Roglič se je poigral s tekmeci in še povečal vodstvo

Roglič je maček, ostali so miške, ki skušajo pobegniti, a ne gre. Primož Roglič je vladar tudi letošnje Vuelte. To je več kot očitno.
Fotografija: Primož Roglič je v življenjski formi. To je zdaj povsem jasno. FOTO: Jose Jordan Afp
Odpri galerijo
Primož Roglič je v življenjski formi. To je zdaj povsem jasno. FOTO: Jose Jordan Afp

Zgodovinski dan na Vuelti! Etapa o kateri se bo prav gotovo še dolgo in veliko govorilo. Vendar ne zaradi zmagovalca v 9. etapi Damiana Carusa, ampak premoči Primoža Rogliča.

Etapa se je začela zelo hitro, eksplozivno, kot temu kolesarji rečejo. Glavnina je razpadla na več skupinic. Ubežniki so obračunavali med seboj, videti je bilo, da bomo spet gledali dve dirki na dirki. Damiano Caruso je zagotovo junak dneva vendar, ko bodo vsi še enkrat zavrteli posnetek zadnjega klanca, bodo to storili večkrat; česa podobnega že dolgo ni bilo videti na kolesarski dirki.

Primož Roglič ni neverjeten, ampak nemogoč! Tako bodo najbrž o njem govorili tekmeci v prihodnosti. Kolesarji Ineosa so naredili vse, da se ga otresejo, vendar so sami sebi izpraznili gume. Adam Yates je bil še najbolj bojevit, storil je vse, da je odpadel ne Roglič, ampak njegov moštveni kolega Bernal. Ineosov črni dan, Rogličev normalni dan v službi. V skupni razvrstitvi je še povečal prednost. Škoda za Jana Polanca, da ni zdržal tempa kolesarjev Ineosa. Popustil je in nazadoval po lestvici. 
 

Prvih 5. v 9. etapi:


1. Damiano Caruso (Bahrain Victorious)
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma), +1'05''
3. Enric Mas (Movista Team), +1'06''
4. Jack Haig (Bahrain Victorious), 1'44''
5. Miguel Angel Lopez (Movistar Team), +1'44''
...
9. Egan Bernal (Ineos Grenadiers), +2'10''
 

Skupni vrsti red po 9. etapi:


1. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
3. Enric Mas (Movistar Team), +28''
3. Miguel Angel Lopez (Movistar Team), +1'21''
4. Jack Haig (Bahrain Victorious), 1'44''
5. Egan Bernal (Ineos Grenadiers), +1'52''
Spremljali smo v živo


17:08
Damiano Caruso
je zmagovalec 9. gorske etape. Roglič je drugi, Mas tretji. Take premoči, ob takih tekmecev že dolgo, dolgo nismo videli.

17:07
Če Roglič ne bi bil Slovenec, bi tole bilo res mučno gledati. Bernal je jo-jo, ampak ne pri Rogliču, temveč nekaj serpentin pod Rogličem. Še 1 km za Carusa.

17:05
Današnja etapa je igra mačke z mišjo! Tom&Jerry ... Roglič naredi kar hoče, tekmeci pa ne vedo kaj bi ... videti je, da bi najraje vsi domov. Mas visi na zadnjem Rogličevem obročniku, grize ga za gumo ... To pa je etapa, Rogličeva premoč je prevelika. Še 1,6 km do cilja za Carusa.

17:03
Adio, Ineos! Mas in Roglič sta sama za Carusom. Bernal je daleč zadaj ... Roglič muči tekmece, pa šele 9. etapa je!

17:02
Roglič
se drži spodaj za krmilo! Verjetno je to zanj ravnina. Kdaj smo nazadnje videli tak stil vožnje na klanec?

17:01
Roglič
je med Lopezom in Masom, vsi trije lovijo Yatesa, pred njimi je samo še Caruso, ki ima 4 km do cilja.  Roglič je že ujel Yatesa, Lopez je odpadel, Mas še ne ... Roglič se še naprej igra s tekmeci. Nič mu ne morejo. Prav nič. Zdaj sta z Masom sama za Carusom, Yates je odpadel. Kakšna dirka!?

17:00
Yates
ne odneha, spet je napadel! Roglič je tokrat reagiral med prvimi, Bernal odpada. Yates gre tokrat zares. 

16:59
Spet je večja skupina okoli Rogliča. Tudi Haig in Landa. Sepp Kuss vleče.

16:55
Mas
in Lopez morata nekaj narediti. Ni za verjeti, da bosta čakala, da jima Roglič skoči. Carapaz je priletel mimo kot iz frače!

16:52
Bernal
je priključil. Yates navija tempo zanj, Roglič je na tretjem mestu, Lopez je za njim, Mas tudi ... Caruso še vedno solira spredaj.

16:50
Roglič
se dolgočasi! Izpustil je nekaj kolesarjev, ki so mu neposredni tekmeci, potem pa jih je polovil kot miši. Yates je jezen! Spet poskuša, videti je da gre za zadnji naboj ...

16:48
Roglič se je sam pognal v lov za pobeglo trojko! Bernal ne reagira. Roglič se je kar preslikal k Lopezi in Yatesu ... to je neverjetno! Roglič se igra s konkurenco!

16:46
Yates
, Lopez in Kuss imajo prednost pred Rogličem ...

16:45
Jack Haig
še visi za Rogličem. Sivakov pa še vedno na vso moč, za njim je Yates, edini, ki ne diha, tako kot Roglič. Yates je napadel!

16:40
Landa
odpada ... ni še, ampak bo vsak čas ... Ineos vleče glavnino na vso moč. Roglič ne diha, trije bahrainovci so odpadli. Torej taktika Bahraina je odkrita; reši se, kdor se more. 

16:35
Še vedno nimamo podatka kako daleč zadaj je Polanc. Tudi glavnina je že na zadnjem klancu. Caruso solira, še 11 km ima do cilja.

16:31
Caruso
je že na zadnjem klancu. Alto de Velefique, je uvrščen kar v extra (HC) kategorijo. Dolg je 13,2 kilometra, povprečen naklon je 6,4-odstoten, zelo zahtevnih je prvih pet kilometrov, tudi z daljšim odsekom z 12-odstotnim naklonom.

16:30
Kaže, da bo Damiano Caruso ponovil spektakularen pobeg iz 20. etape letošnjega Gira. Prednost pred rdečo majico je še višja, trenutno znaša 5 minut, pred zasledovalci pa 3:11. Še 14 km oz. še zaključni klanec je pred njim. 

16:25
Alto de Velefique, je uvrščen kar v extra (HC) kategorijo. Dolg je 13,2 kilometra, povprečen naklon je 6,4-odstoten, zelo zahtevnih je prvih pet kilometrov, tudi z daljšim odsekom z 12-odstotnim naklonom. Še 4 km do začetka zaključnega klanca. Kje je Polanc, nas najbolj zanima? Roglič je na varnem v ospredju glavnine.16:20
Od Slovencev je samo še Roglič v glavnini. Odpadel je tudi Polanc. Upajmo, da bo na spustu spet priključil.

16:17
Romain Bardet
(Team DSM), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros), Rafal Majka (UAE Team Emirates), so 2:29 za Carusom, rdeča majica pa 4:21, 22 km pred ciljem.

The GC peloton is riding slower after Ineos stopped riding and is at 4:00.
16:12
Če so inforamcije prave so vsi štirje Slovence še vedno v glavnini! 

16:10
Felix komaj drži skupino z rdečo majico. 


16:05
Kolesarji so na predzadnjem današnjem klancu Alto de Castro de Filabres, dolg je 7.1km, 3.9-odstoten povprečen naklon.

16:03


15:59
Caruso se spušča kot sokol. Še povečal je prednost pred Rogličem in Polancem, 34 km pred ciljem ima 3:40 prednosti. Ineos je zdaj vajeti prepustil jumbovcem. To je modra odločitev.

15:55
Rezultati na Alto Collado Venta Luisa, najdaljšega klanca na letošnji Vueleti:

1. Damiano Caruso (Bahrain Victorious), 10 točk
2. Romain Bardet (Team DSM), 6
3. Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), 
4. Martijn Tusveld (Team DSM), 2
5. Rafal Majka (UAE Team Emirates) 1


15:50
Najbolj zanimiv trenutek bo, ko bosta morala Mas in Lopez nekaj storiti. Oba sta med peterico v skupnem seštevku in danes je njun teren. Mar bosta čakala, da Roglič eksplodira? V taki formi, kot je ju lahko samo pozdravi dva kilometra pred ciljem in odvihra novi zmagi naproti. Da, odkar so merilci moči glavni igralci kolesarskih dirk, nihče več ne uporablja glave in ne posluša srca.

15:45
Taktika UAE je drugačna, samo zdržati morajo do zaključnih kilometrov. To je njihova edina današnja naloga. Ne verjamem, da bo Polanc izvajal Pogačarjeve napade. Mogoče pa, trdo je treniral v preteklem mesecu. Uganka je Lopez, tudi Landa. Bernal? Če bi imel dobre noge bi že napadel,  videti je, kot da je srečen, da še drži.15:40
Videti je da nobeno moštvo nima posebne taktike. Vsi bodo čakali do zaključnih kilometrov zadnjega klanca. Ineos še vedno misli, da je najmočnejša ekipa in hoče s hudim tempom zmleti Rogliča in ostale tekmece. Mogoče bo kdo odpadel, vendar dvomim, da Lopez in Roglič, tudi Felix se odlično drži. Brez sprememb ritma ne bo nič, na tempo Roglič ne more odpasti. Jasno je, da se vsi zavedajo, da se Rogliča lahko rešijo samo s pomočjo čudeža.

15:35
Caruso
je že čez Alto de Collado Venta Luisa, glavnina zaostaja minuto in pol. 

15:33
Ineos se spet razdaja, v ospredju ima pet kolesarjev: Sivakov, van Baarle, Bernal, Carapaz in Adam Yates. Roglič ima tri pomočnike, Polanc dva, plus enega v begu.

15:27
Carusu gre vse bolje, njegova prednost raste. Do vrha tega gigantskega klanca sta samo še dva kilometra. Roglič nima težav, prav tako je videti dobr tudi Polanc.

15:23
Zadnji klanec bo spet odločilni. Ineos nič ne dela, prav tako ne Astana, ne Movistar ... vsi čakajo zadnji klanec oz. gre za dirko na izpadanje, tempo je hud, zdržali bodo le najmočnejši. Trenutno se žrtvuje Sivakov v pikčasti majici, ki vleče kar je ostalo od glavnine. Mislim, da nam za Rogliča ni treba skrbeti, upajmo in držimo pesti, da bi zdržal Jan Polanc.

15:19
Na drugem klancu, ki je dolg kar 29 km je na cesti vodilni Caruso, lovita ga Majka in Bardet, trenutno sta minuto za njim, za to dvojico je še ena skupinica z Elassondejem na čelu, ki zaostajajo še 13 sekund. Potem je še ena skupinica in potem glavnina z Rogličem in Polancem. Tudi Mezgec in Tratnik sta še zraven.

15:16
Majka in Bardet sam lovita Carusa.

15:13
Da bi se šlo Bahrainovcem samo za etapno zmago tudi ne verjamemo. Bomo videli, dirka je še dolga 65 km je do cilja, Roglič je spredaj, Polanc je tudi blizu. Vse je pod kontrolo, Roglič za Carusom zaostaja samo 1:42, še 8 km klanca. To je najdaljši klanec na letošnji Vuelti.

15:08
Najbrž gredo na Bahrainovci na priprave na zadnji klanec, tam naj bi z Lando kaj storili. Vendar po tem kar je Landa prikazal na tej dirki, najbrž ne gre za to. 

15:05
Zanimiva taktika Bahraina Victoriousa. Na sedmem mestu je Jack Haig, danes pa že ves dan napadata Poels in zdaj spet Caruso, ki je sam v ospredju 10 km do vrha drugega današnjega klanca.

14:57
Na vrsti je drugi današnji klanec. Alto de Collado Venta Luisa je dolg kar 29 kilometrov, prvi del je položnejši drugi, pa ima 8,4-odstoten povprečen naklon in sodi v 1. kategorijo, vrh je na višini 1970 metrov.

14:55
Prva ura 9. etape je minila zelo hitro, povprečna hitrost je bila čez 50 km/h. Vse do prvega klanca ni bilo ubežnikov, le veliko poskusov bega. Wout Poels iz Bahraina Victorious je zmagal na prvem gorskem cilju. Glavnina je po prvem gorskem cilju povsem razpadla, izoblikovalo se je več manjših skupin, nič nevarnega za Rogliča v rdeči majici. Lilian Calmejane (AG2R-Citroën Team), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Angel Madrazo (Burgos-BH), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Olivier Le Gac, Rudy Molard (Groupama-FDJ), Robert Stannard (Team BikeExchange), Romain Bardet, Martijn Tusveld (Team DSM), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) in Rafal Majka (UAE Team Emirates) je prva ubežniška skupina. 

***
V etapi bodo morali premagati kar 4725 višinskih metrov pa niti na polovici dirke niso. Vuelta bo z današnjo etapo pokazala svoj pravi klancarski obraz.
image_alt
Roglič bo sprejel položaj, v katerem se bo znašel

Prvi klanec Cuatro Ventos, gora štirih vetrov, je dolg 11,3 kilometra, vendar ni strm in sodi v 2. kategorijo. Drugi klanec Alto Collado Venta Luisa je dolg kar 29 kilometrov, prvi del je položnejši drugi, pa ima 8,4-odstoten povprečen naklon in sodi v 1. kategorijo, vrh je na višini 1970 metrov, potem sledi klanec 3. kategorije  Alto de Castro de Fiabres, ki je dolg 7,3 kilometra  in zaključni Alto de Velefique,  ki je uvrščen kar v extra (HC) kategorijo. Dolg je 13,2 kilometra, povprečen naklon je 6,4-odstoten, zelo zahtevnih je prvih pet kilometrov, tudi z daljšim odsekom z 12-odstotnim naklonom.

»Moral bom pač sprejeti položaj, v katerem se bom pač znašel po današnji etapi. Šlo bo za zelo zahteven dan v gorah. Tekmeci so v petek pokazali, da so zelo močni. Tudi sam upam na dobre noge, zagotovo se bomo borili na vso moč,« je včeraj po osmi, za deveto etapo povedal Primož Roglič.
Kako bi bilo šele, če ne bi bilo koronskih ukrepov? FOTO: Jose Jordan Afp
Kako bi bilo šele, če ne bi bilo koronskih ukrepov? FOTO: Jose Jordan Afp

Zelo težek dan bo tudi za Jana Polanca, ki je trenutno na izvrstnem petem mestu. Jan Tratnik bo tudi imel hudo deloven dan, saj bo pomočnik Jacku Haigu, ki je trenutno na sedmem mestu in za Rogličem zaostaja samo 57 sekund. Luka Mezgec pa bo najbrž hotel samo čim manj stresno preživeti današnjih skoraj 5000 višinskih metrov.

Komentarji: