Košarkarska evforija sredi Kanade

Finale lige NBA: Toronto v seriji na štiri zmage proti branilcem lovorike iz Kalifornije vodi z 1:0. 
Fotografija: Pascal Siakam je bil junak uvodne zmage Toronta. FOTO AFP
Odpri galerijo
Pascal Siakam je bil junak uvodne zmage Toronta. FOTO AFP

V Torontu košarka še zdaleč nima takšne domovinske pravice kot hokej, toda v zadnjih tednih domače športne zanesenjake dogajanje z oranžno žogo precej bolj navdušuje kot pa tisto na ledeni ploskvi. Evforija se je s premiernim vstopom moštva Toronto Raptors v finale lige NBA le še stopnjevala, uvodna zmaga v seriji proti Golden State Warriors, najuspešnejšem severnoameriškem košarkarskem moštvu zadnjih let, pa zdaj že dosega izjemne razsežnosti.

Zasedba iz največjega kanadskega mesta se je pred 19.983 gledalci doma veselila zmage s 118:109 (88:81, 59:49, 25:21) in tako vodstva v seriji. Junak uvodnega uspeha je bil kamerunski košarkar Pascal Siakam, k zmagi je prispeval 32 točk z imenitnim metom 14/17 (za tri točke 2/3). Kawhi Leonard je za zmagovalce dosegel 23 točk, Marc Gasol 20, pri branilcih lovorike sta bila najučinkovitejša Stephen Curry (34) in Klay Thompson (21). 

"Izgubili smo prvo tekmo, a zato še ni konca sveta," se je tolažil omenjeni najboljši strelec Golden Stata, pri katerem merijo na tretjo lovoriko v zadnjih štirih letih, očitno pa se bodo morali za njo v tem finalnem dvoboju zelo potruditi, saj za začetek zaostajajo. Povrhu je pred njimi še ena tekma v Torontu (po srednjeevropskem času noč z nedelje na ponedeljek), kjer dejansko mnogi uživajo v košarkarski evforiji. Tako si je blizu 20.000 srečnežev ogledalo tekmo v živo na prizorišču Scotiabank Arene, vrsto let znane z imenom Air Canada Centre, številni pa so uvodno zmago someščanov pospremili pred velikim zaslonom v bližnjem parku.  

Komentarji: