Po prvi zaušnici še drugi superpokal

Drevi Petrol Olimpija in Sixt Primorska za prvo slovensko lovoriko.
Fotografija: Jurica Golemac optimistično pričakuje prvo uradno tekmo. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Jurica Golemac optimistično pričakuje prvo uradno tekmo. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Klubska košarkarska sezona v Sloveniji se je začela podobno kot lanska in kot nadaljevanje zatona reprezentance. Petrol Olimpija je v četrtfinalu superpokala ABA s Crveno zvezdo izgubila drugi polčas z 18:46 in tekmo s 60:86, zaradi stavke sodnikov pa so morali vnovič odložiti štart DP za mlade, saj je KZS le za eno leto zamrznila težave, ni pa na jih rešila. Današnji dvoboj za domači superpokal med Petrolom Olimpijo in Sixtom Primorsko (ob 20. uri v Tivoliju) vendarle ni ogrožen.

V soočenju med državnim prvakom in pokalnim zmagovalcem prejšnje sezone bodo stopili v ospredje trije sodniki s seznama za tekmovanja FIBA (Blaž Zupančič, Marko Vučković in Milan Španič), ki jih lahko KZS drži v šahu, za vse druge pa bi lahko odločitev padla v prihodnjih dneh. Ponovitev lanskega škandala, ko so poleg številnih tekem za nadobudneže morali preložiti tudi prvo kolo članske lige Nova KBM, bi namreč pomenila prevelik udarec za načeto slovensko košarko. Lani je pač vse minilo v prazničnem ozračju po EP, od tedaj pa skoraj ni bilo več prijetnih trenutkov.

Branilka superpokala Petrol Olimpija (lani je ugnala Krko s 94:76) se je v petek uradno predstavila v zelo različnih »agregatnih stanjih«, trdnem v prvem polčasu in že skoraj plinastem v nadaljevanju. Za nameček je poleg Erjona Kastratija za nekaj časa izgubila kapetana Mirzo Begića, ki je po zabijanju v nasprotnem napadu nespretno padel in si poškodoval zapestje. Drevi bo na potezi Sixt Primorska, ki je lani – ob drugi sezoni delovanja kluba v Kopru – preskočila kar nekaj stopnic, se uvrstila v polfinale DP in finale 2. lige ABA ter osvojila slovenski pokal – v Tivoliju.
 

Golemac: Boljši kot lani


Tudi Primorci so osvežili moštvo, saj so ga zapustili Matic Rebec, Nebojša Joksimović, Mirko Mulalić, Shawn King in Gezim Morina, prišli pa so organizator igre Žan Marko Šiško, branilec Luka Vončina (oba Ilirija), krilo Lance Harris (Chalon), krilni center Marko Jagodić Kuridža (Ostende) in center Ivan Marinković (Yesilgiresun). Okrepitve bodo poskusile razbremeniti dosedanjega prvega strelca in drugega skakalca zasedbe (za Kingom) Marjana Čakaruna in pomagati pri razvoju sila obetavnemu branilcu Gregorja Glasa, ki je pri 17 letih že debitiral v članski reprezentanci.

»Menim, da smo se dobro pripravili. Ponosni smo, da bomo prvič igrali v tekmi za slovenski superpokal Slovenije, ki bo prva priložnost za osvojitev lovorike v dolgi sezoni. Zanimivo bo videti, kako se bo moštvo odzvalo na pritisk, saj moramo tudi trenerji spoznavati svoje košarkarje. Vsekakor pa sem prepričan, da bomo v Tivoliju videli zanimivo predstavo. Veliko slovenskih ekip je prenovljenih, saj so se zdrznile zaradi našega zgleda, zato bo sezona še bolj kakovostna kot prejšnja. Tudi mi mislimo, da imamo letos boljše moštvo, s tem namenom smo se odločili za spremembe,« ocenjuje trener Koprčanov Jurica Golemac po zadnjem pripravljenem nastopu in porazu s češkim prvakom Nymburkom s 76:82 (Šiško 21, Čakarun 18, Marinković 11 za Sixt).

Olimpijin strateg Zoran Martič dodaja: »Iz poraza proti Crveni zvezdi se lahko veliko naučimo. V superpokalu pa vse ekipe igrajo, da bi ga osvojile.«

Preberite še:

Komentarji: