Po prihodu Luke Dončića je Dallas dražji za pol milijarde dolarjev

Teksaški ljubitelji košarke si krajšajo krizne čase s sestavljanjem idealne peterke moštva, Dirk Nowitzki bo še lep čas prvo ime kluba.
Fotografija: Dallasov legendarni as Dirk Nowitzki (desno) je po upokojitvi prepustil krmilo moštva Luki Dončiću. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dallasov legendarni as Dirk Nowitzki (desno) je po upokojitvi prepustil krmilo moštva Luki Dončiću. FOTO: Reuters

Odkar so košarkarji Dallasa pred devetimi leti osvojili svoj prvi in edini naslov prvakov lige NBA, so se običajno med prvimi odpravili na poletne počitnice. V zadnjih osmih sezonah so se štirikrat uvrstili v končnico in vselej izpadli v prvem krogu, najpozneje 5. maja. Po treh sušnih letih jih je na pragu vnovične uvrstitve v izločilne boje ustavil koronavirus in še vedno ne vedo, kdaj, kje in v kakšni obliki bi lahko dokončali prvenstvo, toda Luka Dončić buri domišljijo tudi med prisilnim počitkom. Si je že pri 21 letih zaslužil mesto v elitni klubski peterki vseh časov?

Ljubljančan je doslej igral le na 126 tekmah lige NBA – v krstni sezoni na 72, v drugi 54 –, vendar je v hitropoteznem slogu Usaina Bolta presegel tudi najvišja pričakovanja. Lani si je v prepričljivem slogu rezerviral lovoriko za najboljšega novinca leta, letos ni dovolil nikakršnega dvoma pri izboru udeležencev tekme All-Star, na kateri bi mu pripadlo mesto že leto dni prej. Hkrati pa še naprej napreduje z neverjetno lahkoto.

V prvenstvu 2019/20 dosega povprečje 28,7 točke (7,5 višje kot lani), 9,3 skoka (1,5 več) in 8,7 asistence (2,7), kar le delno razkriva njegov potencial. A več kot 28 točk na tekmo je v celotnem prvenstvu doseglo le 55 košarkarjev v zgodovini lige NBA, med njimi zgolj eden v Dallasovem dresu: Mark Aguirre je v sezoni 1983/84 igral s povprečjem 29,5 točke. Najvišja strelska bera Dirka Nowitzkega je medtem 26,6 točke iz prvenstva 2005/06.Ob 40-letnici obstoja moštva Dallas Mavericks so se mnogi spomnili njegovih imenitnih košarkarjev. Klub je resda upokojil le drese treh asov iz 80. in 90. let, branilcev Brada Davisa, Rolanda Blackmana in Dereka Harperja, a velemojstrov je bilo še veliko več. Naslednjo bodo počastili številko 41, s katero je blestel Nowitzki, mesto med uglednimi izbranci bi si zaslužil še eden najboljših organizatorjev igre vseh časov Jason Kidd, ki je osem sezon branil barve Dallasa in ga usmeril do šampionske lovorike. Pred njim je bil dirigent moštva prav tako odlični Steve Nash, nekoliko starejši se dobro spomnijo Sama Perkinsa, Roya Tarpleyja, Jerryja Stackhousa in Jamala Mashburna, mlajše so navduševali tudi Jason Terry, Michael Finley, Shawn Marion in Vince Carter. Vendar nihče v takšnem obsegu kot Luka Dončić.
 

Z Dončićem pridobil pol milijarde


Nedavni izbor medijske mreže ESPN ne dovoli veliko dvoma. Najboljši košarkar v zgodovini Dallasa bo še lep čas Nowitzki, ki je bil kar 21 sezon glavno orožje moštva in se je lani upokojil kot šesti najboljši strelec v zgodovini lige NBA. Pri sestavi elitne klubske peterke pa je že možno nekaj možnosti. Po okusu ESPN bi jo dopolnili Harper, Terry, Blackman in Aguirre, drugi vidijo v njej Kidda, Nasha in Finleyja, manjšina podpira druščino članov košarkarskega hrama slavnih, ki se v Dallasu niso dolgo zadržali, kot so Alex English, Adrian Dantley in Dennis Rodman.


Konkurenca je huda, zato si lahko Dončić šteje v čast, da v ZDA že zdaj razmišljajo, koga od klubskih legend bi lahko zamenjal v sanjski peterki. Zanj govori predvsem njegova izjemna raznovrstnost, je vrhunski ustvarjalec in realizator, odlično se znajde tako v vlogi dirigenta kot krilnega centra, kar je bilo za vse naštete velikane nedosegljivo. To velja tudi za člane šampionske zasedbe Teksačanov z Nowitzkim, Terryjem, Marionom, Kiddom, Tysonom Chandlerjem in J. J. Bareo na čelu, ki je leta 2011 po vrsti izločila Portland (4:2), LA Lakers (4:0), Oklahomo (4:1) in v velikem finalu še Miami s 4:2, ter za Aguirra, ki je po osmih sezonah pri Dallasu prišel na svoj račun pri Detroitu in osvojil dva naslova prvaka v letih 1989-90.

Čudežni Slovenec ima vendarle veliko rezervo: svojo nesporno kakovost mora potrditi še z moštvenimi podvigi pod ameriškimi obroči. Pri tem uživa veliko podporo lastnika kluba Marka Cubana, ki je pred 20 leti kupil franšizo za 285 milijonov dolarjev, februarja letos pa jo je revija Forbes ovrednotila na 2,4 milijarde $. Po Dončićevem prihodu je pridobila za kar pol milijarde »teže«.

Preberite še:

Komentarji: