Slovenska mantra: favorit ne zmaga vedno

Po selitvi v Beograd bodo belgijske košarkarice velika ovira na poti do četrtfinala evropskega prvenstva.
Fotografija: Teja Oblak je 11. strelka letošnjega EP. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Teja Oblak je 11. strelka letošnjega EP. FOTO: FIBA

Ljubljana – Z zelo bledo predstavo in visokim porazom proti Italiji so slovenske košarkarice pokvarile vtis z dvobojev proti Madžarski in Turčiji v Nišu. Ob začetku izločilnega dela EP v Beogradu se lahko znova prikupijo svojim privržencem, toda njihova naloga v današnjem spopadu z Belgijo ob 18. uri v areni Štark pa bo vse prej kot lahka. Za uvrstitev v četrtfinale se bodo srečale z bronasto reprezentanco z EP 2017 in četrto z lanskega SP.

Belgijke so resda končale uvodni del EP z enakim izkupičkom kot Slovenke (premagale so Rusijo s 67:54 ter izgubile z Belorusijo z 61:69 in Srbijo s 66:70) in imajo negativno bero v soočenjih z našimi košarkaricami (2:4). Toda upoštevati moramo, da so igrale v najmočnejši skupini in da sta se reprezentanci zadnjič srečali pred petimi leti na pripravljalni tekmi v Kranjski Gori (74:56), po kateri se je razmerje moči povsem spremenilo. Belgijke so pred dvema letoma doživele le en poraz na eurobasketu, v polfinalu proti poznejšim prvakinjam iz Španije, ki so jih zato premagale na lanskem mundialu na Tenerifu. V četrtfinalu so bile boljše še od srebrnih z EP 2017 Francozinj, v polfinalu pa so morale priznati premoč Američankam, ki so nato ubranile naslov prvakinj.

V belgijskih vrstah igra nekaj odličnih posameznic, med katerimi izstopa krilni center Emma Meesseman (26 let, 193 cm). Soigralka Nike Barič pri Jekaterinburgu je v zadnjih štirih sezonah trikrat osvojila naslov evropske klubske prvakinje, v poletnih mesecih pa igra za ameriško ekipo Washington Mystics v ligi WNBA, v kateri se je pred štirimi leti uvrstila na tekmo All-Star. Kljub zdravstveni hibi, zaradi katere mora uporabljati slušni aparat, je s povprečjem 24,3 druga najboljša strelka EP za Ukrajinko Alino Jagupovo (29) in četrta skakalka tekmovanja (9), z branilko Kim Mestdagh pa gonila sila zasedbe selektorja Philipa Mestdagha, ki ima v reprezentanci kar dve hčerki, poleg Kim še krilo Hanne.

Emma Meesseman je glavni adut belgijske reprezentance. FOTO: FIBA
Emma Meesseman je glavni adut belgijske reprezentance. FOTO: FIBA

 

Pet igralk za štiri točke


Slovenski dirigent s klopi Damir Grgić se medtem trudi, da bi psihično bolje pripravil svoje izbranke kot na tekmo z Italijo, čeprav ne ve, ali si bo poškodovana Eva Lisec pravočasno opomogla: »Belgija je po moji oceni prvi favorit prvenstva. Na zadnjih dveh velikih tekmovanjih se je uvrstila tik pod vrh, tokrat pa meri še višje. V svojih vrstah ima bržkone najboljšo igralko EP, toda favoriti ne zmagajo vedno. Mi bomo naredili vse, da bi se dobro pripravili in poskusili presenetiti. Na ugoden izid pa lahko računamo le, če bomo prikazali ekipno igro. Morali bomo pametno in agresivno igrati v obrambi, nadzorovati skok ter se držati taktičnih zamisli.«

Slovenija je kljub pičlemu številu nevarnih strelk peta najučinkovitejša reprezentanca na letošnjem EP (povp 67,7), a ima najslabšo obrambo (72,7). Tekma z Italijo je vendarle potrdila, da Teja Oblak, Nika Barič, Shante Evans in Annamaria Prezelj potrebujejo večjo pomoč s klopi. Strelke v dosedanjih treh nastopih: Oblak 43 (povp. 14,3), Evans 41, Prezelj 38, Barič 31, Jakovina 19, Friškovec 14, Lisec 13 (igrala le na eni tekmi), Goršič in Seničar po 2, Krošelj, Rupnik in Dautović brez točke.

V četrtfinale so se poleg neporaženih Španije, Francije in gostiteljice Srbije neposredno uvrstile še Madžarke. Drugi pari repešaža so Velika Britanija – Črna gora, Švedska – Latvija in Italija – Rusija. Tekmovanje so že končale Ukrajina, Češka, Turčija in Belorusija, ki so vse že osvajale kolajne na evropskih prvenstvih.

Preberite še:

Komentarji: