Iz Istanbula s pokalom, iz Ankare z novo bolečo lekcijo

Slovenski košarkarji so vodili do 17. minute, a ko so Turki pokazali zobe, so zaostali za 25 točk in klonili osmič zapored.
Fotografija: Gregor Hrovat se je v Ankari izkazal z 12 točkami, 7 skoki n 3 asistencami. Desno Bugrahan Tuncer. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Gregor Hrovat se je v Ankari izkazal z 12 točkami, 7 skoki n 3 asistencami. Desno Bugrahan Tuncer. FOTO: FIBA

S prejšnjega obiska v Turčiji se je slovenska košarkarska reprezentanca vrnila s pokalom za evropskega prvaka in z nizom 15 zmag v uradnih tekmah. Zdaj je prišel na vrsto še njen negativ. Po osmem zaporednem porazu v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo si z BiH deli zadnje mesto med 24 moštvi. Pobegnila ji je tudi Estonija, ki je ugnala Srbijo, tako da tudi srebrni z zadnjega EP še nimajo vozovnice za Kitajsko. Lovili jo bodo v zadnjem kolu proti Izraelu, Hrvaška pa je proti Poljski izgubila še zadnje upe.

Vse bolj oslabljena in vse nižja zasedba, v kateri je z 205 cm prednjačil naknadno vpoklicani debitant Leon Šantelj iz Rogaške, je v Ankari ponudila svoj maksimum v večjem delu tekme. Gostitelje, ki so prav tako pogrešali svoje najboljše može, so ustavili pri 77 točkah, kar še ni bilo kritično, skok so sicer izgubili s 33:45, a ujeli kar 18 žog pod tekmečevim obročem, zapravili so manj žog (12:15) in vodili 13 minut, Turki 24. Zato pa je bil napadalni učinek 58 točk (42 v prvih 33 minutah) veliko premajhen, da bi lahko računali na revanšo za poraz v Stožicah. Slovenski košarkarji so zaradi pomanjkanja klasičnih centrov in tudi zaradi kančka trme večkrat metali za tri točke kot za dve, opazno pa je bilo tudi nesorazmerje med člani začetne peterke in nadomestnimi igralci. Rezervisti selektorja Rada Trifunovića so skupaj zmogli le 14 točk, turški 38, zato je lahko njihovo moštvo stopnjevalo ritem.

Po odličnem začetku Slovenije, dobljeni uvodni četrtini in vodstvu s 23:13 v 14. minuti se je razmerje moči na parketu naglo spremenilo. Turčija je z delnim rezultatom 11:0 prevzela vodstvo in zavladala na igrišču, saj so začeli zadevati njeni zunanji strelci in olajšali delo visokim soigralcem, ki so dobivali vse več prostora. Drugo četrtino je domača zasedba dobila s 23:9, v njenih vrstah pa je izstopal Bugrahan Tuncer, visoki branilec Anadoluja Efesa, ki je pred tem zbral 14 točkah v kvalifikacijah, tokrat pa jih je zmogel kar 22.
 

Kosi presenetil


Podobna zgodba je bil Jan Kosi z 10 točkami in 9 skoki za Slovenijo. Krilni center Sixta Primorske je do Ankare dosegel le dve točki v uradnih tekmah reprezentance, prejšnji konec tedna pa je na sklepnem turnirja pokala Spar prebil v igri minuto in 55 sekund v dveh tekmah in ostal pri ničli. Z dobro igro je izdatno pomagal Gregorju Hrovatu, Zoranu Dragiću (met 3:13, za tri 1:8) in Edu Muriću (3:11, za tri 1:7), toda po vodstvu Turčije s 43:28 so lahko le prepolovili zaostanek. Naslednjega juriša niso mogli preprečiti, tri minute pred koncem jim je pri 74:49 grozil celo manjši polom. Toda kaj v takšnih tekmovalnih okoliščinah sploh pomenijo rezultati?

»Pričakovali smo, da bomo imeli težave s skokom, kar je bilo upravičeno, toda tudi pri prostih metih in pokusih iz igre smo bili premalo zbrani. Težko je igrati brez centrov, saj smo bili odvisni od metov za tri točke. Zagotovili smo si veliko neoviranih metov, a jih nismo izkoristili. Igrali smo pogumno, toda gostitelji so bili boljši,« je po tekmi poudaril slovenski selektor Rado Trifunović.

Druga izida v skupini I – Ukrajina : Črna gora 74:76 (Bobrov 19, Mišula 16; Needham 26, Dubljević 11), Latvija : Španija 62:67 (Škele 18, Jakovičs 9; Brizuela 17, Colom 13); vrstni red: Španija 9:2, Turčija 8:3, Črna gora 7:4, Latvija 6:5, Ukrajina 5:6, Slovenija 2:9; pari zadnjega kola, ponedeljek: Slovenija – Ukrajina (ob 19. uri v Stožicah), Črna gora – Latvija (19), Španija – Turčija (19.30).
 

Preberite še:

Komentarji: