Zelena majica je na ramenih najboljšega na slovenski pentlji

Diego Ulissi je še tretji dan zapored napadel, tokrat je zmagal in prevzel vodstvo. Pogačar končal v zasledovalni skupini
Fotografija: Diego Ulissi je po zmagi v Idriji prvi favorit za zmago na največji slovenski dirki. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Diego Ulissi je po zmagi v Idriji prvi favorit za zmago na največji slovenski dirki. FOTO: Tomi Lombar

Včeraj so se na Celjski koči favoriti za končno zmago prvič spopadli zares, danes se je razmerje moči na Dolah nad Idrijo le še potrdilo. Diego Ulissi po dveh neuspešnih akcijah ni izgubil zagona, poskusil je tudi na doslej najtežjem vzponu letošnje dirke in tokrat mu je lahko sledil le Aleksander Vlasov. V zaključku je strl tudi Rusa in prišel do zasluženega vodstva in zelene majice, Tadej Pogačar pa je dokazal, da je še vedno v boju za (vsaj) zmagovalni oder.

Slovenska pentlja je v tretji etapi zapustila Štajersko, visoka vročina pa je ostala s karavano na vsej poti do Idrije, kjer se je odločalo tretje dejanje letošnje dirke. Za prvo razburjenje je tokrat poskrbel Jan Polanc, ki je napadel še pred vrhom vzpona na Medvedje Brdo, nekaj časa je njegovi akciji kazalo dobro, potem pa je ritem v glavnini narasel in vzpon na Dole so vsi favoriti začeli skupaj.



Vlak UAE Emirates je bil spet na čelu skupine, ki se je iz kilometra v kilometer manjšala, in ko je ritem začel narekovati Ulissi, so mu lahko sledili le še nosilec modre majice najboljšega hribolazca Vlasov, Pogačar in Esteban Chaves. V ključnem trenutku dirke sta bila v glavnih vlogah spet Italijan in Slovenec iz arabske ekipe, rezultat pa enak kot dan pred tem – Ulissi razpoložen v ospredju, Pogačar v beli majici pa žal ne tik za njim.

Luka Mezgec je izgubil zeleno majico, obdržal pa rdečo za najboljšega šprinterja. FOTO: Tomi Lombar
Luka Mezgec je izgubil zeleno majico, obdržal pa rdečo za najboljšega šprinterja. FOTO: Tomi Lombar


»Bil je še en zahteven dan, zelo je bilo vroče, a sem se počutil precej bolje kot včeraj. Z razpletom etape sem zelo zadovoljen, dobro smo dirkali in vzeli zeleno majico z Ulissijem, kar je bil naš glavni cilj. V načrtu smo imeli, da napadem v zadnjem kilometru vzpona na Dole, a je Diego že pred tem z močnim ritmom poskrbel za veliko selekcijo. Bili smo le še štirje, zato sem Diegu rekel, naj kar napade, če je dovolj močan, in odpeljal se je naprej z Vlasovim,« je ključno izmenjavo besed z izkušenim Italijanom pojasnil Pogačar, 20-letnik iz Komende.
 

Vlasov presenečenje dirke


Ulissija je odneslo proti vrhu vzpona, Vlasov je šel za njim in hitro sta se dogovorila, da bo v zameno za pomoč pri narekovanju ritma Ulissi prepustil zmago na gorskem cilju Rusu. »Tokrat je bil klanec dovolj težak, da sem lahko naredil tako veliko selekcijo, kot sem si želel, do vrha je prišel z mano le Vlasov, ki je na tej dirki zelo močan, a sem ga na ravnini strl in si privozil tudi lepo prednost,« je bil kratek novi nosilec zelene majice.

ni podpisa
ni podpisa


Bolj zgovoren je bil Vlasov: »Na to dirko sem prišel po daljšem tekmovalnem premoru, zato sem zelo zadovoljen s svojo formo. Poskušal bom zadržati mesto na odru za zmagovalce, če pa se bo pokazala priložnost, bom napadel tudi zmago.«

Medtem ko sta Italijan in Ulissi dobro sodelovala med seboj, je Pogačar ostal na nikogaršnji zemlji, saj se je otresel Chavesa, a ga je zasledovalna skupina skupaj s Kolumbijcem ujela na spustu. »Hitro je bilo jasno, da Chaves tokrat ni dovolj močan, otresel sem se ga in poizkušal na spustu ujeti prva dva, a so me ujeli iz ozadja. Letošnja dirka po Sloveniji je zelo zanimiva, nekoliko drugačna kot v minulih sezonah, je bolj odprta, zato mi je zelo všeč, na domačih tleh vedno rad tekmujem,« je zaključil Pogačar, ki je ostal v beli majici najboljšega mladega kolesarja.
 

Ulissi kolesari proti zmagi


V skupnem seštevku je na šestem mestu, mesto za njim z istim časom je Polanc, oba pa za pred kraljevsko četrto etapo tretjim Andreo Vendramejem zaostajata le za štiri sekunde, zato bo jutri na Predmeji še vse odprto. Ulissi ima že zajetnih 19 sekund naskoka pred drugim Vlasovom in njegova pot do druge skupne zmage na dirki po Sloveniji je povsem odprta.

Tadej Pogačar in Jan Polanc sta v cilj prikolesarila skupaj. FOTO: Tomi Lombar
Tadej Pogačar in Jan Polanc sta v cilj prikolesarila skupaj. FOTO: Tomi Lombar


Še enkrat več se je zelo dobro odrezal tudi Luka Mezgec, ki je pričakovano izgubil vodstvo, a je še vedno na visokem 10. mestu v skupnem seštevku: »Tokrat nisem imel najboljših nog, svoje delo sem opravil, nato pa sem poskušal čim bolje priti do cilja, da malo dobim občutek, kam sodim v tej konkurenci. Našel sem skupino, ki je šla v dobrem ritmu na klanec in skupaj smo šli do cilja. V najtežji etapi se bom predvsem odpočil pred nedeljskim šprintom.«

Komentarji: