Skoraj brez centrov tudi nad visoke Črnogorce

Kljub španski zaušnici so se slovenski košarkarji že uvrstili v drugi krog kvalifikacij za SP, v nedeljo za zlata vredno zmago
Fotografija: Klemen Prepelič je še najbolj občutil pomanjkanje udarnega centra.
Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Klemen Prepelič je še najbolj občutil pomanjkanje udarnega centra. Foto Tomi Lombar

Ljubljana – Ali lahko evropski prvak ostane brez drugega kroga kvalifikacij za SP, v katerega se bo uvrstilo 24 reprezentanc s stare celine? To je bilo najpogostejše vprašanje po tretjem porazu slovenskih košarkarjev v petih nastopih, a brez skrbi. Po zmagi Črne gore nad Belorusijo se jim mesto med najboljšo trojico v skupini A ne more več izmuzniti. Vsaj nekaj.

V nedeljo ob 20. uri se bodo Slovenci s Črnogorci borili, da bi prilezli do polovičnega izkupička pred naslednjo stopnjo bojev s Turčijo, Ukrajino in Latvijo. Kajti pot do mundiala 2019 na Kitajskem bo še zelo dolga in trnova. Slovenija je denimo trenutno 15. najuspešnejša udeleženka evropskih kvalifikacij, čeprav njena skupina ni najzahtevnejša, na SP pa bo napredovalo 12 izbranih vrst. Prav tako se ne smemo zanašati na istanbulske spomine in prehitro računati na odrešilne kadrovske rezerve.

Gorana Dragića ne bomo več videli v državnem dresu in številni utemeljeno sumijo, da niti Anthonyja Randolpha, ki je z zlato kolajno okoli vratu in s slovenskim potnim listom v žepu seveda hitro proučil razmere po EP. Luka Dončić pa si bo šele moral priigrati ustrezen status v Dallasu, da mu bodo začeli prižigati zeleno luč. Za septembrsko nadaljevanje kvalifikacij lahko v najboljšem primeru znova računamo na Gašperja Vidmarja, če ne bo ugotovil, da ga je tokratna poškodba kolena opozorila na iztrošenost njegovega robustnega in dodobra amortiziranega telesa, za peti in šesti cikel tudi na Zorana Dragića. Kar je po svoje vendarle zelo veliko, če upoštevamo usodne slabosti ob drugem porazu s Španijo.

Kako naj slovensko moštvo zapolni ogromno praznino pri skoku in v prerivanju pod obročema, smo se spraševali že po lanskem EP, ko je Vidmar izrazil dvom, da bo pri 31 letih nadaljeval reprezentančno pot, in ko so se začele zgrinjati uganke nad Randolphovo prihodnostjo. In v četrtek smo še enkrat dobili odgovor, ki ni ravno prijeten. Edina rešitev brez naturalizacije dodatnega centra bi bil Alen Omić, toda ob njegovem vpoklicu bi morali pogoltniti velik cmok in ranjeni ponos tako on kot šefi KZS. Brez visokega moža, ki bi presegel omejitve Žige Dimca in Saša Zagorca, bodo težave bržkone nepremostljive, o čemer se je prepričal tudi Klemen Prepelič.
 

Namesto Prepeliča – Scariolo


Novi kapetan izbrane vrste je bil brez možnosti pravega "pick'n'rolla" in soigralca, ki bi stisnil tekmečevo obrambo v raketo, obsojen na nenehne španske "obliže", pretežke mete z ogromne razdalje ali na neuspeh obsojene prodore sam proti vsem. Če je v Burgosu zbral proti istemu tekmecu 27 točk in 6 asistenc, je v revanši metal iz igre 1:11 ter zmogel 3 asistence ob 5 izgubljenih žogah. In če ne bi kuhal mule zaradi medijskih zapisov v času vročih pogajanj za vladno nagrado po EP in bi dajal izjave novinarjem, bi lahko potrdil, koliko težje mu je igrati brez Vidmarja ter bolj konkretnega dirigenta, ki bi prebijal tekmečevo obrambo in delil aktivne podaje. Tako je delo namesto njega opravil kar španski selektor Sergio Scariolo.

"Zelo spoštujem Slovenijo zaradi njenih košarkarjev in navijačev, zato smo se dobro pripravili. Ko smo izvedeli, da ne bo igral Vidmar, smo še toliko odločneje poskusili ustaviti Prepeliča, saj je odličen strelec. Na ta račun sta nekoliko več točk dosegla Jaka Blažič in Vlatko Čančar, vendar smo že opravili veliko dela," je potrdil izkušeni strateg.

Proti Črni gori, ki je v četrtek še drugič ugnala Belorusijo (80:69) z 18 točkami krilnega centra/centra Milka Bjelice ter po 12 organizatorjev Dereka Needhama in Nikole Ivanovića, bo vendarle moralo biti marsikaj drugače, čeprav selektor Zvezdan Mitrović tudi tokrat ne bo mogel računati na Nikolo Vučevića (Orlando), Bojana Dubljevića (Valencia), Marka Todorovića (Himki) in Dina Radončića (Real). "V dosedanjih petih kvalifikacijskih nastopih smo le enkrat dobili skok, toda prav v Podgorici z 42:32, čeravno so imeli gostitelji visoke in čvrste centre. Ob zmagi s 75:63 je resda izstopal Vidmar z 9 skoki, zdaj moramo uporabiti recept tudi brez njega. Čančar in Edo Murić sta sprejela novi vlogi," je zagotovil slovenski selektor Rado Trifunović.

Komentarji: