Koprčani so potrpežljivo čakali na svoj trenutek in ga dočakali

 Sixt Primorska je v zadnjih 12 minutah prve tekme finala DP prekosila Petrol Olimpijo z 28:9 in se še bolj približala naslovu.
Fotografija: Ivan Marinković in soigralci so bili boljši od Dražena Bubnića (desno) in drugih Olimpijinih centrov. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli
Odpri galerijo
Ivan Marinković in soigralci so bili boljši od Dražena Bubnića (desno) in drugih Olimpijinih centrov. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli

Če bi košarkarska tekma trajala zgolj 28 minut, bi Petrol Olimpija vodila v finalu lige Nova KBM z 1:0 v zmagah. A ker je morala v soboto odigrati še 12 minut, v katerih je zaostala kar z 9:28, je Sixt Primorska v prepričljivem slogu nadaljevala svoj niz uspehov in povišala vodstvo v soočenjih z Ljubljančani na 6:1 v tej sezoni.

Razplet odločilnih minut sobotnega dvoboja je potrdil odlike zmagovalcev in slabosti njihovih tekmecev. Koprčani pač dobro vedo, da imajo daleč »najdaljše« moštvo pod slovenskimi obroči, ki ima na vsakem igralnem mestu vsaj dva kakovostna aduta, in da lahko potrpežljivo meljejo vse pred seboj. In če bi bilo potrebno, bi zagotovo pospešili ritem igre še pred polčasom. A stožiška zasedba je bila tudi pri mučenju na zmernem ognju že skoraj obsojena na zaton v zadnji četrtini, saj ni mogla prikriti, da je domala vso tekmo igrala le s sedmimi možmi: rezervni aduti Ljubljančanov so skupaj prebili na parketu le 53 minut in prispevali 10 točk, koprski 28. Začetni peterki obeh moštev sta medtem dosegli vsaka po 51 točk.

Petrol Olimpijo močno tepe tudi pomanjkanje organizatorja igre. Po zgodnjem odhodu Scottieja Reynoldsa, mesecih ponesrečenih poskusov z Jusufom Sanonom ter poškodbah Jana Špana in Bobana Tomića sta morala za krmilo poprijeti visoki branilec Roko Badžim, ki je v soboto izgubil šest žog, in krilo Erjon Kastrati. Posledice so bile vidne. Košarkarji Jureta Zdovca so se lahko zanašali na obrambo in mete za tri točke (dokler jim ni zmanjkalo sape v koprskem primežu), sicer so se mučili za vsak koš.

Zaradi dobljenega skoka so imeli sicer na voljo deset posesti žoge več (79:69), a pri vsaki v povprečju dosegli le 0,77 točke, dobro uigrani in raznovrstni gostitelji 1,14. Slednji so imeli kar za 18 odstotkov boljši met iz igre (58:40), prevladovali pri točkah iz rakete z 32:22, pri nasprotnih napadih kar s 17:0 in si prislužili 15 prostih metov več kot tekmeci, kar je za ljubljanski tabor posledica neizenačenih sodniških meril, nevtralen pogled s strani pa razkriva marsikaj več. Marjan Čakarun, Marko Jagodić Kuridža in Ivan Marinković so bolj čvrsti ter hkrati tudi bolj gibljivi in konkretni kot Olimpijini centri lahke kategorije in težkih nog.
 

Zdovc opozoril na sojenje


»Tekma je bila pričakovano trda in težka. Nikakor si nismo mislili, da se bomo do zmage prebili brez prelivanja znoja. V prvem polčasu so Ljubljančani dobro zadevali, mi pa nismo bili dovolj pozorni na njihove ostrostrelce. Ob tem so bili izredno uspešni pri skokih v napadu. V drugem polčasu smo te napake odpravili in si s tem priborili prvo zmago. Ta nikakor ni bila tako lahka, kot morda kaže končni rezultat,« je po 15. zaporednem uspehu v DP poudaril trener Koprčanov Jurica Golemac.

Jure Zdovc je imel svoj pogled na dogajanje: »Gostitelji so zasukali dvoboj v svojo korist ob koncu tretje četrtine. Košarkarjem ne zamerim ničesar, saj so igrali dobro. Sixt Primorska igra v visokem ritmu vseh 40 minut, mi pa smo počeli neumnosti. Tudi sodniški kriterij je bil na trenutke precej čuden. Koprčani so izkušeni, mi pa naivni, kar se seveda pokaže na parketu. Naši fantje so večkrat padli na njihove finte, teh pa je bilo na tej prvi finalni tekmi kar nekaj, in upam, da si bodo sodniki ogledali posnetek tekme. Pozna se, da nam manjka organizator. V finišu tekme je bila očitna tudi utrujenost, naša igra je razpadla. Napade smo zaključevali prehitro, s težkimi meti. Še vedno pa menim, da končni rezultat ne odraža stanja na igrišču.«

Druga tekma finalnega niza do treh zmag bo v torek ob 18.45 v Stožicah, tretja pa v petek ob isti uri v Kopru.
 

Preberite še:

Komentarji: