Pot do Tokia vodi prek Kaunasa

Slovenski košarkarji za OI najprej z Angolo in Poljsko, nato v boj za prvo mesto na turnirju, bržkone proti Litvi.
Fotografija: Na poti do OI in EP 2021 bo Zoran Dragić eden od vodij slovenske reprezentance. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Na poti do OI in EP 2021 bo Zoran Dragić eden od vodij slovenske reprezentance. FOTO: Voranc Vogel

Če bi upoštevali zgolj povprečno moč tekmecev slovenske košarkarske reprezentance v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre 2020, bi lahko dejali, da ji je bil žreb kar naklonjen. Na drugih treh prizoriščih bo med 23. in 28. junijem igralo več slovitih moštev, kar pa ne pomeni, da v Kaunasu ne bo vroče. V Tokio bo namreč potoval le zmagovalec turnirja.

V košarkarski metropoli Litve se bodo evropski prvaki najprej v skupini B pomerili z Angolo in s Poljsko. Če bodo v njej osvojili prvo ali drugo mesto, jih čaka še polfinale (in morda tudi finale) proti tekmecu iz skupine A z Venezuelo, Južno Korejo in vedno močno »Lietuvo«; še posebej na domačem parketu.

»Z razpletom žreba sem zadovoljen, saj nam je namenil Litvo in ne Srbije ali Kanade, ki si jih nismo želeli. Do junija 2020 je še daleč, vsekakor pa se želimo uvrstiti na OI, za kar se nam ponuja priložnost. Seveda pa moramo v Kaunas odpotovati v popolni zasedbi in zdravi. Ob tem ne smemo pozabiti, da nas že 20. in 23. februarja čakata dve tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2021, ki bosta prav tako zelo pomembni. Madžarske in Avstrije, ki bosta naši prvi oviri, še manj pa Ukrajine, namreč nikakor ne smemo podcenjevati,« opozarja selektor slovenske reprezentance Rado Trifunović.
 

Na SP najuspešnejši Poljaki


V Kaunasu bo Slovenijo pričakalo pet udeležencev letošnjega svetovnega prvenstva, podobno željnih uvrstitve na OI kot naši košarkarji, ki so spremljali mundial zgolj prek medijev in še niso dočakali ognjenega krsta pod petimi krogi. Na Kitajskem so se septembra najbolje odrezali Poljaki, saj so zasedli 8. mesto ter med drugimi premagali Venezuelo, Kitajsko in Rusijo, v četrtfinalu pa klonili proti poznejšim prvakom iz Španije. Litovci so končali SP na 9. stopnički, Venezuelci na 14., Korejci na 26. in Angolci na 27., kar je za naše košarkarje vsekakor ugodnejši razplet, kot če bi morali igrati na kakšnem drugem turnirju.

V kanadski Victorii se bodo denimo med drugimi udarile domača reprezentanca s številnimi asi iz lige NBA, Grčija, Češka in Turčija, v Splitu poleg Hrvaške še Nemčija, Rusija in Brazilija. Seznam 24 kandidatov za štiri mesta je dolg, vsi pa se želijo pridružiti Španiji, Franciji, Argentini, ZDA, Avstraliji, Nigeriji in Iranu, ki so si vozovnico za OI priigrali na letošnjem mundialu na Kitajskem, ter gostiteljici iger Japonski.

Na poti do OI in EP 2021 bo Zoran Dragić eden od vodij slovenske reprezentance. FOTO: Voranc Vogel
Na poti do OI in EP 2021 bo Zoran Dragić eden od vodij slovenske reprezentance. FOTO: Voranc Vogel


Edo Murić se tako kot drugi reprezentančni kandidati že veseli naslednjih izzivov za Slovenijo: »V Kaunasu bodo nedvomno glavni favoriti turnirja Litovci, ki imajo bogato in uspešno košarkarsko zgodovino ter kljub vzponom in padcem vedno sestavijo močno selekcijo. Poljska je nase opozorila na zadnjem SP in igra sijajno. Izbrana vrsta skupaj tekmuje že kar nekaj časa, zato se igralci med seboj dobro poznajo. Venezuele in Južne Koreje še ne poznamo dovolj dobro, zato bomo o njuni igri več izvedeli od našega strokovnega štaba. Angola premore zelo dobre košarkarje, zato bomo morali proti njej zaigrati na zelo visoki ravni, da bi jo lahko premagali. Glede na žreb smo favoriti naše skupine A, verjamem pa tudi, da imamo možnosti za preboj na OI. Več bomo vedeli, ko bo jasno, kdo vse bo junija nosil slovenski dres.«


Le z Litvo negativen izkupiček


Prva ovira za slovenske košarkarje bo Angola, s katero so se doslej trikrat pomerili in vselej zmagali, le ena tekma pa je imela uradno težo: na SP 2014 v Španiji je bilo 93:87 za Gorana Dragića & Co. Precej daljši je seznam dvobojev s Poljaki. Ob zadnjem soočenju v prvem kolu eurobasketa 2017 je bila naša reprezentanca v Helsinkih uspešnejša z 90:81, spomnimo pa se tudi celjske zaušnice na domačem EP 2013, ko so Poljaki osvojili dvorano Zlatorog z 71:61. Z Južno Korejo se je Slovenija srečala dvakrat ter jo ugnala tako v dodatnih kvalifikacijah za OI 2008 (z 88:76) kot na SP 2014 (z 89:72), z Venezuelo pa je odigrala le dve pripravljalni tekmi v letih 2006 in 2007 ter obakrat zmagala z več kot 20 točkami razlike. Največkrat pa se je srečala z Litvo, s katero ima negativno skupno bero 5:12. Izgubila je tudi ob zadnjem uradnem spopadu na mundialu 2014 s 64:67.


Kvalifikacijski turnirji za OI:
 

Beograd

Skupina A: Dominikanska republika, Nova Zelandija, Srbija.
Skupina B: Portoriko, Italija, Senegal.
 

Kaunas

Skupina A: Litva, Južna Koreja, Venezuela.
Skupina B: Poljska, Slovenija, Angola.
 

Split

Skupina A: Nemčija, Rusija, Mehika.
Skupina B: Tunizija, Hrvaška, Brazilija.
 

Victoria

Skupina A: Grčija, Kitajska, Kanada.
Skupina B: Urugvaj, Češka, Turčija.

Preberite še:

Komentarji: