George in Jackson umirila Porzingisa, Dončić videl nov poraz

Pri Dallas Mavericks so v zadnjem hipu sporočili, da Luka Dončić ne bo odigral večerne tekme z Los Angeles Clippers. Sledil je nov poraz z 91:97.
Fotografija: Ivica Zubac in Kristaps Porzingis (desno) sta odlično odprla obračun, ki sta ga nato v svoje roke vzela Paul George in Reggie Jackson. FOTO: Robert Hanashiro/USA Today Sports
Odpri galerijo
Ivica Zubac in Kristaps Porzingis (desno) sta odlično odprla obračun, ki sta ga nato v svoje roke vzela Paul George in Reggie Jackson. FOTO: Robert Hanashiro/USA Today Sports

Kariera Luke Dončića bo za vedno neizbrisno povezana z ekipo Los Angeles Clippers, proti kateri je odigral svoje prve in do sedaj edine tekme v končnici. Clippers so bili z zdaj že dlje časa poškodovanim Kawhijem Leonardom dvakrat usodni za Dončićev Dallas v prvem krogu končnice, ljubljanski zvezdnik pa je tokrat izpustil prvi medsebojni obračun rednega dela sezone 2021/22.

Pred nedeljskim dvobojem v dvorani Staples Center je bil Dončić, ki ni odigral dveh tekem v Phoenixu, še vedno na seznamu igralcev, katerih nastop je vprašljiv. Zadnje informacije iz tabora Dallasa so govorile o tem, da se bodo o nastopu prvega zvezdnika odločili tik pred tekmo. Dončić očitno še čuti nekaj posledic v poškodovanih levem gležnju oziroma kolenu, čeprav se je spet ogreval s soigralci, a so pri Dallasu sporočili, da tudi v nedeljo zgodaj popoldne po kalifornijskem času ne bo igral. Po tritedenskem celjenju poškodbe se je v pogon vrnil nemški krilni center Maxi Kleber

Dončić se je takole ogreval za spopad s Clippers:

Porzingis že do polčasa na pragu dvojnega dvojčka

Dvoboj šeste (Clippers) in četrte (Mavericks) ekipe zahodne konference se je kmalu po 21.30 uri začel brez obeh največjih asov, Leonard je odsoten vse od letošnje končnice, ko si je delno natrgal kolenske vezi in bo verjetno nared šele za (morebitne) nastope v zaključku rednega dela 2021/22 ali šele v končnici, če se tja ekipi Clippers seveda uspe prebiti. Do takrat bo moral največje breme nositi drugi največji zvezdnik ekipe Paul George. Trener Mavericks Jason Kidd je tekmo začel v postavi Dorian Finney-Smith, Tim Hardaway mlajši, Dwight Powell, Kristaps Porzingis in Jalen Brunson.

Porzingis je do polovice prve četrtine dosegel polovico točk Dallasa, ko je na semaforju pisalo 12:12, zelo razigran je bil tudi Hrvat v vrstah kalifornijskega moštva Ivica Zubac. S koši Luka Kennarda in Sergea Ibake so domači prvič občutneje pobegnili (19:12), a je Dallas četrtino na koncu dobil z 22:19 po zaslugi sedmih točk Porzingisa in Brunsona.

Tudi v drugi četrtini je Dallas ohranjal naskok, ki se je na polovici četrtine prvič povzpel na sedem točk (33:26), medtem ko se je Porzingis že bližal dvojnemu dvojčku s 13 točkami in 8 skoki. Powell je s polaganjem slabe štiri minute pred koncem polčasa razliko povišal že na +9 (39:30). Minuta odmora, ki je sledila, je dobro dela domačinom, še naprej je bil razigran Zubac, ki je s svojo že 13. točko držal korak s Porzingisom in poskrbel, da so Clippers ohranili stik ter se do polčasa približali na 46:47. Porzingis je polčas sklenil s 15 točkami in 8 skoki, Zubac s 13 točkami in 8 skoki.

Clippers silovito odprli drugi polčas, napeto do konca

Drugi polčas se ni začel po željah Dallasa, prebudil se je George in poskrbel za preobrat ter najvišje vodstvo na tekmi (61:51). George je tretjo četrtino sklenil z 20 točkami in 6 asistencami, naskok kluba iz mesta angelov je po prepričljivi tretji četrtini, ki so jo Clippers dobili s 25:15, znašal devet točk (71:62). Boban Marjanović, Brunson in povratnik po poškodbi Kleber so Dallas do sredine zadnje četrtine uspeli približati le na tri točke zaostanka (75:78), s trojko je nato odgovoril George in nekaj napadov kasneje je razlika spet narasla na okroglih deset točk (85:75).

Mavericks, ki so zaostajali tudi že za 12 točk, so nato spet strnili vrste in se približali po tem, ko je Brunson po osebni napaki Zubca izkoristil vse tri proste mete, Finney-Smith pa je zadel še trojko (81:87). Po polaganju Brunsona, ki je zadel za 83:88, je klop Clippersov zahtevala novo polno minuto odmora. Teksašani so se približali tudi že na 85:88 z zadetim metom s polrazdalje Porzingisa, preden je George z dvema prostima metoma poskrbel, da je njegova ekipa končno malce lažje zadihala. Porzingis je še enkrat zadel in približal Dallas na tri točke zaostanka, a George je spet našel odgovor za +5 slabo minuto in pol pred koncem dvoboja, ko je Jason Kidd vzel minuto odmora.

Začele so se odločilne sekunde, ki jih je bolje otvoril Dallas, z zabijanjem Porzingisa po asistenci Brunsona. Slednji je v zaključku tekme storil ključno osebno napako v napadu, po kateri je Reggie Jackson zadel za neulovljivih 96:89. Vse skupaj je »zakuhala« domača klop, ki je prek trenerja Tyronna Lueja zahtevala pregled posnetkov, sodniki pa so odločili, da je Brunson storil prekršek nad Teranceom Mannom. Končalo se je s porazom 91:97 za Dallas, ki je izgubil še tretjo zaporedno tekmo brez Dončića. Prvi strelec tekme je bil George z 29 točkami, dodal je še 6 asistenc in 4 skoke, Jackson mu je sledil s 23 točkami in 4 asistencami. Zubac se je razveselil dvojnega dvojčka (16 toč., 10 sk.), medtem ko je Porzingis 25 točkam dodal 8 skokov, Brunson pa 20 točkam 8 asistenc. Dallas se bo v sredo ob 4.30 po srednjeevropskem času vnovič pomeril z LA Clippers.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: