Hrvati nad Slovence s štirimi asi iz lige NBA

Košarkarska reprezentanca bo jutri gostovala v Varaždinu.
Fotografija: Bojan Bogdanović (z žogo) se pripravlja s hrvaško reprezentanco, Luka Dončić na ligo NBA. FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Bojan Bogdanović (z žogo) se pripravlja s hrvaško reprezentanco, Luka Dončić na ligo NBA. FOTO: Cropix

Ljubljana – Lani je bila hrvaška reprezentanca koristna pripravljalna tekmica za slovenske košarkarje, ki so ob porazu v Opatiji in dveh zmagah v Stožicah odkrili vrsto slabosti ter jih odpravili na poti do zlate kolajne na EP. Letošnje izhodišče je precej bolj klavrno. Pred jutrišnjim soočenjem v Varaždinu in sobotno revanšo v Celju prevladuje občutek, da evropskim prvakom ni pomoči. Predvsem, ker so si sami premalo pomagali.

V ogrevalnih nastopih pred četrtim ciklom kvalifikacij za SP bo slovenska reprezentanca le s težavo unovčila priložnosti za uigravanje. Na voljo bo imela le tri zlate junake – Gašperja Vidmarja, Saša Zagorca in Matica Rebca – ter druščino košarkarjev (Aljaža Bratca, Jakoba Čebaška, Urbana Durnika, Gregorja Glasa, Miho Lapornika, Blaža Mahkovica, Blaža Mesička in Luko Vončino) brez večjih mednarodnih izkušenj in z omejenimi možnostmi, da bi lahko pomagali izbrani vrsti. V nedeljo naj bi se namreč v priprave vključili Vlatko Čančar, Edo Murić, Anthony Randolph, Žiga Dimec, Luka Rupnik, Gregor Hrovat in Jurij Macura ter prevzeli večino glavnih vlog na gostovanju pri Latviji v Rigi 14. t. m. in soočenju s Turčijo v Ljubljani tri dni pozneje, ki bosta že dodobra opredelila njihovo usodo na poti do mundiala.

Zadnje etape evropski prvaki pričakujejo v zelo neugodnem položaju, s pičlo bero dveh zmag v šestih nastopih in kot zadnji v novi skupini I za Španijo (6:0), Turčijo, Latvijo (po 4:2), Črno goro in Ukrajino (po 3:3). Vozovnice za Kitajsko si bodo prislužile le tri reprezentance. Izhodišče Hrvatov v skupini J je ugodnejše, saj so doslej dosegli tri zmage in le za eno točko zaostajajo za drugouvrščeno Italijo, za nameček pa je selektor Dražen Anzulović naletel na ugodnejši odziv vabljenih igralcev kot Rado Trifunović. Od četrtka pod njegovim vodstvom vadijo kar štirje asi iz lige NBA, Bojan Bogdanović (Indiana), Dario Šarić (Philadelphia), Ivica Zubac (LA Lakers) in Ante Žižić (Cleveland), kolikor jih ni zbral niti eden od njegovih predhodnikov (niti Petar Skansi na OI 1992), pomagala pa jim bo skupina izkušenih košarkarjev. Kot zadnji se jim bo v petek pridružil Krunoslav Simon, saj so ga zadržali klubski delodajalci pri Anadoluju Efesu.
 

Z Američani se je lažje dogovoriti


»Osebno sem govoril s trenerjem Erginom Atamanom in ga prosil, naj mu kakšen dan prej prižge zeleno luč, a ni pristal, čeprav vsi turški reprezentanti skupaj vadijo od 15. avgusta. To je le odraz vsega, kar se dogaja v vojni med FIBA in evroligo. Na koncu vidimo, da se je lažje dogovoriti s klubi iz lige NBA, ki imajo jasno določena pravila. Od 30. avgusta za našo četverico ni bilo več ovir,« je pojasnil Anzulović in zagotovil, da bosta tekmi s Slovenijo dragoceni za hrvaško moštvo.
»S tremi zaporednimi zmagami po treh uvodnih porazih smo res ostali med živimi in v igri za uvrstitev na SP, a še vedno dihamo s pomočjo aparatov. Zato moramo v preostalih šestih nastopih doseči vsaj štiri zmage, zaradi pričakovanj kadrovskih nihanj pa moramo največ iztržiti v septembrskih tekmah z vodilno Litvo v Osijeku in tretjeuvrščeno Poljsko v Gdansku,« je ocenil hrvaški selektor, ki je bil v letih 2016 in 2017 pomočnik Aleksandra Petrovića v reprezentanci, 24. aprila pa je za krmilom nasledil neuspešnega Ivico Skelina.

Predsednik hrvaške zveze Stojko Vranković se je pošalil: »Simonov primer je dokaz, kako deluje turška demokracija, a nismo edini, ki ga bomo občutili. V novem ustroju kvalifikacij najbolj trpijo majhne države, še posebej Slovenija. Na koncu nam bo še žal, da bodo evropska prvenstva po novem zgolj vsaka štiri leta.«

 

Komentarji: