Za zeleno majico je Roglič pripravil pravi šov (FOTO)

Kraljevska etapa dirke po Sloveniji je po napadu na Volovljek pripadla Primožu Rogliču, ki je na pragu skupne zmage. 
Fotografija: Foto Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Foto Uroš Hočevar/Delo

Če je tretja etapa dirke po Sloveniji navdušila, je kraljevska četrta presegla vsa pričakovanja. Primož Roglič je nadzoroval potek dirke, s pomočjo ekipe razredčil vodilno skupino, nato pa na Volovljeku pokazal, kdo je gospodar slovenske pentlje. 
 
Po štartu v Tivoliju in ravninskem prvem delu na Gorenjskem se je karavana zapeljala v Alpe, že vzpona na Jezerski vrh in Pavličevo sedlo sta poskrbela za večjo selekcijo, a se je skupina favoritov v Savinjski dolini spet nekoliko povečala.
 
Na čelo je prišel nizozemski Lotto in navil tempo, kmalu po začetku dobrih pet kilometrov dolgega vzpona na Volovljek je Roglič napadel, tempu kolesarja v modri majici najboljšega hribolazca pa ni mogel slediti nihče. Kulisa v zadnjem kilometru vzpona je bila podobna največjim prelazom s tritedenskih dirk, Rogla je dirkal zmagi naproti, gledalci pa so ob cesti ponoreli. 
 

Gledalcem se je spet oddolžil z izjemno predstavo

 
Čakal ga je še dolg spust in ravninski del do Kamnika, kjer pa Roglič ni imel težav, generalko za jutrišnji kronometer je opravil z odliko in se do cilja, kjer je bilo vnovič ogromno gledalcev, pripeljal sam, z dvignjenima rokama in širokim nasmeškom.  
 
»Danes sem se počutil mnogo bolje kot včeraj, takoj ko smo se po Pavličevem sedlu z ekipo spet nabrali, sem jim povedal, da si želim čim hitreje pričeti zadnji klanec na Kranjski rak, potem pa bom že jaz dokončal vse. Zdaj se že ponavljam, a imam res kar kurjo polt, ko vidim vse te gledalce ob progi, zato sem se potrudil, da jim priredim pravi šov, ker je najlepše, če na koncu zmaga Slovenec,« je v cilju žarel Roglič. 

Foto Uroš Hočevar/Delo
Foto Uroš Hočevar/Delo

 
Včeraj ga je na vrhu vzpona na Celjski grad zmanjkalo, tokrat pa v zaključku ni bilo nobene sledi o kakšni krizi: »Danes je bilo precej drugače kot včeraj, vedel sem, da bom sigurno zdržal do cilja, če bom le imel na vrhu zadnjega vzpona manjšo prednost in tako se je tudi razpletlo. Seveda je manjša prednost, da sem poznal ceste, vzpone in spuste, poizkušam izkoristiti vsako prednost, ki se pokaže, nenazadnje smo na domačih cestah in to je treba izkoristiti. Zadnji spust sem nekajkrat odpeljal, tudi prejšnji teden enkrat, zato sem spust dobro poznal.«
 

Pogačarju je zmanjkalo nekaj centimetrov

 
Slabih 40 sekund za Rogličem je v Kamnik prišla še skupina kandidatov za deseterico, ciljni šprint za drugo mesto je dobil Matej Mohorič, ki je na spustu še enkrat več zablestel in ujel skupino zasledovalcev: »Odločal je Primož. Bil je res močen. Kapo dol, bil je odličen, zaslužil si je zmago. Skušal sem izkoristiti svoje prednosti in priti čez vse tri vzpone s prvo skupino. To mi je uspelo. Na koncu sem dosegel drugo mesto, s čimer smo zelo zadovoljni.«

Tretji je bil Rafal Majka, odlično je dirkal tudi Tadej Pogačar, ki je bil četrti, za las je izgubil tretje mesto in bonifikacijske sekunde, ki bi mu prinesle belo majico najboljšega mladega kolesarja. »Težko je bilo že od začetka. Ko sem ujel ritem, ni bilo več težav. Na vrhu klanca je bila taka vzpodbuda, da sem dobil novih moči. Vse sem dal od sebe. Na vrhu Kranjskega raka sem držal Urana in Majko. Napadel sem ju, ampak na koncu ni bilo dovolj moči.«
 
Modro majico najboljšega kolesarja bo nosil Fausto Masnada, rdečo najboljšega šprinterja Simone Consonni, belo Michael Storer, zeleno pa seveda Primož Roglič, ki bo imel na jutrišnjem kronometru dobrih 30 sekund naskoka.
 

Komentarji: