Dončić z rekordom prispeval levji delež k uspešni revanši Teksašanov

Slovenski košarkarski zvezdnik k zmagi moštva Dallas Mavericks nad Golden State Warriors dosegel kar 42 točk.
Fotografija: Luka Dončić (z žogo) je bil najzaslužnejši, da je zmaga ostala v Dallasu. FOTO: Jerome Miron/Usa Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić (z žogo) je bil najzaslužnejši, da je zmaga ostala v Dallasu. FOTO: Jerome Miron/Usa Today Sports

Košarkarji kluba Dallas Mavericks so se po imenitni predstavi Luke Dončića oddolžili igralcem moštva Golden State Warriors za petkov poraz s 116:147. V povratni tekmi so bili Teksašani boljši s 134:132, največ zaslug, da je zmaga ostala v domačem American Airlines Centru pa je imel prav slovenski zvezdnik, ki je k uspehu prispeval 42 točk, s katerimi je izenačil osebni rekord v ligi NBA.

Dončić je v dobrih 38 minutah, kolikor jih je preživel na parketu, iz igre zadel dvanajst od 23 metov proti košu (prosti meti: 11:14; za dve: 5:11; za tri: 7:12). Za nameček je zbral še 11 asistenc, sedem skokov in eno ukradeno žogo, sedem pa jih je izgubil.



Latvijski velikan Kristaps Porzingis je dodal 18 točk (z metom iz igre 7:18), le točko oziroma dve manj pa sta za Dallas, ki z izkupičkom desetih zmag in 14 porazov ostaja na predzadnjem 14. mestu v zahodni konferenci, dosegla Američan Josh Richardson (5:8) in Nemec Maxi Kleber (5:11).

Še učinkovitejši od Dončića je bil sicer na nasprotni strani ameriški as Stephen Curry, ki je vknjižil kar 57 točk (prosti meti: 8:8; za dve: 8:12; za tri: 11:19). A njegova vrhunska igra ni bila dovolj za nov uspeh Bojevnikov, ki so z dvanajstimi zmagami in enajstimi porazi v zahodni konferenci na osmem mestu.

Curry je naredil vtis tudi na Dončića (»Užitek je igrati proti Stephu. Vsakič, ko je vrgel proti košu, sem mislil, da bo zadel.«), oba pa na Dallasovega trenerja Rick Carlisle. »Kakšna predstava košarke! Curry in Dončić sta bila spektakularna,« je bil navdušen 61-letni Američan.


Rekord  Jokića, največ minut za Čančarja v tej sezoni


Igralci moštva Denver Nuggets pa so doživeli še deseti poraz v tej sezoni lige NBA (ob dvanajstih zmagah), potem ko so morali s 114:119 priznati premoč košarkarjem kluba Sacramento Kings. Prvo ime dvoboja je bil Nikola Jokić, ki je zabeležil kar 50 točk, vendar ni mogel preprečiti domačega slavja.

Nikola Jokić kljub sijajni predstavi ni mogel preprečiti poraza moštva Denver Nuggets proti Sacramentu Kings. FOTO: Harry How/AFP
Nikola Jokić kljub sijajni predstavi ni mogel preprečiti poraza moštva Denver Nuggets proti Sacramentu Kings. FOTO: Harry How/AFP


Srbski zvezdnik, ki je tako dosegel svoj rekord v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, je iz igre zadel dvajset od 33 metov – za dve: 17:27; za tri: 3:6. Ob tem je Jokić prispeval še ducat asistenc, osem skokov in eno ukradeno žogo. Več priložnosti kot nazadnje je v Denverjevi zasedbi dobil Vlatko Čančar, ki je na parketu prebil pet minut in 26 sekund; največ v tej sezoni.

Vendar pa se 23-letni Koprčan v tem času ni vpisal med strelce. Proti košu je vrgel enkrat (izza črte za tri točke) in zgrešil. V statistiko je vpisal dva skoka ter po eno ukradeno žogo in blokado.

Za Kralje je največ točk dosegel Američan Harrison Barnes (28), več kot dvajset so jih vknjižili tudi njegovi rojaki De'Aaron Fox (24), Tyrese Haliburton (23) in Richaun Holmes (21). Srb Nemanja Bjelica za Sacramento ni stopil na parket.

Drugi izidi: New York Knicks : Portland Trail Blazers 110:99, Orlando Magic : Chicago Bulls 92:118, Philadelphia 76ers : Brooklyn Nets 124:108, Atlanta Hawks : Toronto Raptors 132:121, Cleveland Cavaliers : Milwaukee Bucks 99:124, Houston Rockets : San Antonio Spurs 106:111, Oklahoma City Thunder : Minnesota Timberwolves 120:118, New Orleans Pelicans : Memphis Grizzlies 118:109, Los Angeles Lakers : Detroit Pistons 135:129 – po podaljšku.

Komentarji: