Brez resnega odpora v Zagrebu

Petrol Olimpija je bila od začetka do konca slabša od Cibone.
Fotografija: Olimpijin plejmejker Issuf Sanon v Zagrebu ni bil niti med strelci. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Olimpijin plejmejker Issuf Sanon v Zagrebu ni bil niti med strelci. FOTO: ABA

Le kdo bi si pred dobrima dvema desetletjema, ko sta bili epske bitke v evroligi, mislil, da bosta Cibona in Olimpija v začetku leta 2019 igrala derbi z dna regionalnega tekmovanja? Sinočnje srečanje v ligi ABA so pred nekaj sto gledalci dobili Zagrebčani, Ljubljančani so skupaj s kolegi iz Novega mesta vse bolj trdno prikovani na dno lestvice.

Leta 1997 se je tedanja Smelt Olimpija z legendarnim košem Vladimirja Stepanie v Zagrebu uvrstila v četrtfinale evrolige in potem prišla na zaključni turnir v Milano, kjer je osvojila tretje mesto. Takrat je skoraj vsak Slovenec znal sredi noči »zdrdrati« vsaj začetno peterko Zmaga Sagadina, ki je imel poleg omenjenega Stepanie v ekipi še imena, kot so Dušan Hauptman, Marko Tušek, Marko Milić, Radoslav Nesterović, Arriel McDonald, Darren Henrie, Marijan Kraljević in Ivica Jurković.

Zdaj sta le Mirza Begić in Domen Lorbek znana malce širši javnosti, temu primerna je tudi raven tekmovanj, v katerih sodelujejo ljubljanski zeleno-beli. Ti so nekonkurenčni v ne preveč posrečeni Fibini ligi prvakov (1 zmaga, 10 porazov), v domači ligi Nova KBM so izgubili že pet tekem, v jadranski ligi pa dosegli pet zmag in doživeli 11 porazov. Zadnjega proti še drugemu padlemu velikanu Ciboni, do včeraj sosedi na lestvici.

Igralci pod vodstvom trenerja Saše Nikitovića so v dvorani Dražena Petrovića, ki si je svojčas pokoril Evropo v Ciboninem dresu, hitro zaostali z 0:5, prvi koš iz igre pa dosegli šele po trojki Aleksandra Lazića po skoraj štirih minutah igre. Po njej so se malce zbrali, se približali na tri točke zaostanka (9:12), a prvo četrtino izgubili za osem točk. V drugi četrtini je razlika narasla na 10, se stopila na 4, pa se spet dvignila na dotlej rekordnih 11.


Kot prek luže Dončić


Pri Olimpiji so bili očitno še pod vtisom slabe predstave Luke Dončića v Indianapolisu, v prvem polčasu sta bila strelsko razpoložena le Jan Špan (9 točk) in Miha Lapornik (8), met za tri je bil 3:12, razmerje v skoku 19:12 za Hrvate, ki so v drugem polčasu brez večjih težav ohranjali varno prednost.

Se je pa tik pred vstopom v zadnji del razlika po trojki Roka Badžima zmanjšala pod 10 (51:59), kar je vlivalo upanje na zanimivo končnico, kakršna je bila oktobra lani v Stožicah (78:80). Od nje ni bilo nič, Cibona je zanesljivo vpisala sedmo zmago, že tretjo proti slovenskima kluboma, Olimpija pa po tokratnih minus 17 še naprej ostaja brez uspeha na gostovanjih. Njen met iz igre je bil le 37-odstoten (za tri 8:26), skok je izgubila s 26:41, najboljši strelec je bil Miha Lapornik z 18 točkami.

Njena naslednja tekma v regionalnem tekmovanju bo čez teden dni, ko bo v Stožicah gostovala branilka naslova Budućnost.

Komentarji: