Luka Dončić: Ponosen sem, da sem Slovenec!

Pred slovenskim večerom D v NBA, dvobojem Miamija in Dallasa, se je mladi Ljubljančan že srečal s slovenskimi novinarji.
Fotografija: Luka Dončić je že pred slovensko tekmo vseh tekem v NBA odgovorajal na vprašanja slovenskim novinarjev. FOTO: Mojca Pišek
Odpri galerijo
Luka Dončić je že pred slovensko tekmo vseh tekem v NBA odgovorajal na vprašanja slovenskim novinarjev. FOTO: Mojca Pišek

Zadnji trening Dallasa pred enim od največjih športnih vrhuncev Slovenije v ZDA je le še podžgal približno 2000 slovenskih košarkarskih navdušencev, ki so romali na Florido, kjer bodo v živo spremljali NBA dvoboj (začel se bo ob 0.30 po slovenskem času s prenosom na ŠK1) slovenskih reprezentantov Gorana Dragića in Luke Dončića. Miamijev zvezdnik in kapetan Slovenije na evropskem prvenstvu v Turčiji Dragić bo v vlogi gostitelja.


Perfektno, tokrat Slovenija ne more izgubiti!

 

Vzdušje med slovenskimi navijači v Miamiju je pred nocojšnjo košarkaško tekmo med gostiteljem Miamijem in Dallasom točno takšno, kakršnega si lahko predstavljate doma: zeleno-belo-modro in izjemno prešerno. A reči, da se je zgodila invazija Slovencev v Miamiju, bi bilo pretiravanje. V to pisano, različnih jezikov in kultur polno mesto, je 2000 Slovencev, kolikor naj bi jih po bolj optimističnih ocenah priletelo na to stran Atlantika, da si ogledajo prvo medsebojno tekmo Gorana Dragića in Luke Dončića, zagotovo prineslo svojega nezamenljivo veseljaškega duha.

Slovenija do Floride, je bila danšanja podoba Miamija ob množici slovenskih košarkarskih navdušencev. FOTO: Mojca Pišek
Slovenija do Floride, je bila danšanja podoba Miamija ob množici slovenskih košarkarskih navdušencev. FOTO: Mojca Pišek


»Ni veliko narodov, ki bi se odpravili tako daleč, da vidijo igrati svoja junaka,« so enotni navijači. Posamezne skupine so se okoli arene sprehajale že dopoldne, njihove prepoznavne insignije so okoli pasu ovita zastava, posebej za dogodek natisnjena zelena majica ali bela majica s podobama obeh šampionov ter zelen navijaški šal okoli vratu. Veliko plasti obleke za izjemno prijetnih 23 stopinj v zraku, še nekaj več jih ima morje.
 

Aligatorji, čevapčiči in dvoboj sedmic

 
Začelo se je že večer poprej v baru Rakija Lounge na Miami Beachu, od koder se je navzgor in navzdol po aveniji razlegala golica, iz kuhinje pa širil vonj čevapčičev, medtem ko se je kakšnih 100 dobro razpoloženih Slovencev ogrevalo za navijaški spektakel, ki jih čaka danes zvečer ob pol osmih po tukajšnjem času. Že vse od nedelje, ko sem v mesto priletela sama, se je bilo na ulicah Miami Beacha zlahka zaleteti v slovensko govoreča bitja.

Tudi v ZDA so Slovenco začutili ljubezen – do košarke. FOTO: Mojca Pišek
Tudi v ZDA so Slovenco začutili ljubezen – do košarke. FOTO: Mojca Pišek


»Mi smo prišli že pred dvema tednoma, najprej smo šli v New York, sedaj pa smo že en teden na Floridi, ogledali smo si Everglades in obiskali Key West,« je dejal Peter, medtem ko se je sklanjal nad svoj krožnik, poln balkanskih dobrot. In ni edini, ki je tekmo NBA, ki bo tako za njega kot za večino Slovencev tukaj, prva tuja košarkarska tekma, ki si jo bodo ogledali v živo. Za mnoge celo sploh prva košarkaška tekma! Kar pa dela tokratno navijaško romanje v Miami tako posebno, je to, da tokrat ne tekmuje Slovenija, pač pa tekmujeta dva Slovenca med sabo. Navijaški rekviziti so tako pravzaprav odveč. Za koga bodo torej svetovni popotniki Slovenci tokrat navijali? Videli bomo nocoj. A poročevalka je opazila, da majice z Goranovo sedmico prednjačijo pred Lukovo 77-ico. Vendarle smo v Miamiju.
 

Dončić hvaležen in tekmovalno razpoložen

 
Medtem ko Miami dopoldne ni bil na igrišču in dostopen medijem, je bila kakšno uro na igrišču dostopna ekipa Dallas z obleganim Luko Dončićem na čelu, ki bo tokrat v areni American Airlines igral prvič v karieri. Zabaval se je kot vedno: poigraval se je z rjavim usnjem in ga skušal v koš spraviti z izredno visoko ciljanimi meti. Videti je že navajen na izdatno pozornost medijev, ki se je danes še nekoliko ojačala, predvsem pa ga je nagovorila v maternem jeziku. Medtem ko so ostali igralci lahko nemoteno metali na koš, se nas je po koncu predstave okoli šampiona trlo.

Odmevala je Golica, dišalo pa je po čevapčičih. FOTO: Mojca Pišek
Odmevala je Golica, dišalo pa je po čevapčičih. FOTO: Mojca Pišek


»Midva se vseskozi slišiva in sva velikokrat na vezi,« je odvrnil o morebitnem neuradnem srečanju ali večerji z Goranom Dragićem na Floridi. Kaj si misli o turističnih aranžmajih Slovencev na Floridi? »Nisem pričakoval, da jih bo toliko prišlo. Res sem hvaležen, da sem Slovenec in da naju vsi tako podpirajo. In da naju pridejo pogledat od tako daleč.«
 
Četudi Dončić za izjave in intervjuje ni bil najbolje razpoložen, se je navijačem prek medijev zahvalil. Predvsem pa je pokazal, da se je v ligi navzel strogega profesionalnega duha, ki visoko vrednoti navijaško zvestobo, a vendarle pred vse ostalo postavlja vsakokratno tekmo. Četudi Dallas ni več v igri za končnico, je bil Luka videti z mislimi pri večerni tekmi, ki jo vidi kot vsako drugo in ne kot merjenje moči z vzornikom.

»Vsako tekmo probamo zmagat, tudi če je na drugi strani Goran,« je odgovoril na vprašanje, ali bo Goran Dragić na drugi strani zanj pomenil oviro ali spodbudo. Ne zanima ga niti, da Dragićev Miami vsako zmago v boju za končnico krvavo potrebuje.

Da se ve, kdo je gostitelj v Miamiju. FOTO: Mojca Pišek
Da se ve, kdo je gostitelj v Miamiju. FOTO: Mojca Pišek

Komentarji: