Tik pred revanšo s Španijo ostali še brez kapetana

Drevi ob 20. uri v Stožicah se bodo slovenski košarkarji brez Gašperja Vidmarja poskusili oddolžiti bronastim z EP
Fotografija: Quino Colom (z žogo) je v Burgosu povzročal največ preglavic slovenskim košarkarjem.
Foto FIBA
Odpri galerijo
Quino Colom (z žogo) je v Burgosu povzročal največ preglavic slovenskim košarkarjem. Foto FIBA

Ljubljana – Kar 70 točk so dosegli Klemen Prepelič, Gašper Vidmar in Vlatko Čančar med novembrskim soočenjem s Španijo v kvalifikacijah za SP 2019. Premalo. Njihovi soigralci so namreč skupaj zmogli le 14 točk, tekmec pa jim jih je natresel 92 in vodil že s 17 točkami razlike. Recept pred drevišnjo revanšo v Stožicah ob 20. uri je torej preprost: najti še kakšnega razpoloženega moža v napadu in izboljšati igro v obrambi. Še posebej, ker ne bodo mogli računati na svojega kapetana.

Včerajšnji zdravniški pregled je potrdil, da bo moral Vidmar zaradi poškodbe kolena izpustiti tekmi s Španijo in Črno goro. V prihodnjih dneh bo prestal nujen poseg z artroskopijo in se takoj lotil rehabilitacije. »Predvidevam, da se bo na igrišča vrnil mesec dni po operaciji,« pojasnjuje reprezentančni zdravnik dr. Marko Macura. Kapetanski trak bo tako prevzel Klemen Prepelič.

V lovu na tretjo zmago v petih nastopih bo torej skok še pomembnejši dejavnik. Slovenski košarkarji so ga že v Burgosu izgubili z 29:39, saj z izjemo Vidmarja nihče ni zbral več kot treh skokov. Opazna je bila tudi prevelika osredotočenost na mete z razdalje na račun globinske igre. Zadeli so sicer 11 trojk, a zanje potrebovali 33 poskusov, torej več, kot so jih zbrali za dve točki (18:28).

»Tekma v Stožicah bo morala biti v marsičem drugačna, če želimo zmagati. Za začetek moramo dobiti skok in prikazati precej več želje in energije. Upoštevati pa moramo, da so bili na lanskem evropskem prvenstvu naši najboljši obrambni skakalci Luka Dončić, Anthony Randolph in Goran Dragić, ki so skupaj ujeli 55 odstotkov žog pod našim obročem. Zdaj smo ostali še brez Vidmarja, zato moramo z odličnim moštvenim pristopom nadomestiti njihovo odsotnost,« opozarja slovenski selektor Rado Trifunović.

Tokrat bo poleg celotne dvanajsterice z novembrskega soočenja imel na voljo dva dodatna aduta, organizatorja igre Alekseja Nikolića in krilo/krilnega centra Eda Murića, medtem ko je njegov španski kolega Sergio Scariolo vpoklical štiri nove košarkarje: Juana Hernangomeza (Denver), Alberta Diaza (Unicaja), Santija Yusto (Real) in Alberta Abaldeja (Valencia). Odpadli so drugi španski strelec s prve tekme, 37-letni Sergi Vidal iz Joventuta (21 točk, za tri 6:7), ter Ignacio Llovet, Sergi Garcia in še en veteran, 40-letni Albert Oliver, ki so skupaj prispevali 8 točk. Skupno bodo imeli Španci enega moža iz lige NBA in tri iz evrolige.
 

Scariolo skopo o Slovencih


Ob porazu s 84:92 (Prepelič 27, Vidmar 24, Čančar 19, Blažič in Rebec po 5; Colom 25, Vidal 21, Vazquez 11, J. Fernandez 9, Saiz 8) je slovenskim košarkarjem povzročal največ preglavic Quino Colom, dirigent ruskega Unicsa Kazana, ki je metal za dve točki 7:10, trojke 2:5, proste mete 5:5 in dodal 9 asistenc. Tudi ob preostalih treh zmagah je bil vedno med najboljšimi in s povprečjem 17 točk prekaša vse soigralce, za njim je z 12,5 točke center Fran Vazquez (Tenerife). Toda v Burgosu je Špance poleg domačega občinstva gnala velika želja po oddolžitvi za polom njihovih zvezdnikov v polfinalu EP. V Stožicah bo psihično razmerje obratno.

»Španci v kvalifikacijah za SP res nimajo največjih zvezdnikov, a so vsaj po tekalni plati precej boljši kot njihova prva garnitura. Da ne bo pomote, moštvo z bratoma Gasol in vsemi drugimi asi je košarkarsko boljše, ampak trenutna zasedba mi je bolj všeč kot reprezentanca, ki je igrala na lanskem EP. Je hitrejša, bolj dinamična in poletna. V Istanbulu so Španci stavili na počasno košarko, kar nam je ustrezalo, potrebovali smo zgolj ustrezno taktiko, da smo jih pretekli. Zdaj tudi oni dobro tečejo, zato mora biti taktika na višji ravni,« meni Rado Trifunović.

Za Scariola utegne biti gostovanje v Ljubljani ena od zadnjih tekem na reprezentančni klopi, saj ga znova mikajo izzivi klubske košarke. Kot pravi, popolnoma zaupa še vedno neporaženim nadomestnim silam, ki se bodo drevi znašle pred največjim izzivom doslej. »Tudi tokrat bomo igrali brez naših najboljših košarkarjev iz evrolige in lige NBA, ki imajo težave najrazličnejših oblik, a obljubljajo, da bodo izbrani vrsti na voljo septembra. Zbrani fantje so doslej potrdili svojo pripadnost, talent in kakovost, zato sem prepričan, da ne morejo razočarati. O Slovencih ne bi izgubljal besed. So evropski prvaki in v domači dvorani bodo poskusili nadomestiti del izgubljenega ob porazih z nami in Belorusijo,« meni izkušeni italijanski strateg.

Drugi par v skupini A: Črna gora – Belorusija (21); vrstni red: Španija 4:0, Slovenija 2:2, Črna gora in Belorusija po 1:3. V drugi krog bodo napredovala tri najboljša moštva, ki se bodo pomerila z najboljšo trojico skupine B (Ukrajina 3:1, Turčija in Latvija po 2:2, Švedska 1:3).

Komentarji: