrvatov povezali z omenjeno dopinško afero.

"Za zdaj v dosjeju ni imen. Slovenija in Hrvaška sta pod drobnogledom. Kolesarji in menedžerji so vpleteni v primere, ki jih UCI skrbno spremlja. Upam, da nam bodo nacionalne protidopinške agencije pomagale in vložile več denarja," je Lappartient povedal za La Gazzetto dello Sport.

Preberite še:

Komentarji: