Brez OI izguba za KZS do 600.000 €

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije je povedal, da so pogovori z Dimitriosom Itoudisom trenutno zastali.
Fotografija: Matej Erjavec še vedno upa, da bi se dalo junija izvesti kvalifikacije za OI. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Matej Erjavec še vedno upa, da bi se dalo junija izvesti kvalifikacije za OI. FOTO: Mavric Pivk

Slovenski košarkarji so si obetali, da si bodo junija zagotovili prvi nastop na olimpijskih igrah. Toda možnosti za izvedbo turnirja v Kaunasu se zdijo vse manjše, zelo vprašljiva je tudi izvedba iger na Japonskem. Zgodba se torej že podira, toda predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec noče prejudicirati dogodkov in se zavzeti za odpoved ali preložitev izvedbe OI, čeprav se zaveda, da obeti niso dobri ...
 

Kakšno je stališče KZS do izvedbe OI v Tokiu?

Težko je v teh časih podati stališče o tem. Odločitev, ali igre letos bodo ali ne, je v rokah Moka in je povsem odvisna od razvoja situacije s koronavirusom po svetu. Vse, kar si KZS želi, je, da v primeru, če igre letos vseeno bodo, Fiba in Mok organizirata tudi kvalifikacije zanje. Naj se v duhu 'fair playa' in olimpijskih načel udeleženci iger, če te že bodo, določijo na terenu in ne administrativno za mizo.
 

Kako bi se lahko košarkarji sploh pripravili na kvalifikacije, če ne trenirajo in ne igrajo?

Ocenjujem, da bi bilo kvalifikacije mogoče izvesti, če bi lahko začeli vaditi vsaj v začetku junija.

Matej Erjavec ne more več računati na Gorana Dragića, ki se je reprezentančno upokojil. FOTO: KSZ
Matej Erjavec ne more več računati na Gorana Dragića, ki se je reprezentančno upokojil. FOTO: KSZ

 

Kakšen bi bil najbolj pravičen sistem, če kvalifikacij ne bo? Kanadčani so že rekli, da jih ne bo na OI, morali pa bi organizirati enega od štirih turnirjev?

Veliko je pritiskov in tudi lobiranj oziroma poskusov, da se trenutne razmere izkoristi za posamične interese. Vendarle bi bilo najbolj pošteno, če se neka oblika kvalifikacij vendarle odigra, če igre bodo in še bolj, če bodo prestavljene. Sicer se zaradi sistema mednarodnih tekmovanj lahko zgodi, da kontinentalni prvak že od konca leta 2018 sploh nima možnosti, da bi zaigral na OI, kar je po mojem nelogično.
 

Se vam osebno zdi smotrna preložitev OI za eno leto. Kaj bi to prineslo s seboj?

Res se težko opredelim, je pa verjetno v danih razmerah preložitev OI najbolj realna rešitev. Če bi bile preložene na naslednje leto, potem bi tudi evropsko prvenstvo Fiba verjetno prestavila na 2022, ko je sicer prazno leto v koledarju velikih tekmovanj.
 

Kakšne bi bile možnosti za Luko Dončića, da bi igral za Slovenijo v Litvi?

Ne vem, kaj namerava NBA narediti z letošnjo sezono, od tega je veliko odvisno. Prepričan pa sem, da bi Slovenija v Litvi z Dončićem na čelu lahko razveselila navijače.

Prvi mož v slovenski košarki čaka na razplet dogodkov okrog koronavirusa. FOTO: Mavric Pivk
Prvi mož v slovenski košarki čaka na razplet dogodkov okrog koronavirusa. FOTO: Mavric Pivk

 

Kako bo z angažiranjem novega selektorja, če kvalifikacij ne bo? Dimitrios Itoudis bo jeseni znova sedel na klopi CSKA ...

O tem je še prezgodaj govoriti, z Itoudisom si zelo želimo sodelovati, vendar so pogovori glede na popolnoma nejasno bližnjo prihodnost zaenkrat zastali. Kot da ni dovolj velik problem že spor med Fibo in evroligo, je tukaj še večja negotovost zaradi koronavirusa.
 

Kakšne bi bile finančne posledice za KZS, če ne bi bilo letos kvalifikacij in OI?

Posledice bi bile gotovo neprijetne, izpad prihodkov ocenjujemo na 500.000 do 600.000 evrov. Res pa je, da bi odpadlo tudi nekaj stroškov.

Preberite še:

Komentarji: