Prvi mesti oddani, za tretje dva kandidata

Košarkarji Krke po zmago v derbiju s Sixtom Primorsko, da bi preskočili Hopse.
Fotografija: Lance Harris (z žogo) je prvi strelec vodilnega moštva v DP. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli
Odpri galerijo
Lance Harris (z žogo) je prvi strelec vodilnega moštva v DP. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli

Predzadnje kolo v ligi Nova KBM je nekoliko bolj zbistrilo pogled na lestvico in razkrilo končne uvrstitve petih udeležencev končnice, toda pred zadnjimi tekmami rednega dela prvenstva je znan le en četrtfinalni par: Petrol Olimpija – Šenčur GGD. Druga moštva bodo dobila tekmece drevi.

V ligi za prvaka neporaženi košarkarji Sixta Primorske so si že pred časom priigrali privilegije za prvega nosilca končnice, zato bodo po današnjem derbiju s Krko z zanimanjem spremljali razplet dvoboja v ligi za obstanek med Zlatorogom in Šentjurjem v Laškem. Zmagovalec si bo namreč zagotovil osmo vstopnico za izločilne boje in se bo v prvem krogu pomeril do dveh zmag s Koprčani. Ti bodo pred tem poskusili nadaljevati niz uspehov v soočenjih z Novomeščani, ki so jih v tej sezoni ugnali že štirikrat, klonili so le v nepomembni tekmi uvodnega dela prvenstva (64:66). Po njej so jih dvakrat prekosili v četrtfinalu slovenskega pokala Spar s skupno razliko 41 točk, v ligi za prvaka pa so osvojili dolenjsko metropolo s 85:62.

Čeprav bi si lahko Primorci privoščili ležeren nastop, njihov trener Jurica Golemac, ki je v sezoni 2012/13 za kratko nosil Krkin dres, vztraja, da bodo poskusili doseči deseto zaporedno zmago v državnem prvenstvu. Želijo se namreč čim bolje pripravili na končnico, ki se bo začela v torek, 30. t. m. Hkrati pa na Obali še niso pozabili, kako so se lani dvakrat hudo opekli prav proti Novomeščanom – najprej v finalu 2. lige ABA in nato še v polfinalu DP (1:2).
 

Mahkovic ali Harris?


Krka je bila lani tretja nosilka končnice, ki se je začela s polfinalnimi dvoboji, za Petrolom Olimpijo in Sixtom Primorsko ter pred Rogaško. Da bi ponovila dosežek, bi morala danes pripraviti novo presenečenje v dvorani Bonifika, ali upati na poraz Hopsov na Polzeli proti Heliosu. Po tem scenariju bi se Krka v četrtfinalu srečala z Domžalčani, v primeru zdrsa na četrto mesto pa bi se pomerila z Rogaško, ki je že obsojena na peto mesto in čaka na četrtfinalni obračun do dveh zmag z enakim vprašanjem kot Helios: bo naslednja ovira Krka ali Hopsi?

»Z zmago v Kopru bi si priborili tretje mesto, a zavedamo se, da je naloga zelo težka. Ne nazadnje smo le mi v vsej sezoni premagali Sixt Primorsko na njenem parketu, pa še to v tekmi, ki ni odločala prav o ničemer. Vseeno nam sobotna igra proti Rogaški daje razlog za optimizem, je pa tudi res, da v gosteh še nismo prikazali takšne predstave. Mogoče pa nam bo uspelo prav v zadnjem kolu DP,« razmišlja Krkin trener Simon Petrov.

Danes bo padla tudi odločitev o najboljšem strelcu lige za prvaka, saj ima vodilni Blaž Mahkovic (Helios Suns) s povprečjem 16,67 točke le malenkostno prednost pred Lanceom Harrisom (Sixt Primorska), ki dosega 16,43 točke na tekmo. Tretji je Mirza Sarajlija (Rogaška) s 13,56 točke, četrti pa Jan Špan (Union Olimpija) s 13,11. Prvi skakalec v bojih najboljše šesterice je Marjan Čakarun (Sixt Primorska) s povprečjem 7,25, najboljši podajalec pa njegov soigralec Žan Mark Šiško (7,33).

Pari 10. kola lige Nova KBM za prvaka: Sixt Primorska – Krka (18), Rogaška – Petrol Olimpija (19), Hopsi Polzela ­ – Helios Suns (19). 
Za obstanek, 9. kolo: Zlatorog – Šentjur (19), Šenčur GGD – Ilirija (20).

Komentarji: