Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Še lep čas bodo uganka tudi Dončić, Čančar in Vidmar

Selektor Aleksander Sekulić je črtal pet košarkarjev z reprezentančnega seznama, med njimi pokalnega junaka Luko Lapornika.
Luka Dončić bi se lahko v finalu kvalifikacijske skupine za OI v Kaunasu znova srečal z Litovcem Jonasom Valančiunasom, centrom moštva Memphis Grizzlies. FOTO: Ronald Martinez/AFP
Luka Dončić bi se lahko v finalu kvalifikacijske skupine za OI v Kaunasu znova srečal z Litovcem Jonasom Valančiunasom, centrom moštva Memphis Grizzlies. FOTO: Ronald Martinez/AFP
25. 5. 2021 | 20:00
25. 5. 2021 | 20:04
3:55
Krkin kapetan Luka Lapornik je v nedeljo prejel priznanje za najboljšega košarkarja finalnega turnirja pokala Spar, danes je selektor slovenske reprezentance Aleksander Sekulić, leta 2012 državni prvak z Novomeščani, naznanil, da je med peterico, ki jih je črtal iz kroga kandidatov za nastop v olimpijskih kvalifikacijah med 29. junijem in 4. julijem. Za nenavadno potezo se vendarle skriva razumno pojasnilo, še posebej, ker se je na seznamu naknadno pojavil Jakob Čebašek, član Dinama iz Bukarešte, ki je za Slovenijo zadnjič igral decembra 2018 pri poskusu uvrstitve na svetovno prvenstvo.

»Odlike Luke Lapornika niso sporne. Pred dnevi sva prišla do dogovora, da bo izpustil kvalifikacije za OI. Ima svoje razloge, o katerih ne bi govoril, saj se slovensko prvenstvo še ni končalo. Sicer pa seznam ni dokončen, čeprav bi se želeli izogniti spremembam. Toda nacionalna prvenstva po Evropi se bodo ponekod končala šele sredi junija, lahko pa se zgodi, da bomo ostali tudi brez Luke Dončića in Vlatka Čančarja. Imeti moramo dovolj širine na vseh položajih in zato je med kandidati Jakob Čebašek. Nismo še bili v takšnem položaju, zato je v igri kar 20 košarkarjev,« je pojasnil Sekulić.

Aleksander Sekulić ima še veliko odprtih vprašanj pred dokončno sestavo reprezentance. FOTO: FIBA
Aleksander Sekulić ima še veliko odprtih vprašanj pred dokončno sestavo reprezentance. FOTO: FIBA

 

Vidmar bo javil, ali še zmore


Na njegovem skrajšanem naboru reprezentantov ni več niti Alena Hodžića, Martina Kramplja, Blaža Mesička in Mihe Škedlja, javnost pa seveda najbolj zanima položaj Dončića in Čančarja. »Oba želita igrati za izbrano vrsto, njun prihod pa bo odvisen od tega, ali se bosta z Dallasom oziroma z Denverjem uvrstila v finale zahodne konference lige NBA. Na žalost smo v položaju, ko bi morali celo navijati proti njunima moštvoma, seveda pa jima želim vse najboljše,« je potrdil selektor, ki se je že pred časom moral odpovedati huje poškodovanemu centru Jordanu Morganu. Mesto za enega naturaliziranega reprezentanta je vsaj začasno prevzel povratnik Alen Omić, ki ga po kvalifikacijah za EP 2017 niso več vabili, saj je Anthony Randolph dobil slovensko državljanstvo.

Luka Lapornik (z žogo) je bil pomemben član moštva na poti do EP 2022. FOTO: KZS
Luka Lapornik (z žogo) je bil pomemben član moštva na poti do EP 2022. FOTO: KZS


»Alen Omić je trenutno najbolj realna centrska rešitev. Z njim sem se pogovoril, vendar tako kot vsi drugi nima zajamčene vozovnice za Kaunas,« je zagotovil Sekulić in ocenil, kakšno je izhodišče Gašperja Vidmarja, ki je na prvih dveh tekmah polfinala italijanske lige z AX Milanom igral v povprečju le osem minut za beneški Reyer ter v seštevku prispeval šest točk in en skok.



»Ima zdravstvene težave, zato ne igra na takšni ravni kot v prejšnjih letih. Po razpletu v DP mi bo javil, ali je pripravljen in sposoben pomagati reprezentanci. Če bo odgovor pritrdilen, nam bo lahko v veliko korist že z desetimi minutami igre na tekmo,« je poudaril selektor, ki bo zbral reprezentanco 10. junija v Zrečah ter načrtuje dva pripravljalna dvoboja s Hrvaško, enega pri nas in enega v gosteh, bržčas na Reki. Seznam 14 potnikov za Kaunas bo pripravil do 21. junija, 48 ur pred prvo kvalifikacijsko tekmo z Angolo pa bo moral izluščiti 12 mož.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine