Dončić poskrbel za vzdihe občudovanja, zmaga ostala v Chicagu

V enem najbolj pestrih večerov sezone lige NBA, v katerem je na parket stopilo kar 26 ekip, malo razlogov za slavje slovenskih košarkarjev.
Fotografija: Luka Dončić prodira ob Javonteju Greenu (št. 24) in Lonzu Ballu, ki je bil za Dallas usoden s skoraj brezhibnim metom z razdalje. FOTO: Jonathan Daniel/AFP
Odpri galerijo
Luka Dončić prodira ob Javonteju Greenu (št. 24) in Lonzu Ballu, ki je bil za Dallas usoden s skoraj brezhibnim metom z razdalje. FOTO: Jonathan Daniel/AFP

Goran Dragić in Vlatko Čančar spet nista stopila na igrišče v dresih Toronto Raptors oziroma Denver Nuggets, medtem ko je Luka Dončić z Dallas Mavericks odigral eno najtežjih preizkušenj sezone v Chicagu, kjer tamkajšnja ekipa Bulls nadaljuje z uspešnimi predstavami in je za osmo zmago na 11. tekmi tokrat ugnala tudi Teksašane, ki so sicer dobili štiri od zadnjih petih preizkušenj. Bilo je 117:107, Dončić pa je ostal na pragu trojnega dvojčka z 20 točkami, 10 asistencami in 8 skoki.

Zach LaVine (23 točk) in Lonzo Ball (23, za tri 7:10) sta bila usodna za Dallas, pet igralcev Chicaga je doseglo vsaj 16 točk za drugo zaporedno zmago po navdušujoči predstavi proti Brooklyn Nets. Nikola Vučević je za dvojni dvojček zbral 18 točk in 10 skokov, DeMar DeRozan se je ustavil pri 17 točkah. Biki so tekmo dobili v drugem polčasu, izpostaviti pa velja tudi dvojni dvojček Kristapsa Porzingisa (22 točk in 12 skokov), ki je sicer odigral šele šesto tekmo sezone po vnovičnih težavah z bolečinami v spodnjem delu hrbta.

Mojstrovina v tretji četrtini

Poteza večera je vnovič pripadla Dončiću, ki si je ob zaostanku s sedmimi točkami v tretji četrtini poslal žogo za hrbet in jo nato v visokem loku poslal proti Dwightu Powllu za zabijanje prek nemočnega Vučevića. Kot je zapisal ESPN, se je s tribun nekdanjega domovanja legendarnega Michaela Jordana, čigar znamko športnih copatov zdaj nosi Ljubljančan, slišal glasen vzdih: »Ooohhh!« 

Kidd: Luka zgolj povprečen, a tudi takšen je zelo dober

Toda Alex Caruso je s petimi točkami v zaključku tretje četrtine (met 4:4) poskrbel za udobno prednost (95:80), s klopi je zbral morda ključnih 11 točk (skupno 16). Dallas v zadnji četrtini ni zagrozil s preobratom, LaVine pa je po hitri akciji potrdil zmago s 360-stopinjskim zabijanjem 1:50 minute pred koncem. Mavericks v petek čaka že tretja tekma s San Antonio Spurs v novi sezoni, uvodni preizkušnji je Dallas tesno dobil – oktobra s 104:99 oziroma prejšnji teden s 109:88, medtem ko Chicago čaka trenutno najbolj vroča ekipa lige Golden State Warriors, s katero so biki kljub nekaj neuspešnim sezonam ekipe iz San Francisca v zadnjih sezonah izgubili kar osemkrat zapored.

»Ja, težko je. Mislim, da smo 22 minut odigrali na zelo visoki ravni,« je povedal Dallasov trener Jason Kidd. »Tik pred polčasom jim je uspel niz točk, po katerem se nam ni uspelo pobrati. LaVine in Ball sta izjemno dobro zadevala, o tem smo govorili že pred tekmo in v tem pogledu bi morali opraviti boljše delo. Luka je bil nocoj zgolj povprečen. Od njega vedno pričakujemo, da bo superčlovek, a mislim, da bomo v tej sezoni videli tudi takšne večere, ko bo zgolj povprečen. A tudi, ko je povprečen, je res dober. Prišel je do nekaj izvrstnih položajev za met, a žoga ni hotela skozi obroč.« 

Kelti tokrat uspešnejši proti Torontu, Denver slavil brez Jokića, Miami izgubil brez Butlerja

Boston Celtics niso imeli lepih spominov na prvo letošnjo tekmo s Torontom, saj so izgubili za kar 32 točk in slišali glasne žvižge svojih navijačev. Tokrat so jih zadovoljili z zmago in 22 točkami Jaysona Tatuma, ki je zbral še 12 skokov in 7 asistenc. Robert Williams III se je prav tako razveselil dvojnega dvojčka (16 toč., 13 sk.). Dennis Schroder je zbral 20, Josh Richardson 15 in Marcus Smart 13 točk, v gostujoči ekipi, pri kateri kot edini na parket ni stopil nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste Dragić, pa je bil prvi strelec Scottie Barnes (21), sledili so Fred VanVleet (16), OG Anunoby in Gary Trent mlajši (oba po 14) za šele prvi poraz Toronta na peti gostujoči tekmi.

Domači parket so ubranili Čančarjevi Denver Nuggets, ki so po izključitvi in vročih dogodkih z zadnjega obračuna proti Miami Heat igrali brez najkoristnejšega igralca lige Nikole Jokića ter ugnali Indiana Pacers (101:98). Moštvo dolgoletnega trenerja Dallasa Ricka Carlisla je z rekordom sezone (30 točk) pokopal Will Barton. Denver je zabeležil četrto zaporedno zmago, pri gostih sta se izkazala Malcolm Brogdon (25) in Domantas Sabonis, ki je 20 točkam dodal še kar 19 skokov. Tekma je bila tesna, Nuggets so v zadnjo četrtino krenili s prednostjo 69:65, Barton pa je v zadnjih 12 minutah dosegel kar 11 točk in tudi ključen met iz teka za +4, ko je bilo na semaforju še 27,2 sekunde.

Počival je tudi Miamijev as Jimmy Butler, ki je bil med najvidnejšimi posamezniki »tretjega polčasa« po prerivanju Markieffa Morrisa z Jokićem. Butler je zaradi poškodbe gležnja ekipi Heat pomagal le v prvi četrtini na gostovanju pri Los Angeles Lakers, ki so slavili po podaljšku s 120:117, spet brez pomoči nekdanjega zvezdnika Miamija LeBrona Jamesa. Zmagali so tudi Brooklyn Nets, slavili so na gostovanju pri Orlandu s 123:90, in branilci naslova Milwaukee Bucks, ki so v Madison Square Gardnu ugnali New York Knicks (112:100).

V Staples Centru je v ponovitvi finala leta 2020 Malik Monk z rekordom sezone (27 točk) blestel tudi v podaljšku, ko je dosegel pet točk. Lakers so se vrnili po visokem zaostanku tudi s pomočjo novega trojnega dvojčka Russlla Westbrooka (25 toč., 12 sk. in 14 as.) in dvojnega dvojčka Anthonyja Davisa (24 toč., 13 sk.). Bam Adebayo je dosegel 28 točk, a moral na klop zaradi osebnih napak, Kyle Lowry je poleg 18 točk podelil še 11 asistenc. Tyler Herro je dosegel 27 točk, a z dvema zgrešenima trojkama v zadnjih sekundah rednega dela tekme in podaljška ni uspel preprečiti tretjega poraza vročice na zadnjih štirih obračunih.

Golden State Warriors so najboljši izkupiček v ligi izboljšali na 10:1 z zmago nad Minnesota Timberwolves s 123:110. Andrew Wiggins je nekdanjim soigralcem nasul 35 točk (rekord sezone), z rekordom kariere pa se je izkazal Anthony Edwards, ki je zadel kar sedem trojk za 48 točk, a tudi to ni bilo dovolj za gostujočo ekipo, ki se ji je julija kot vlagatelj pridružil upokojeni bejzbolski as Alex RodriguezStephen Curry je po absolutnem rekordu sezone, 50 točkam, ki jih je dosegel v ponedeljek proti Atlanta Hawks, tokrat prispeval 25 točk in 6 asistenc. S poškodbo stegenske mišice je tekmo predčasno zapustil Draymond Green, ki ga je uspešno z dvojnim dvojčkom nadomestil Kevon Looney. Green je vprašljiv pred naslednjo tekmo, ki bi lahko bila prava poslastica, saj se bo ekipa iz San Francisca udarila s Chicagom.

Sredini izidi:

Boston Celtics : Toronto Raptors 104:88
(Goran Dragić ni igral.) 

Chicago Bulls : Dallas Mavericks 117:107
(Luka Dončić 20 točk, 8 skokov, 10 asistenc, 1 blokada, 4 ukradene in 4 izgubljene žoge v 33 minutah za Dallas.) 

Denver Nuggets : Indiana Pacers 101:98
(Vlatka Čančarja ni bilo v ekipi.) 

Cleveland Cavaliers : Washington Wizards 94:97
Orlando Magic : Brooklyn Nets 90:123
Houston Rockets : Detroit Pistons 104:112
New York Knicks : Milwaukee Bucks 100:112
Memphis Grizzlies : Charlotte Hornets 108:118
New Orleans Pelicans : Oklahoma City Thunder 100:108
San Antonio Spurs : Sacramento Kings 136:117
​Phoenix Suns : Portland Trail Blazers 119:109
Golden State Warriors : Minnesota Timberwolves 123:110
Los Angeles Lakers : Miami Heat 120:117 (podaljšek)

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: