K sodobnim grškim prometejem po prvi evropski uspeh

Košarka: Petrol Olimpijo pred tekmo 2. kola Fibine lige prvakov s Promitheasom v Patrasu opogumlja vpliv Scottieja Reynoldsa.
Fotografija: Scottie Reynolds je dal Olimpijini igri novo razsežnost. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Scottie Reynolds je dal Olimpijini igri novo razsežnost. FOTO: ABA

Ljubljana – Kot nespretni plesni začetniki so se košarkarji Petrola Olimpije lotili nove sezone in za zdaj še sila neuspešno poskušajo ujeti ritem. V svoj "fokstrot" so doslej uvrstili le dva hitra koraka in pet počasnih, a nimajo veliko časa za vadbo. Danes ob 18.30 jih že čaka osmi nastop, v 2. kolu Fibine lige prvakov bodo gostovali v Patrasu pri Promitheasu.

Drevišnja tekmeca sta si različna, da si bolj ne bi mogla biti. Olimpija je klub z bogato zgodovino in zelo bornim potopisom (finančnim in tekmovalnim) v novem tisočletju, ki ga dobro orišejo tudi zadnji dosežki. Po nedeljski zmagi nad Zadrom zaseda visoko tretje mesto v ligi ABA, zato pa je zadnja (resda po prvem kolu) tako v slovenski ligi Nova KBM kot v skupini D lige prvakov. Promitheas so medtem ustanovili veliko pozneje, leta 1986, in šele v sezoni 2016/17 je prvič zaigral v prvi grški ligi. V rednem delu prejšnjega DP je vendarle zaostal le za Panathinaikosom in Olympiakosom, ki je bil zanj usoden v polfinalu končnice, zdaj pa se prvič nasploh preizkuša v mednarodni konkurenci. In ognjeni krst je prestal z odliko. Pred tednom je v gosteh ugnal Ostende s 93:84 in na lestvici zaostal le za Strasbourgom, ki je v Ljubljani zmagal z dodatno točko razlike.

»Promitheas po kakovosti igralskega kadra sodi v zgornjo tretjino grškega prvenstva. Za nas je to zelo netipična ekipa, z igralci podobne višine okoli dveh metrov, ki pa so zelo izkušeni. Grki so svoje odlike pokazali tudi pred tednom v Belgiji, toda dali bomo vse od sebe, da bi v Patrasu dosegli prvo letošnjo zmago na evropski sceni,« razmišlja Olimpijin trener Zoran Martič pred soočenjem s tekmecem, ki nosi ime po bajeslovnem junaku Prometeju. Ta je po grški mitologiji podaril ljudem veliko stvari, do tedaj dostopnih le bogovom z Olimpa, in za kazen ga je Zevs priklenil na skalo. Na njej mu je jastreb vsak dan celih sto let kljuval jetra, ki so mu čez noč spet zrasla, zato je postal že kar sopomenka neuklonljivosti. Košarkarji iz Patrasa so "trpeli" le dobra tri desetletja, zdaj pa očitno želijo nadomestiti zamujeno.
 

Z obrambo do napada?


Moštvo, ki ga od leta 2013 vodi trener Makis Giatras, je minulo poletje doživelo velike spremembe, saj ima sedem novih okrepitev, skupno pa pet Američanov in enega Ukrajinca. V Ostendeju so strelsko izstopali branilec Rion Brown (21 točk), krilni center Tony Meier (14), dirigent Nikos Gikas (13), krilo Oleksandr Lipovij (11) in center Octavius Ellis (10), na dveh tekmah grške lige, v kateri je Promitheas štartal z zmago pri Kolossosu in domačim porazom s Peristerijem, sta se izkazala še krilo Leonidas Kaselakis in krilni center Michalis Tsairelis. Imena košarkarjev sama po sebi ne povedo veliko, Prometejevi nasledniki raje govorijo na igrišču.

"Spregovoriti" bodo morali tudi Ljubljančani, ki prepogosto igrajo po načelu vsak zase in spreminjajo košarko v individualno športno panogo. Svežo mero nesebičnosti je v nedeljo prispeval novi organizator Scottie Reynolds, ki je k zmagi nad Zadrom z 91:81 prispeval 9 točk in 8 asistenc, prebil v igri 26 minut in omogočil Janu Španu občasen pomik na položaj branilca-strelca. Toda velike rezerve so vidne že z bežnim pogledom z golim očesom. Olimpija je denimo v sedmih tekmah le enkrat prejela manj kot 81 točk (ob zmagi nad Mornarjem s 87:66) in le dvakrat dosegla več kot 79 točk (ob uspehih nad Mornarjem in Zadrom). Ob teh številkah bi lahko seveda kdo sklepal, da bi moralo moštvo še več staviti na napad, toda strokovnjaki odkimavajo z glavo. V njihovi košarkarski "bibliji" je od vekomaj temelj uspehov obramba, in ko ta dobi kolektivno in čvrsto koreografijo, je vsem lažje tudi v napadu. Če ne drugega, se igralci začnejo zavedati vrednosti prigarane žoge.

Preberite še:

Komentarji: