Primorci kazali zobe le v prvem polčasu

Petrol Olimpija se je v tekmi DP oddolžila Sixtu Primorski, Krka pričakuje Zadar.
Fotografija: Olimpijin kapetan Mirza Begić je potegnil v ključnih trenutkih derbija. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Olimpijin kapetan Mirza Begić je potegnil v ključnih trenutkih derbija. FOTO: Voranc Vogel

Z derbijem 4. kola lige Nova KBM v Stožicah se je začel košarkarski november, ki bo za slovenske klube nekoliko manj zahteven kot oktober zaradi premora med predzadnjim ciklom kvalifikacij za SP 2019. V njem bo naša reprezentanca konec meseca gostovala v Ukrajini in 2. decembra v Stožicah pričakala Latvijo. Za najboljše igralce pa bo oddiha – tako kot doslej – zgolj za vzorec.

Košarkarji Petrola Olimpije so se srčno želeli oddolžiti Sixtu Primorski za gladek poraz v letošnji tekmi za slovenski superpokal, med katero so v Tivoliju zaostajali že z 20 točkami razlike. Na stožiškem parketu jim je uspelo, čeprav so Koprčani še v 25. minuti vodili z 51:48. Najprej je potegnil kapetan domačega moštva Mirza Begić, ko je začel v serijah zadevati trojke Jan Špan, ki v prvem polčasu ni zmogel niti točke, pa se je tehtnica naglo prevesila na stran gostiteljev, pri katerih sta po tri mete za tri točke zadela tudi Dražen Bubnić in Aleksandar Lazić. Obe moštvi sta nastopili oslabljeni. Ljubljančani so namenili počitek Scottieju Reynoldsu, Marvinu Jonesu in Blažu Mesičku (zato je nekaj minut igre prvič okusil Jalek Felton), gostje so pogrešali svojega udarnega strelca in skakalca Marjana Čakaruna. Primorci so na koncu zapravili kar 20 žog (Olimpija 12), izgubili skok s 34:40, bili pa so tudi manj natančni pri metih iz igre (35:45 %).

"Nimamo časa in razloga za proslavljanje. Fantje so odigrali korektno tekmo in dosegli zanesljivo zmago. Moramo obdržati osredotočenost in na ponedeljkovi tekmi z Budućnostjo prikazati vse, kar znamo," je ostal miren Olimpijin trener Zoran Martič. Strateg Koprčanov Jurica Golemac je priznal: »Petrol Olimpija je zasluženo zmagala. Tokrat nismo vzdržali ritma. V prvi polovici tekme smo še nekako sledili tekmecem, v drugi ne. Po sredini težki tekmi proti Lovćenu se nismo dovolj osvežili. Še naprej moramo trenirati, da bomo prihodnjič boljši."


 

Krka po tretjo zmago


Na vrhu lestvice DP so brez poraza košarkarji Krke, ki so že v torek gladko ugnali Hopse in preusmerili misli na sobotni nastop v ligi ABA. V njem bodo pričakali Zadar, ki ima za seboj turbulentne tedne. Po treh zaporednih porazih v regionalnem prvenstvu in spodrsljaju z Zabokom v hrvaškem DP se je razšel z Alešem Pipanom in po vrnitvi trenerja Anteja Nazorja doživel običajen, a kratkotrajen preporod z zmago nad Partizanom v Beogradu. A takoj po njem je okusil visok poraz s Cibono (55:76) v domači ligi, zato v negotovosti prihaja v Novo mesto, kjer domače moštvo v tej sezoni še ni okusilo poraza. V dvorani Leona Štuklja sta klonila Mornar in Partizan, zato pa Krka še vedno čaka na prvi regionalni uspeh v gosteh.

Trener dolenjskega moštva Simon Petrov se zaveda, da zadnjeuvrščenemu Zadru gori pod nogami, a prav tako, da so njegovi košarkarji le eno mesto višje na lestvici: »Vsaka tekma je za nas pomembna, še posebej na domačem parketu, na katerem imamo ob bučni podpori gledalcev lepo priložnost za zmago. Zadar je nedavno zamenjal trenerja in to vsaj na začetku povzroči pozitiven učinek, a se na to ne oziram. Gledam samo nase in na svoje moštvo. Dobro smo se pripravili in mislim, da imamo lepe možnosti za zmago.“ Krkin center Jure Lalić se je rodil v Makarski in ob začetku profesionalne kariere pet sezon branil barve Zadra, zato dobro pozna tokratnega tekmeca: »Čaka nas zelo težka tekma. Zadar je v Beogradu pokazal, da se dviguje v formi. Upam, da bomo ponovili igro s tekem proti Mornarju in Partizanu ter se s tretjo zmago odlepili od dna.«

Minule dni so bili klubi v ligi ABA nasploh dejavni. Partizan je našel novega trenerja in sklenil triletno pogodbo z Italijanom Andreo Trinchierijem, Cedevita je znova privabila organizatorja igre Jacoba Pullena, organizator igre Bobby Brown, ki je leta 2013 v dresu Siene postal celo prvi strelec evrolige, je okrepil Mornar, Igokea se je dogovorila s krilnim centrom Lataviousom Williamsom (lani Valencia) ...

Drugi pari 4. kola lige Nova KBM, sobota: Ilirija – Rogaška (19), Zlatorog – Šenčur GGD (19), Helios Suns – Šentjur (19); odigrano v torek – Krka : Hopsi Polzela 84:58.
Pari 6. kola lige ABA, sobota: Krka – Zadar (19), Mega Bemax – Partizan (17), Crvena zvezda – Cedevita (21); nedelja: Cibona – Mornar (17); ponedeljek: Budućnost – Petrol Olimpija (21); že odigrano – Igokea : FMP 74:85 (M. Rebec 20 točk in 6 asistenc za FMP).

Preberite še:

Komentarji: