Četrti poskus je potrdil, da se niso prav veliko naučili

Cedevita Olimpija je tudi po dvoboju z Nanterrom ostala brez zmage v evropskem pokalu, drugi krog se vse bolj oddaljuje.
Fotografija: Codi Miller-McIntyre je veliko poskušal, a brez moštvene koristi. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Codi Miller-McIntyre je veliko poskušal, a brez moštvene koristi. FOTO: Roman Šipić

Ljubljana – V četrtem oktobrskem poskusu ter po 21 zaporednih porazih Cedevite Olimpije in njenih predhodnic na evropski sceni je prišel še en večer, v katerem stožiški košarkarji niso bili kos tekmecu. Vnovič ostali praznih rok v zadnjih dveh minutah tekme, resnici na ljubo pa so tokrat večidel zaostajali za francoskim Nanterrom in si zmage bržkone niti niso zaslužili. Mesto med najboljšo četverico v skupini C in napredovanje v drugi krog evropskega pokala je pod vprašajem že po 4. kolu.

»Manjka nam malo zbranosti, pameti, samozavesti in športne predrznosti, saj smo proti Darušafaki, Unicsu Kazanu in Brescii pokazali, da nismo slabši. Lahko bi zmagali v vseh treh dvobojih, a smo se s tremi porazi sami postavili v težak položaj, zato preprosto moramo zmagati. Zlepa ali zgrda, v vsakem primeru pa kot moštvo in ne kot skupina posameznikov,« je pred tekmo razmišljal Olimpijin trener Slaven Rimac, ki je od prvih preizkušenj tarča očitkov, da njegovi košarkarji bolj tekmujejo med seboj kot z drugimi moštvi. Pravzaprav pa je prvi, ki bi raje gledal kolektivno igro kot individualno dokazovanje v metanju na koš. Toda še enkrat je zapustil Stožice s težkim srcem.

Delo gostiteljev bi moralo biti lažje, ker je Nanterre pripotoval v Slovenijo brez svojega kapetana, prvega strelca in podajalca Kennyja Cheryja (povp. 17,7 točke in 5 asistenc), ki si je poškodoval ključnico. A zato bi morali preklopiti misli in razvade ter izkoristiti večji del ekipnega potenciala. Namesto tega so se Ljubljančani lotili tekme v nasprotju s starim košarkarskim načelom, da mora moštvo v uvodnih minutah pristriči tekmecu peruti s karseda čvrsto obrambo, da bi mu bilo toliko lažje v nadaljevanju. Nasploh sestavljalec moštva ni imel v ospredju misli defenzivnih sposobnosti posameznikov, proti Nanterru pa je bilo očitna pretirana usmerjenost na napad. V slogu, na naši polovici bo že nekako.
 

V finišu stara plošča


Gostje so kajpada izkoristili ponujeno priložnost in začeli polniti obroč kot na treningu. Že do 11. minute so dosegli 33 točk in vodili z 12 točkami prednosti, organizator igre Dallas Moore in krilni center Taylor Smith pa sta polčas pričakala s 16 točkami – vsak. Z njimi sta zlahka izničila 11 točk Ryana Boatrighta in 10 Marka Simonovića v prvih 20 minutah in poskrbela, da je Nanterre prišel do dvomestnega naskoka po vsakem Olimpijinem jurišu.Očitna je bila že razlika v kroženju žoge: košarkarji iz Francije so si jo podajali, dokler ni bil nekdo v ugodnem položaju, pri gostiteljih je metal, kdor je začutil, da je na vrsti.

Dober izkoristek pri metih za tri točke Cedeviti Olimpiji (na koncu 11:22) ni veliko koristil, saj je bila slabša pri večini drugih prvin. V drugem polčasu Smith ni dosegel niti ene točke in si še pred finišem prislužil pet osebnih napak, Jaka Blažič pa je dosegel, kar ni uspelo Olimpijinima dirigentoma: v dobršni meri je umiril Moora, ki je metal le še z ogromne razdalje. Tretjo četrtino so Ljubljančani dobili s 23:19 in štiri minute pred koncem prišli do prvega vodstva (81:79) po rezultatu 11:9, v zadnjo poltretjo minuto pa so vstopili s prednostjo 85:82. Nato pa stara zgodba, ki dokazuje, da se ob minulih porazih niso veliko naučili. Nanterre je nizom 11:2 odločil tekmo sebi v prid.
 

Preberite še:

Komentarji: