Neverjetna zmaga in grozna izguba

Uspeh Golden Stata v Torontu ostal v senci nove poškodbe Kevina Duranta.
Fotografija: Ko je Kevin Durant obsedel na tleh in se prijel za ahilovo tetivo, je Klaya Thompsona spreletel srh. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ko je Kevin Durant obsedel na tleh in se prijel za ahilovo tetivo, je Klaya Thompsona spreletel srh. FOTO: AFP

Zgodovina lige NBA pozna le en primer, ko je moštvo v velikem finalu zapravilo vodstvo s 3:1 v zmagah. Košarkarjem Golden Stata je lovorika spolzela iz rok pred tremi leti v merjenju moči s Clevelandom, zato so se letos zaobljubili, da bodo poravnali račune. S tesnim uspehom v Torontu so dobili priložnost, da bi lahko v noči na petek izenačili rezultat dvoboja na 3:3 v domači dvorani, toda iz Kanade so se vrnili potolčeni. Vrnitev Kevina Duranta je namreč trajala le 12 minut, preden je moral v slačilnico z načeto ahilovo tetivo.

Tribune v Scotiabank Areni, na katerih sta se znašla legendarni hokejist Wayne Gretzky in še vedno dejavni »Air Canada« Vince Carter, je bila pripravljena na prvo veliko zmagoslavje kakšnega kanadskega moštva po podvigu bejzbolistov Blue Jays iz Toronta v MLB leta 1993. Ob igrišču so imeli televizijski snemalci posebne pelerine, da bi se lahko zaščitili pred šampanjsko prho ob izteku igralnega časa, na častni tribuni pa je bil lastnik 11 šampionskih prstanov Bill Russell nared za predajo trofeje za najboljšega košarkarja finala lige NBA, imenovane po njem.

Potrpeti bo moral še nekaj dni, saj so bili Bojevniki iz Oaklanda kos vsem izzivom. Izgubi Duranta, ki je po devetih tekmah odsotnosti zaradi zdravljenja mečne mišice dosegel v uvodni četrtini 11 točk ob metu za tri točke 3:3, zapravljeni prednosti 77:63 in zaostanku šestih točk le tri minute pred koncem tekme. Preostanek časa so dobili z 9:2 z dvema trojkama Klaya Thompsona in eno Stephena Curryja, vendar zadoščenja niso mogli prešerno spraviti iz sebe. Opisali so ga kratko in jedrnato: neverjetna zmaga in grozna izguba.
 

Na potezi zdravniki


»Vsi se tako razvnamemo v lovu za šampionskimi naslovi in veličino, ki smo ji priča na parketu, da pogosto pozabimo, da je v življenju veliko pomembnejša skrb za posameznika. Neskončno žalosten sem zaradi Kevinove nezgode. Nihče ne bi smel doživeti takšne poškodbe, še posebej ne v takšnem finalu, ki je eden od vrhuncev naših karier,« je z žalostnim glasom spregovoril Curry, strelec petih od 20 trojk Golden Stata s kar 48-odstotnim izkoristkom; Thompson jih je pristavil sedem. Namesto o uspehu je moral govoriti o vnovični izgubi junaka finalnih dvobojev zadnjih dveh sezon, ki je v vseh dotedanjih finalnih nastopih dosegal 31,7 točke na tekmo.

Ko bodo zdravniki razkrili vse podrobnosti poškodbe, pa se bo moral 30-letni Durant soočiti s precej manj prijetnimi številkami. Strgana ahilova tetiva pri vrhunskih poklicnih košarkarjih v povprečju zahteva devet mesecev okrevanja, kar lahko ogrozi tudi njegove poslovne načrte. V naslednji sezoni bi lahko pri Golden Statu zaslužil 31,5 milijona dolarjev, toda v ligi NBA so vsi pričakovali, da so bo odpovedal zadnjemu letu pogodbe, da bi si na tržišču zagotovil 221 milijonov $ v naslednjih petih letih.

»To je vendarle zgolj denar. V ligi NBA smo vsi bratje in ko se zgodi nekaj takšnega, prizadene vse člane naše majhne bratovščine. Nihče noče doživeti, da bi videl borca Kevinovega kova na tleh na takšen način,« je bil prizadet tudi Torontov branilec Kyle Lowry.

Toronto : Golden State 105:106 (78:84, 56:62, 28:34) – v zmagah 3:2 (Leonard 26 točk in 12 skokov, Lowry 18, Gasol 17, Ibaka 15, Siakam 12; Curry 31, Thompson 26, Cousins 14, Durant 11, Green 10).

Preberite še:

Komentarji: