Dončićev Dallas zmagal v New Yorku (VIDEO)

Slovenski košarkarski fenomen je v 29 minutah na parketu prispeval 16 točk, osem skokov in pet asistenc.
Fotografija: Luka Dončić je igral pred očmi skupine slovenskih navijačev. FOTO: Adam Hunger/Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić je igral pred očmi skupine slovenskih navijačev. FOTO: Adam Hunger/Reuters

New York – Moštvo New York Knicks, z zgolj desetimi zmagami v 50 dvobojih najslabše v tej sezoni košarkarske lige NBA, je bilo kot nalašč za zasedbo Dallasa, da si je vsaj malo izboljšala izhodišče pred preostankom rednega dela v bitki za napredovanje v izločilne boje, za katerimi zdaj zaostaja pet zmag. Sinoči je bila uspešna tretjič v zadnjih štirih obračunih, na gostovanju pred 18.842 gledalci v sloviti dvorani Madison Square Garden je bila namreč dosti prepričljivejša s 114:90, kar je bila njena četrta najvišja zmaga v sezoni.

Zmaga je bila nujna, se je strinjal Luka Dončić. FOTO: Elsa/AFP
Zmaga je bila nujna, se je strinjal Luka Dončić. FOTO: Elsa/AFP


Enajst zaporednih porazov


V negotovosti ni bila niti za trenutek, saj je domača zasedba le nekajkrat v prvem polčasu, ki je bil še razmeroma izenačen, vodila za točko, nazadnje pri 42:41. Na glavni odmor so gostje odnesli osem točk naskoka, nato pa se že do konca tretje četrtine odlepili na mnogo udobnejših +20 in priigrano brez težav zadržali do zadnjega piska sirene. Povsem razglašeni Kratkohlačniki, ki že enajst zaporednih tekem niso okusili slasti zmage, torej niso ponovili scenarija z začetka novembra, ko so istega tekmeca na gostovanju odpravili za dvanajst točk.


Dončićev met za tri 2 : 9


Slovenski najstniški fenomen Luka Dončić, ki ga danes čaka odločitev trenerjev, ali bo nastopil na februarski ekshibiciji, tekmi vseh zvezd lige NBA v Charlottu, je sinoči prebil nekoliko manj časa na parketu kot v prejšnjih dvobojih, 29 minut, in tudi ni bil vodilni strelec svojega moštva, v katerem je kar peterica prispevala dvomestno število točk. Luka se je – predvsem zaradi slabega meta z razdalje – ustavil pri 16 točkah (prosti meti 0:1, za dve 5:9, trojke 2:9), dodal pa je še osem skokov, pet asistenc in v statistiko vpisal tudi tri izgubljene žoge.


»To zmago smo krvavo potrebovali«


Dončić tekme sicer ni najbolje začel. V prvi četrtini je prispeval štiri točke, v zadnji minuti in pol pa zgrešil kar štiri mete in si privoščil osebno napako. Nato več kot polovico drugega dela, v katerem je dodal še dve točki, ni igral, enako je bilo v tretji četrtini, ko je statistiko oplemeniti z novimi šestimi točkami, preostale štiri je primaknil v zadnjem delu, v katerem je zadnje štiri minute in pol spremljal s klopi. »To zmago smo krvavo potrebovali, pot do nje pa tlakovali z zelo dobro obrambno igro,« je po dvoboju poudaril 19-letni Ljubljančan.


Drugi trojni dvojček Smitha Jr.


Prvo ime obračuna je bil sicer organizator igre zmagovalcev Dennis Smith Jr., ki se je razveselil trojnega dvojčka (šele drugega v karieri) za 13 točk, deset skokov in kar 15 podaj, sicer pa je bil najučinkovitejši Harrison Barnes z 19 točkami, medtem ko je Wesley Matthews večino svojega iztržka (17 točk) dosegel s kar petimi trojkami. Pri poražencih, ki so zbrali po kar 15 asistenc in skokov manj kot tekmeci (16:31 oziroma 34:49), je bil še najbolj pri metu Kevin Knox s 17 točkami. Kratkohlačniki so četrtič zapored dosegli manj kot sto točk.

Luka Dončić se je držal za glavo predvsem po slabših metih z razdalje. FOTO: Sarah Stier/AFP
Luka Dončić se je držal za glavo predvsem po slabših metih z razdalje. FOTO: Sarah Stier/AFP


Množični obisk Slovencev


Sinočnji dvoboj je bil nekaj posebnega, saj je v slovito newyorško dvorano privabil največje število slovenskih gledalcev doslej. Kot je poročala STA, je predsednik Združenja VTIS (V tujini izobraženi Slovenci) Igor Cesarec pred tekmo napovedal, da se je s teksaškim klubom dogovoril tudi za srečanje ljubljanskega košarkarskega bisera s skupino 65 slovenskih navijačev, večinoma živečih v New Yorku, po koncu obračuna. Lep slovenski obisk se obeta tudi konec marca v Miamiju v derbiju moštev Dončića in Gorana Dragića.

Poleg 16 točk je Luka Dončić prispeval še osem skokov in pet podaj. FOTO: Adam Hunger/Reuters
Poleg 16 točk je Luka Dončić prispeval še osem skokov in pet podaj. FOTO: Adam Hunger/Reuters

Preberite še:

Komentarji: