Podpora za selektorja Trifunovića, Vidmar bi bil pravi vodja mladih

Slovenski košarkarji s simboličnimi možnosti za preboj na SP vstopa v obdobje po Randolphu, k EP 2021, morda tudi OI 2020.
Fotografija: Gašper Vidmar (desno) živi v negotovosti, v ospredje bi moral stopiti 21-letni Vlatko Čančar (z žogo). FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Gašper Vidmar (desno) živi v negotovosti, v ospredje bi moral stopiti 21-letni Vlatko Čančar (z žogo). FOTO: FIBA

Ljubljana – Litva, Češka, Nemčija in Grčija so si že štiri kola pred koncem kvalifikacij zagotovile mesto na košarkarskem SP 2019, na voljo je še osem vozovnic za evropske reprezentance. Brez prve odločitve se odvijajo le boji v skupini I, čeprav imata Španija in Turčija lepo prednost pred zasledovalci. Dokončno ni zunaj igre niti Slovenija, a pri življenju jo ohranjajo zgolj »medicinski aparati«.

Španija 7:1, Turčija 6:2, Latvija 5:3, Črna gora in Ukrajina po 4:4, Slovenija 2:6. Pogled na lestvico zares ni prijeten za evropske prvake, saj so se po petem zaporednem porazu znašli na robu prepada. Da bi čudežno ujeli tretje mesto, bi morali konec novembra in februarja dvakrat premagati Ukrajino, ob tem pa še Latvijo v Stožicah z več kot 11 točkami razlike in Turčijo v gosteh ter upati na ugoden razplet drugih tekem. Španci in Turki torej ne bi smeli dovoliti, da bi se usodno oddaljili še Latvijci, Črnogorci ali Ukrajinci, slednji pa bi morali v treh medsebojnih soočenjih zmagati vsak po enkrat. Pogojev je preveč, še posebej, če upoštevamo, da slovenska reprezentanca do konca kvalifikacij ne bo mogla računati niti na Anthonyja Randolpha. Ne le zaradi Realovih evroligaških obveznosti. Iz njegovih besed bi lahko sklepali, da se je poslovil od izbrane vrste in da je v Stožicah le uprizoril nekakšen labodji spev s 24 točkami in 12 skoki.

Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović je pojasnil: »Z Anthonyjem smo se dogovorili, da bo branil slovenske barve do olimpijskih iger 2020. Pričakovali pa smo, da se bo poslovil prej, če se ne bi uvrstili na svetovno prvenstvo. Novembra in februarja ga bodo tako ali drugače zadržale klubske obveznosti, naslednje tekmovanje pa bodo kvalifikacije za eurobasket 2021. Te se bodo odvijale v štirih ciklih – konec novembra 2019 in 2020 ter februarja 2020 in 2021 – kar pomeni, da v njih zagotovo ne bodo igrali košarkarji iz lige NBA, zelo verjetno pa niti evroligaši. Teoretično pa se nam lahko ponudi priložnost, da bi dobili eno od dveh posebnih vabil za evropski reprezentanci v sicer 24-članskih dodatnih olimpijskih kvalifikacijah, ki bodo dale štiri potnike za Tokio. V tem primeru bi Anthonyja verjetno zamikal reprezentančni dres, če bi mu to dopuščale klubske razmere. Pogodba z Realom ga namreč veže še dve sezoni, nato pa bomo videli
 

Kdaj spet Dončić?


Odprtih vprašanj pred novim mejnikom za prevetritev in okrepitev izbrane vrste ne manjka. Ob naštetih terminih se lahko vprašamo, kdaj bo utegnil zaigrati v reprezentanci Luka Dončić, ki bi moral prevzeti krmilo v eri po Goranu Dragiću, pa tudi Klemen Prepelič, Jaka Blažič in drugi manjkajoči v četrtem ciklu kvalifikacij za SP. Posebna uganka pa je Gašper Vidmar. Od državnega dresa se je želel posloviti že lani, a je podaljšal mandat in celo zgledno opravljal vlogo kapetana, po 31. rojstnem dnevu, ki ga praznoval ob petkovem porazu v Rigi, pa mora najprej najti novega delodajalca. »Seveda bi rad pomagal še naprej, a najprej se moram pogovoriti z vodstvom naše zveze,« je zagotovil srčni orjak in priznal, da ni vse v njegovih rokah.

»Danes ne vemo, ali bo Gašper nadaljeval kariero v kakšnem evroligaškem klubu, prav tako ne vemo, kje bosta pristala Edo Murić in Matic Rebec. Mehak prehod med rodovi smo že opravili v preteklih letih, in tudi tokrat rez ne bo smel biti preoster. V reprezentanci bomo namreč potrebovali tudi izkušene košarkarje, ob Vidmarju še koga, da bodo na parketu usmerjali vse skupaj. Bodo pa mladi dobivali precej več priložnosti, kot če bi imeli realne možnosti za uvrstitev na SP. Pripraviti moramo moštvo za kvalifikacije za EP 2021,« napoveduje Nesterović in izreka podporo selektorju Radu Trifunoviću.

»Reprezentanca od finala EP ni igrala niti enkrat vsaj približno popolna, zato bi bilo nekorektno prevaliti krivdo nanj. Poskusil je potegnili maksimum brez polovice zlatega moštva in brez možnosti za potrebno vadbo s preostalo polovico. Ni se izšlo, zdaj moramo videti, kaj in kako naprej,« razmišlja generalni sekretar KZS.

 

Preberite še:

Komentarji: