Kerr se odslej ne bo več delal slepega in gluhega

Golden State je tudi letos veliki favorit končnice lige NBA in bi lahko kot prvi po LA Lakers osvojil tri zaporedne naslove prvaka.
Fotografija: Giannisa Antetokounmpa (34) bo poskušal umiriti Kevin Durant (levo). FOTO: USA Today
Odpri galerijo
Giannisa Antetokounmpa (34) bo poskušal umiriti Kevin Durant (levo). FOTO: USA Today

Končnica 73. sezone lige NBA, prva brez LeBrona Jamesa po letu 2005, se je začela s tremi zmagami nižje postavljenih nosilcev v gosteh. Toda uvodni večer ni prinesel prave senzacije. Zanjo bi lahko poskrbeli le LA Clippers, največji obstranci izločilnih bojev zadnjih 30 let. Kdor je stavil, da bodo poslali branilca naslova Golden State na počitnice, bo za vsak vplačani dolar zaslužil stotaka. Če je kdo položil denar, da se bodo Bojevniki uvrstili v drugi krog, pa je moral dati kar 500 $, da bi zaslužil en sam samcat dolar.

Aprila 2014, ko je moštvo iz Oaklanda šele začenjalo svojo pot kvišku, je izpadlo že v 1. krogu prav proti LA Clippers. Od tedaj se je veliko spremenilo in Golden State se lahko še globlje zapiše v zgodovino košarke. Postane lahko prvo moštvo v zadnjih 53 letih (po Bostonovi dinastiji z Billom Russellom), ki bi se petkrat zapored uvrstilo v veliki finale lige NBA, in prvo po LA Lakers leta 2002 s tremi zaporednimi naslovi prvaka. Njegova prevlada v zadnjih letih, v katerih ga je za hip ustavil le Jamesov Cleveland v finalu končnice 2016, je prestrašila celo stavničarje v Las Vegasu. Za osvojitev šeste šampionske lovorike (po letih 1947, 1956, 1975, 2015, 2017 in 2018) so mu namenili negativno kvoto 1:2 – za dva vplačana dolarja možnost zaslužka enega. Sledijo pa mu prvi nosilec letošnje končnice Milwaukee (6:1), Houston (10:1), Toronto (15:1), Boston (20:1), Philadelphia (30:1), Oklahoma City (40:1), Denver (50:1) ...

Zagotovo se je kdo vprašal, zakaj je veliki favorit letošnje končnice v rednem delu prvenstva zbral tri zmage manj kot Milwaukee in eno manj kot Toronto. In ne le to, dosegel je svojo najslabšo bero v zadnjih petih sezonah (57:25), ki je za celih 16 zmag skromnejša od rekordne pred tremi leti (73:9). Razlogov je več, ključni pa je, da so se Bojevniki docela izurili v veščinah, po katerih nosijo ime, in se naučili izjemno pametno razporejati moči. To velja tudi za trenerja Steva Kerra, ki priznava, da med ligaškim delom prvenstva ne dreza v vsako malenkost, da se ga košarkarji ne bi naveličali in da bi mu bolje prisluhnili v izločilnih bojih.
 

Curry začel z 38 točkami


»Med dolgo sezono večkrat prideš do spornega trenutka, ko se vprašaš, ali naj ukrepaš ali naj se narediš slepega in gluhega. Dobro moštvo ima privilegij, da lahko stopnjuje pripravljenost in da košarkarjem dovoli nekaj muh, hkrati pa lahko trener pravočasno pritisne na kakšen gumb,« pravi Kerr. Krmilo moštva je prevzel maja 2014 in na poti do treh šampionskih naslovov okusil le 11 porazov v 59 tekmah končnice.

Umetnost vojskovanja mu bo prišla zelo prav, saj ima v začetni peterki moštva kar pet udeležencev tekem All-Star, Stephena Curryja, Klaya Thompsona, Kevina Duranta, Draymonda Greena in DeMarcusa Cousinsa. Slednji je pred tem odigral osem sezon pri Sacramentu in New Orleansu ter ima karierno povprečje 23,9 točke in 12,2 skoka, a bo letos prvič sodeloval v izločilnih bojih in bo posebej motiviran.

Pri krepitvi nujne hierarhije Kerru izdatno pomagata glavna zvezdnika moštva. MVP rednega dela prvenstev 2015 in 2016 Curry je namreč nenadkriljiv ostrostrelec in je svoje velemojstrstvo potrdil tudi v prvi tekmi proti LA Clippers (121:104), v kateri je zbral 38 točk z metom za tri 8:12, 16 skokov in 7 asistenc. Durant pa je bil junak zadnjih dveh zmagoslavij Golden Stata in se lahko pridružil Michaelu Jordanu in Shaquillu O'Nealu, ki sta edina doslej osvojila tri lovorike MVP finala končnice. Zato bo zagotovo dal še enkrat vse od sebe, preden naj bi se ponudil na trgu proste delovne sile, da bi našel nove izzive. Največja nevarnost za fantastično zasedbo iz Oaklanda je nasploh zdolgočasenost nad uspehi, ki so začeli odvračati tudi širšo javnost. Po nekaterih ocenah je že ob boku moštvoma Dallas Cowboys v ameriškem nogometu in New York Yankees v bejzbolu, ki sta doslej veljali za najbolj osovraženi v ZDA.

V rednem delu prvenstva je bil najučinkovitejši James Harden iz Houstona s povprečjem 36,1 točke (levo), Stephen Curry (desno) je dosegal 27,3 točke. FOTO: USA Today
V rednem delu prvenstva je bil najučinkovitejši James Harden iz Houstona s povprečjem 36,1 točke (levo), Stephen Curry (desno) je dosegal 27,3 točke. FOTO: USA Today

 

Grk kot Milwaukee


Čeprav je bil Milwaukee v rednem delu prvenstva najbolj zanesljiv, saj je le enkrat izgubil dve tekmi zapored, je popolno nasprotje branilcev naslova. Klub se sicer lahko pohvali z naslovom prvaka iz leta 1971 in se leta 2001 prebil v finale vzhodne konference, toda v zadnjih 18 sezonah se je le osemkrat uvrstil v končnico in nikoli ni ugledal drugega kroga. Podobno pisano pot ima za seboj trener Mike Budenholzer, ki je kariero začel na klopi mladih ekip danskega Vejleja, dve leti bil videoanalitik pri San Antoniu in 16 sezon pomočnik Gregga Popovicha, preden se je lotil samostojne kariere.

Po petih sezonah pri Atlanti, s katero se je uvrstil v vzhodni finale 2015, in pred vrhuncem prvega leta pri Milwaukeeju je 49-letni diplomant filozofije ter političnih in ekonomskih ved še drugič osvojil trofejo za trenerja leta. Njegovo moštvo ima najboljšo obrambo v ligi NBA in zelo resnega kandidata za naslov MVP sezone v Giannisu Antetokounmpu, ki je v minulih mesecih igral s povprečjem 27,7 točke, 12,5 skoka in 5,9 asistence. Toda 24-letni Grk je v karieri odigral le 19 tekem končnice in jih dobil le pet, zato bo moral s soigralci dokazati, da je preskočil kar nekaj stopničk.

»Milwaukee je šele 31. največje mesto v ZDA z manj kot 600.000 prebivalci in odlikuje ga mirno življenje. Takšen sem tudi jaz. Toda oče mi je vedno govoril, naj ne bom lakomen, a naj se nikoli ne zadovoljim. Vedno hočem še več. Vem, kaj vse sem doživel v prvih šestih sezonah v ligi NBA, a tudi, da sem še daleč od vrhunca. Nihče nam ni ničesar podaril, zato nas podcenjevanje le dodatno podžiga,« zagotavlja Antetokounmpo.

Graf končnica NBA Foto Delo
Graf končnica NBA Foto Delo

Komentarji: