Sijajna Dončićeva vrnitev: ob novi zmagi najboljši strelec Dallasa (VIDEO)

Ljubljanski košarkarski biser je v prejšnjem dvoboju počival, sinoči pa k uspehu nad Portlandom prispeval 21 točk.
Fotografija: Luka Dončić je bil po vrnitvi takoj spet najboljši strelec Dallasa. FOTO: Ronald Martinez/AFP
Odpri galerijo
Luka Dončić je bil po vrnitvi takoj spet najboljši strelec Dallasa. FOTO: Ronald Martinez/AFP

Dallas – Slovenskemu košarkarskemu biseru Luki Dončiću, še do konca februarja najstniku, se je zadnje dni dogajalo precej stvari. Pričakovano so ga izbrali za najboljšega novinca meseca oktobra in novembra v zahodni konferenci lige NBA, v majici Dallasa je namreč v prvih 19 dvobojih sezone vselej prispeval dvomestno število točk, kar se ni pred njim primerilo še nobenemu svežemu obrazu v zgodovini lige. Potem ko je bil v dvajsetem poskusu, ob porazu proti Jezernikom iz Los Angelesa, manj učinkovit s šestimi doseženimi točkami, je v ponedeljek – prvič, odkar je Realov dres zamenjal za Dallasovega – izpustil ligaški dvoboj, proti moštvu Los Angeles Clippers je manjkal zaradi težav s kolkom, ki pa po zatrjevanju trenerja Ricka Carlisla niso bile resnejše.


Začel in končal s trojko


Da je bilo res tako, je mladi Ljubljančan dokazal sinoči, ko je ponovno stopil na parket in bil takoj eden ključnih mož za zmago Teličkov, dvanajsto v 22. dvoboju. Pred 19.341 gledalci v domači dvorani American Airlines Center so s 111:102 odpravili Portland, Dončić pa je bil najboljši strelec svoje ekipe z 21 točkami (prosti meti 7:9, za dve 4:10, trojke 2:4). Obenem se je spogledoval tudi z dvojnim dvojčkom, ki bi bil zanj drugi v sezoni, saj je dodal še devet skokov in tri podaje, v 32 minutah v igri pa si je privoščil tudi dve napaki. Tokrat je bila »njegova« tretja četrtina, v kateri je prispeval osem točk oziroma eno več kot skupaj v celotnem prvem polčasu, v zadnjem delu jih je dodal še šest, dvoboj pa zaprl enako, kot ga je tudi že odprl – z zadeto trojko.

Dvoboj je odprl in zaprl s trojko. FOTO: Ron Jenkins/AP
Dvoboj je odprl in zaprl s trojko. FOTO: Ron Jenkins/AP


Najboljša reklama za evropsko košarko v NBA


Dončić je doslej v natanko polovici vseh obračunov dosegel 20 točk ali več, njegovo dosedanje povprečje pa je 18,6 točke in 6,6 skoka na tekmo. Pri Dallasu je tako tudi drugi najuspešnejši skakalec in asistent, zato si je – v tem so si edini vsi – nagrado za najboljšega novinca dosedanjega dela sezone na zahodu zaslužil. »Pomeni mi veliko in je še dodatna spodbuda za nadaljnje trdo delo in boj za uresničitev želja. Prostora za napredek je še dovolj,« je poudaril 19-letni Ljubljančan, prvi Dallasov igralec po Yogiju Ferrellu lanskega februarja, ki se je po letu 2004 razveselil laskavega priznanja. V analitični oddaji The Jump so Luko opisali kot »ta hip najboljšo možno reklamo za evropsko košarko v ZDA in poosebljanje vrhunskega športnika, ki ni le nesporen talent, temveč tudi – kljub komaj 19 letom – zrela osebnost.«


Dallas dominiral vso tekmo


Sinoči se je sicer tehtnica ves čas, z izjemo uvodnih minut, nagibala na stran Dallasa, ki je po izenačenju na 17. točki z delnim izidom 17:3 neulovljivo ušel. Gostje nato niso znali zaostanka sklatiti pod deset točk vse do druge polovice tretje četrtine, a niti tedaj jih domača zasedba ni spustila v nevarne vode. Pri zmagovalcih sta poleg Dončića izstopala še Wesley Matthews s 17 točkami, od tega tremi trojkami, in DeAndre Jordan z novim dvojnim dvojčkom za 12 točk in kar 17 skokov. Med poraženci je bil daleč najbolj pri metu Damian Lillard s 33 točkami, dodal je še po osem skokov in podaj. Za Teličke pa časa za počitek ne bo, saj jih nov izziv čaka že v noči na jutri, ko se odpravljajo na gostovanje k Pelikanom iz New Orleansa, ki v zadnjem obdobju niso prepričljivi, saj so iz osmih obračunov iztržili zgolj dve zmagi.

Njegovo povprečje je 18,6 točke na tekmo. FOTO: Ron Jenkins/AP
Njegovo povprečje je 18,6 točke na tekmo. FOTO: Ron Jenkins/AP


Dragić manjkal osmič zapored


Manj uspešen pa je bil Miami, ki je v četrtem zaporednem domačem dvoboju lovil tretjo zmago zapovrstjo, a se mu ni izšlo. Pred 19.600 gledalci v American Airlines Areni je moral premoč priznati Orlandu (90:105), navijači pa so ponovno pogrešali Gorana Dragića, ki je zaradi poškodbe kolena izpustil že osmo tekmo. V prvem polčasu ni dišalo po takšnem končnem razpletu, na glavni odmor so gostitelji odnesli štiri točke naskoka, po vodstvu s 57:55 pa tekmecu dopustili delni izid 21:5, s katerim je bil zmagovalec odločen. Pri Orlandu je šesterica igralcev prispevala dvomestno število točk, z dvojnima dvojčkoma sta izstopala Aaron Gordon (20 točk, 13 skokov) in Nikola Vučević (19 točk, 10 skokov). Pri poražencih, ki jih nov izziv, gostovanje pri najslabšem moštvu lige Phoenixu, čaka v soboto, je več kot polovico točk (48) dosegla klop, največ – 14 – Justise Winslow.

Preberite še:

Komentarji: